«Σοβαρά» λαμβάνει την έκθεση του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη η διπλωματία των ΗΠΑ

«Σοβαρά» λαμβάνει την έκθεση του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη η διπλωματία των ΗΠΑ
ESSA AHMED via Getty Images

Η διπλωματία των ΗΠΑ διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι παίρνει «σοβαρά» την έκθεση ερευνητών του ΟΗΕ που κάνει λόγο για το ενδεχόμενο να έχουν διαπραχθεί «εγκλήματα πολέμου» από όλα τα μέρη που εμπλέκονται στον πόλεμο της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, συμμάχου της Ουάσινγκτον.

«Έχουμε δει αυτή την έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που αναφέρεται σε «πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», οι οποίες «ανησυχούν βαθιά την αμερικανική κυβέρνηση», δήλωσε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χέδερ Νάουερτ.

«Πιστεύουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια εγκλήματα, εάν πράγματι έλαβαν χώρα», συμπλήρωσε και προέτρεψε όλα τα μέρη στη σύρραξη να «λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέπονται τέτοιες παραβιάσεις».

Μολαταύτα, η Νάουερτ είπε ότι δεν έχει εξαχθεί ακόμα κάποιο συμπέρασμα όσον αφορά την αμερικανική υποστήριξη στη στρατιωτική συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση που επενέβη το 2015 στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, μαύρο πρόβατο για την Ουάσινγκτον. Η συμμαχία αυτή επικρίνεται έντονα στην έκθεση των ειδικών του ΟΗΕ.

Η Σαουδική Αραβία είναι «στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ, περιορίστηκε να πει η Νάουερτ, θυμίζοντας ότι η συμμαχία υπό το Ριάντ συναίνεσε να αρχίσει να διενεργείται έρευνα τη 10η Αυγούστου, την επομένη του θανάτου τουλάχιστον 40 παιδιών σε μια αεροπορική επιδρομή που αποδόθηκε σε αυτήν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις είχε υπερασπιστεί την Τρίτη τη συμμαχία, αναγνωρίζοντας ότι τέτοια «λάθη» είναι «απολύτως τραγικά». Είχε προσθέσει ότι η αμερικανική υποστήριξη δεν προσφέρεται «χωρίς όρους» και είχε συμπληρώσει ότι «πρέπει να γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποφεύγεται κάθε απώλεια της ζωής αμάχων» και να «υποστηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: Η Σου Κι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί

Ο απερχόμενος Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι η ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί εξαιτίας της βίαιης εκστρατείας του στρατού εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.

Ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν επεσήμανε σε συνέντευξή του στο BBC ότι οι δικαιολογίες της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Σου Κι είναι «βαθιά λυπηρές».

Τα σχόλια του Χουσέιν έγιναν αφότου δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση του ΟΗΕ στην οποία καταγγέλλεται ότι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Μιανμάρ θα πρέπει να διωχθούν για ενδεχόμενη γενοκτονία εναντίον των Ροχίνγκια. Παράλληλα οι συντάκτες της έκθεσης κατηγορούν τη Σου Κι ότι δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη βία.

Από την πλευρά της η Μιανμάρ απορρίπτει την έκθεση, τονίζοντας ότι δεν ανέχεται τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ήταν σε θέση να κάνει κάτι», τόνισε ο Χουσέιν. «Θα μπορούσε να παραμείνει σιωπηλή, ή ακόμη καλύτερα, θα μπορούσε να έχει παραιτηθεί».

«Δεν υπήρχε λόγος να γίνει η εκπρόσωπος Τύπου του βιρμανικού στρατού. Δεν χρειαζόταν να πει ότι πρόκειται για ένα παγόβουνο παραπληροφόρησης», πρόσθεσε.

Αν και η Σου Κι είναι γνωστό ότι δεν ελέγχει τον στρατό της Μιανμάρ έχει έρθει αντιμέτωπη με διεθνή πίεση να καταδικάσει τις βιαιότητες που διέπραξε εναντίον των Ροχίνγκια.

Στο μεταξύ μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση της Μιανμάρ εμποδίζει συστηματικά την παροχή βοήθειας στους αμάχους που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του πολέμου στην πολιτεία Καχίν αφότου κατέρρευσε η εκεχειρία το 2011.

Η κυβέρνηση επέβαλε σκοπίμως περιορισμούς στην πρόσβαση σε τρόφιμα, στο υγειονομικό σύστημα, σε καταλύματα, σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής στα 106.000 μέλη της μειονότητας των Καχίν που έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις, επεσήμανε η οργάνωση Fortify Rights με έδρα τη Μπανγκόκ.

Την περσινή χρονιά η Μιανμάρ ενέκρινε μόνο το 5% των 562 αιτήσεων που υπέβαλαν οργανώσεις αρωγής για να παράσχουν βοήθεια στους εκτοπισμένους, πρόσθεσε η Fortify Rights.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δημοφιλή