Σοβαρές καταγγελίες για αποστολή εξτρεμιστών από την Τουρκία στη Λιβύη

Θεωρείται πως πάνω από 4.000 ξένοι μαχητές έχουν αποσταλεί από την Άγκυρα στη Λιβύη.
MAHMUD TURKIA via Getty Images

Σύριοι αντάρτες που πρόσκεινται σε οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το ISIS αποστέλλονται από την Τουρκία για να πολεμήσουν για λογαριασμό της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνησης στη Λιβύη, σύμφωνα με δύο Λίβυους επικεφαλής πολιτοφυλακών και ένα συριακό παρατηρητήριο των πολεμικών συγκρούσεων.

Και οι δύο πλευρές του λιβυκού εμφυλίου πολέμου λαμβάνουν εξοπλισμό και υποστήριξη από ξένες χώρες, ωστόσο η Τουρκία, που εδώ και πολύ καιρό εκπαιδεύει και χρηματοδοτεί μαχητές της αντιπολίτευσης στη Συρία και είχε διευκολύνει τη διέλευση ξένων μαχητών από τα σύνορά της για να ενταχθούν στο ISIS, τους τελευταίους μήνες μεταφέρει αεροπορικώς εκατοντάδες από αυτούς σε ένα νέο θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων, στη Λιβύη.

Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση ελέγχει μόνο μια συρρικνούμενη περιοχή της δυτικής Λιβύης, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και αντιμετωπίζει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που υποστηρίζεται από μια άλλη κυβέρνηση, στην ανατολική Λιβύη. Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Φαγέζ αλ Σάρατζ, ως νόμιμη, επειδή προέκυψε μέσα από διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ το 2015.

Επικεφαλής λιβυκών πολιτοφυλακών στην Τρίπολη είπαν στο Associated Press ότι η Τουρκία έχει μεταφέρει πάνω από 4.000 ξένους μαχητές στην Τρίπολη, και ότι «δεκάδες» εξ αυτών πρόσκεινται σε εξτρεμιστές. Οι δύο διοικητές μίλησαν ανώνυμα επειδή δεν είχαν την άδεια να συζητήσουν το θέμα με τα ΜΜΕ.

Επίσης, οι δύο διοικητές τόνισαν τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των λιβυκών πολιτοφυλακών για την αποδοχή Σύριων εξτρεμιστών στις τάξεις τους. Ένας είπε ότι τα ιστορικά των μαχητών δεν ήταν σημαντικά, εφόσον είχαν πάει να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της πρωτεύουσας. Ο άλλος είπε ότι οι μαχητές αυτοί θα αμαυρώσουν την εικόνα της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία είναι γνωστό πως περιελάμβαναν και μαχητές που είχαν πολεμήσει στο παρελθόν με την Αλ Κάιντα, το ISIS και άλλες οργανώσεις, και έχουν προβεί σε κτηνωδίες σε βάρος συριακών κουρδικών οργανώσεων και αμάχων.

Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη ροή όπλων και ξένων μαχητών στη Λιβύη, ωστόσο δεν έχει απαντήσει ευθέως σε αναφορές και κατηγορίες από την πλευρά Χαφτάρ πως η κυβέρνηση Σάρατζ και η Τουρκία χρησιμοποιούν εξτρεμιστές που συνδέονται με το ISIS και την αλ Κάιντα ως μισθοφόρους.

Η Τουρκία δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει αναφορές περί αποστολής Σύριων μαχητών στη Λιβύη προς υποστήριξη του Σάρατζ. Ωστόσο, σε συνέντευξή του τον προηγούμενο μήνα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «ως μάχιμη δύναμη θα έχουμε μια διαφορετική σύνθεση εκεί. Δεν θα είναι από τους στρατιώτες μας. Αυτές οι διαφορετικές ομάδες και οι μάχιμες δυνάμεις θα συνεργάζονται. Αλλά οι υψηλόβαθμοι στρατιώτες μας θα συντονίζουν». Δεν επεκτάθηκε περαιτέρω.

Φήμες περί υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύριων μαχητών στη Λιβύη κυκλοφορούν εδώ και εβδομάδες. Ξένοι ηγέτες και σχολιαστές υποδεικνύουν βίντεο που κυκλοφορούν online τα οποία φαίνονται να δείχνουν Σύριους στην Τρίπολη. Σε ένα βίντεο, ένας άνδρας με συριακή προφορά καταγράφει τους κοιτώνες όπου διαμένουν ο ίδιος και άλλοι μαχητές, λέγοντας πως «δόξα τω Θεώ, φτάσαμε με ασφάλεια στη Λιβύη». Άλλο ένα βίντεο δείχνει ένα αεροπλάνο γεμάτο μαχητές, κάποιοι με στολές και συριακές προφορές.

Ο Ραμί Αμπντουραμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε στο Associated Press πως το δίκτυό του έχει διαπιστώσει πως υπάρχουν τουλάχιστον 130 πρώην μαχητές του ISIS ή της Αλ Κάιντα ανάμεσα στους περίπου 4.700 υποστηριζόμενους από την Τουρκία Σύριους μισθοφόρους που απεστάλησαν να πολεμήσουν για τον Σάρατζ.

Δημοφιλή