ΔΙΕΘΝΕΣ
05/01/2016 06:17 EET | Updated 05/01/2016 12:54 EET

Ταξίδι θανάτου προς τη Λέσβο: Οι σοροί 34 προσφύγων -εκ των οποίων 3 παιδιά- εντοπίστηκαν στα παράλια της Τουρκίας

Anadolu Agency via Getty Images

Οι τουρκικές αρχές εντόπισαν σε τουρκική παραλία τα πτώματα 34 προσφύγων - μεταξύ των οποίων τρία παιδιά- που πνίγηκαν όταν βυθίστηκαν τα σκάφη που τους μετέφερε από τις τουρκικές ακτές προς τη Λέσβο.

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής πόσα ακριβώς ήταν τα πλοιάρια που βυθίστηκαν, ούτε και πόσοι άνθρωποι επέβαιναν σε αυτά.

Τα 24 πτώματα εντοπίστηκαν σε μια παραλία του Αϊβαλί, όπως ανέφερε η τουρκική ακτοφυλακή. Άλλα 10 βρέθηκαν στην περιοχή του Ντίκιλι, όπως δήλωσε ένας αξιωματικός της τοπικής χωροφυλακής στο Reuters.

«Ακούσαμε ένα σκάφος να βυθίζεται και να κτυπάει στα βράχια. Υποθέτω πως αυτοί οι άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να κολυμπήσουν από τα βράχια. Ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε ως πολίτες», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι κακές καιρικές συνθήκες και οι εντεινόμενοι έλεγχοι κατά μήκος των τουρκικών ακτών δεν έχουν αποτρέψει μέχρι στιγμής τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική να επιβιβάζονται σε μικρά σκάφη, συχνά σε κακή κατάσταση, προκειμένου να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου και να φτάσουν στα ελληνικά παράλια.

«Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες εξακολουθούν να περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα με ρυθμό πάνω από 2.500 την ημέρα» δήλωσε από τη Γενεύη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Τζόελ Μίλμαν. «Βλέπουμε επομένως ότι οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται τον χειμώνα και, προφανώς, συνεχίζονται και οι θάνατοι επίσης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, πέρσι έχασαν τη ζωή τους 3.771 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να μπουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο. Το 2014 ο αριθμός των καταγεγραμμένων θυμάτων ήταν 3.279.

Το 2015, ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Η συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες προβλέπει τη χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία με αντάλλαγμα την τουρκική δέσμευση για αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων της και για συνεργασία για την αντιμετώπιση των διακινητών που δρουν στις τουρκικές ακτές.

Η Τουρκία φιλοξενεί 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της.

Photo gallery Τραγωδία με πρόσφυγες στην Τουρκία See Gallery

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post