ΔΙΕΘΝΕΣ
04/07/2018 08:33 EEST | Updated 04/07/2018 15:27 EEST

Σε κρίσιμη κατάσταση το ζευγάρι μετά την έκθεσή τους σε τοξική ουσία. Συμπτώματα παρόμοια με τους Σκριπάλ

Toby Melville / Reuters

Συμπτώματα «παρόμοια» με εκείνα που παρουσίασαν ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια τον περασμένο Μάρτιο, αφού δηλητηριάστηκαν με νευροτοξικό παράγοντα στην πόλη Σάλσμπερι, εμφανίζει και το ζευγάρι που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη γειτονική πόλη Έισμπερι, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun.

«Οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ζευγάρι δηλητηρίαστηκε από τοξίνη και παρουσιάζει πολύ παρόμοια συμπτώματα με εκείνα του Ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του», ανέφερε η εφημερίδα.

Νωρίτερα, η βρετανική αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι υπάρχει η υπόνοια ότι ένας άνδρας και μια γυναίκα, οι οποίοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενδέχεται να εκτέθηκαν σε κάποια άγνωστη ουσία. Και οι δύο είναι ηλικίας περίπου 40 ετών και βρέθηκαν αναίσθητοι στις 30 Ιουνίου μέσα σε ένα σπίτι στο Έισμπερι, μια πόλη που απέχει 11 χιλιόμετρα από το Σάλσμπερι.

«Το Σάββατο είδα πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα, απέκλεισαν τον δρόμο» είπε η 27χρονη γειτόνισσα, Νάταλι Σμάιθ, στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Είπαν ότι επρόκειτο για χημικό ατύχημα, μετά ότι είχε σχέση με χρήση ναρκωτικών. Ορισμένοι (διασώστες) φορούσαν προστατευτικές στολές», πρόσθεσε.

Οι αρχές έχουν αποκλείσει πολλά σημεία τα οποία ενδέχεται να επισκέφθηκε το ζευγάρι πριν από τη δηλητηρίασή του. Η αστυνομική παρουσία έχει ενισχυθεί και στις δύο πόλεις. Στο Σάλσμπερι έκλεισε για το κοινό ο δημόσιος κήπος Κουίν Ελίζαμπεθ, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Spire. Αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί επίσης και μπροστά από την Εκκλησία των Βαπτιστών στο Έιμσμπερι όπου οι δύο ασθενείς είχαν παραστεί κάποια στιγμή το Σάββατο σε μια εκδήλωση.

«Είμαστε όλοι πολύ μπερδεμένοι και σοκαρισμένοι», είπε ο γραμματέας της εκκλησίας αυτής, ο Ρόι Κόλινς. «Ασφαλώς, η σύνδεση με το Σάλσμπερι και τα πρόσφατα γεγονότα προκαλούν ανησυχία», πρόσθεσε.

Στις 4 Μαρτίου, ο Σεργκέι και η Γιούλια Σκριπάλ είχαν βρεθεί αναίσθητοι σε ένα παγκάκι κοντά σε εμπορικό κέντρο του Σάλσμπερι. Νοσηλεύτηκαν για πολλούς μήνες σε κρίσιμη κατάσταση, όπως και ο πρώτος αστυνομικός που τους εντόπισε, ο Νικ Μπέιλι. Και οι τρεις ανέρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

Οι βρετανικές αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για την επίθεση εναντίον των Σκριπάλ στη Ρωσία, η οποία ωστόσο αρνείται κάθε εμπλοκή της στην υπόθεση αυτή. Τα γεγονότα του Σάλσμπερι οδήγησαν σε διπλωματική κρίση και στη μεγαλύτερη αμοιβαία απέλαση διπλωματών στην ιστορία των δύο χωρών.