ΔΙΕΘΝΕΣ
14/11/2019 12:15 EET | Updated 14/11/2019 12:18 EET

Το μισοδόλαρο που πωλείται για μισό εκατομμύρια δολάρια

Ποιοι είναι οι λόγοι που το κάνουν τόσο ξεχωριστό.

Αυτό το νόμισμα είχε περίπου την αξία περίπου μισού δολαρίου, όταν κυκλοφορούσε το 1838. Τώρα αξίζει περίπου μισό εκατομμύριο.

Το συγκεκριμένο νόμισμα θα δημοπρατηθεί αυτή τη βδομάδα στη Βαλτιμόρη στην αίθουσα δημοπρασιών Stack’s Bowers Galleries, η οποία το περιγράφει ως «ένα πραγματικά θρυλικό κέρμα, που θα είναι πάντα σεβαστό». 

Είναι τόσο ακριβό, όχι μόνο γιατί είναι παλιό, αλλά και γιατί είναι εξαιρετικά σπάνιο. Μόνο 20 δημιουργήθηκαν, ενώ πιστεύεται ότι μόνο 11 εξακολουθούν να υπάρχουν. 

Στη μία όψη του νομίσματος, απεικονίζεται μια γυναίκα που φορά στο κεφάλι της μια κορδέλα με τη λέξη «Ελευθερία» και στην άλλη το εθνικό σύμβολο των ΗΠΑ του καραφλού αετού. 

Δημιουργήθηκε στο νομισματοκοπείο της Νέας Ορλεάνης, το οποίο άνοιξε το 1838 με σκοπό τη δημιουργία χρυσών και αργυρών νομισμάτων. Κυκλοφορούσαν με το γράμμα «Ο», που είναι το πρώτο γράμμα της πόλης. 

Την εποχή εκείνη, πολλά αργυρά νομίσματα εισήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από άλλες χώρες όπως το Μεξικό - αλλά τα αργυρά νομίσματα από τη Λατινική Αμερική είχαν «ξεχωριστή ποιότητα», δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών.

Ωστόσο, το νομισματοκοπείο κατέληξε να παράγει πολύ λίγα από αυτά τα «μισοδόλαρα». Ο λόγος ήταν η εξάπλωση του κίτρινου πυρετού εκείνο το χρόνο που έκλεισε τα νομισματοκοπεία για μήνες και τα τεχνικά ζητήματα που ακολούθησαν σταμάτησαν την πρόοδο της κυκλοφορίας τους, καθιστώντας τα δυσεύρετα. 

Σημειώνεται από το CNN, ότι ακόμα κι αν το νόμισμα πουληθεί για μισό εκατομμύριο δολάρια, δεν θα είναι το πιο ακριβό νόμισμα του τύπου του.

Ένα παρόμοιο νόμισμα του 1838 με την επιγραφή του «Ο» πουλήθηκε για 763.750 δολάρια το 2014.  Η πώλησή του εξαρτάται από την κατάσταση του νομίσματος.