ΔΙΕΘΝΕΣ
10/01/2019 12:53 EET

«Σπατάλη χρόνου, bye-bye»: Αποτυχία της συνάντησης Τραμπ με τους ηγέτες των Δημοκρατικών

ASSOCIATED PRESS

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, βγήκε από συνάντηση με ηγέτες των Δημοκρατικών καθώς οι διαπραγματεύσεις κατέρρεαν τη 19η ημέρα του μερικού shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ επέμειναν στην άρνησή τους να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, κάνοντας τον Τραμπ να χαρακτηρίσει τη συνάντηση «σπατάλη χρόνου».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τον πρόεδρο για «ξέσπασμα θυμού».

Ο πρόεδρος Τραμπ ζητά να εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 5,7 δισ. δολαρίων για την ανέγερση του ατσάλινου φράγματος, προκειμένου να υλοποιήσει μια από τις βασικές του προεκλογικές δεσμεύσεις. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αρνούνταν να συναινέσουν.

Η συνάντηση κράτησε μόλις 14 λεπτά. Ο Τραμπ έθεσε απευθείας το ερώτημα στην Πελόζι, πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων, εάν θα χρηματοδοτούσε το τείχος. Το tweet του αμέσως μετά ήταν χαρακτηριστικό:

«Μόλις βγήκα από συνάντηση με τον Τσακ και τη Νάνσι, εντελώς σπατάλη χρόνου. Ρώτησα τι θα συμβεί σε 30 ημέρες εάν το πάω γρήγορα, θα εγκρίνετε την ασφάλεια συνόρων που περιλαμβάνει τείχος ή ατσάλινο φράγμα; Η Νάνσι είπε ΟΧΙ. Εγώ είπα bye-bye, τίποτα άλλο δεν λειτουργεί!» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Σούμερ επιβεβαίωσε: «Ρώτησε την πρόεδρο Πελόζι, “θα συμφωνήσεις για το τείχος μου; Είπε όχι. Οπότε απλά σηκώθηκε και είπε “τότε δεν έχουμε να πούμε τίποτα” και απλά βγήκε έξω. Και πάλι είδαμε ένα ξέσπασμα θυμού επειδή δεν μπορούσε να περάσει το δικό του».

Ο Σούμερ φέρεται να ρώτησε τον Τραμπ: «Χρησιμοποιείτε τους ανθρώπους ως μοχλό πίεσης, γιατί δεν ανοίγετε την κυβέρνηση και δεν σταματάτε να βλάπτετε τους πολίτες;».

Στέλεχος του Λευκού Οίκου είπε στους New York Times πως ο Τραμπ είπε «προσπαθώ να κάνω το σωστό για τη χώρα. Δεν έχει να κάνει με την πολιτική».

Επίσης, ο Σούμερ υποστήριξε πως ο Τραμπ χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι, αλλά ο αντιπρόεδρος Πενς το αμφισβήτησε αυτό. «Ο πρόεδρος μπήκε στο δωμάτιο και έδωσε γλυκά. Δεν τον θυμάμαι να ανεβάζει τον τόνο της φωνής του ή να χτυπά το χέρι του».

Ο Τραμπ θα πάει στα σύνορα την Τρίτη. Τόσο ο ίδιος όσο και ηγέτες των Ρεπουμπλικανών επιμένουν πως το κόμμα είναι ενωμένο πίσω του, και οι περισσότεροι φαίνονται να στηρίζουν τη στάση του. Ωστόσο, κάποιοι πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί φαίνονται να αμφιταλαντεύονται. Οι Δημοκρατικοί αρνούνται να κάνουν πίσω, θεωρώντας πως η κοινή γνώμη κατηγορεί κυρίως τον Τραμπ για το shutdown. Νέα δημοσκόπηση υποδεικνύει πως πάνω από τους μισούς Αμερικανούς τον κατηγορούν για το συγκεκριμένο θέμα, αν και το 77% των Ρεπουμπλικανών υποστηρίζουν την απαίτησή του για χρηματοδότηση του τείχους.

Ο Τραμπ έχει επίσης την επιλογή να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για το θέμα, «ξεκλειδώνοντας» χρηματοδότηση του υπουργείου Άμυνας για το τείχος. Ωστόσο θα ήταν μια αμφιλεγόμενη ενέργεια και θα προκαλούσε μακρά δικαστική αντιπαράθεση.