ΔΙΕΘΝΕΣ
09/06/2016 08:07 EEST | Updated 09/06/2016 10:40 EEST

Επιστολή Σουλτς στον Ερντογάν. Καταδικάζει τις απειλές του προέδρου της Τουρκίας προς βουλευτές της Γερμανούς

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan (L) speaks with European Parliament President Martin Schulz at the European Parliament in Brussels, on October 5, 2015, as part of a meeting with the EU's top officials for urgent talks on the migration crisis and the Syrian war that is producing so many of the refugees. AFP PHOTO /EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

«Βουλευτές οι οποίοι παίρνουν θέση ως προς ένα θέμα στο πλαίσιο της εντολής τους δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση να χαρακτηρίζονται τρομοκράτες παρά τις τυχόν διαφορετικές απόψεις τους», γράφει σε επιστολή του, η οποία επρόκειτο να στείλει σήμερα, Πέμπτη στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Μια τέτοια ενέργεια αποτελεί απόλυτη παραβίαση ενός ταμπού την οποία καταδικάζω απερίφραστα», συνεχίζει Ο Σούλτς στην επιστολή του, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.

Στην επιστολή του ο Σούλτς επικρίνει τις λεκτικές επιθέσεις του Ερντογαν κατά γερμανών βουλευτών τουρκικής καταγωγής που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης τη γενοκτονίας των Αρμενίων.

«Με μεγάλη ανησυχία έλαβα γνώση των σχετικών ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία έγινε λεκτική επίθεση κατά ελεύθερα εκλεγμένων βουλευτών του γερμανικού κοινοβουλίου λόγω της ψήφου τους και κατηγορήθηκαν γι αυτό », γράφει ο Σουλτς στην επιστολή του.

«Ως πρόεδρος ενός πολυεθνικού, πολυεθνοτικού και πολυθρησκευτικού κοινοβουλίου παρακαλώ επιτρέψτε μου την ακόλουθη παρατήρηση: η ελεύθερη άσκηση της εντολής των βουλευτών αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκών δημοκρατιών μας», επισημαίνει στον τούρκο πρόεδρο ο Μάρτιν Σούλτς.

Οργισμένη αντίδραση και από τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ

«Το γεγονός ότι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος του 21ου αιώνα συνδέει την κριτική του κατά δημοκρατικά εκλεγμένων βουλευτών του γερμανικού Κοινοβουλίου με την αμφιβολία για την τουρκική τους καταγωγή και χαρακτηρίζει το αίμα τους ως χαλασμένο δεν το θεωρούσα δυνατόν», σχολίασε με τη σειρά του πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. «Απορρίπτω κατηγορηματικά την υποψία ότι βουλευτές αυτού του Κοινοβουλίου είναι φερέφωνα τρομοκρατών. Οι εν μέρει πλήρεις μίσους απειλές και ύβρεις ενισχύονται δυστυχώς και από δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων πολιτικών», προσέθεσε ο κ. Λάμερτ.

«Υποβαλλόμαστε σε κάθε είδους κριτική και αντέχουμε και προσωπικές επιθέσεις, αλλά οποιοσδήποτε προσπαθεί να πιέσει με απειλές ορισμένους βουλευτές πρέπει να γνωρίζει ότι επιτίθεται σε ολόκληρο το Κοινοβούλιο», τόνισε ο πρόεδρος της Μπούντεστακ και ανακοίνωσε ότι «θα αντιδράσουμε ανάλογα, με όλα τα μέσα τα οποία διαθέτουμε εντός των ορίων του νόμου». Ο κ. Λάμερτ εξέφρασε επίσης τη αλληλεγγύη του σε όλους τους βουλευτές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ ο οποίος έλαβε το λόγο μετά τον κ. Λάμερτ ευχαρίστησε «θερμά» τον πρόεδρο της γερμανικής Βουλής «για τη σαφήνεια της ομιλίας του».

Αλλά και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέκρινε τις τουρκικές επιθέσεις και τις απειλές κατά των τουρκικής καταγωγής Γερμανών βουλευτών οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε, μάλιστα, την Τρίτη, ότι οι Γερμανοί βουλευτές έχουν εκλεγεί ελεύθερα και οι κατηγορίες της τουρκικής πλευράς «δεν είναι κατανοητές».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)