ΠΟΛΙΤΙΚΗ
27/02/2018 15:43 EET | Updated 27/02/2018 15:45 EET

Σπέχαρ: Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα κινηθεί όταν και οι δύο πλευρές θα είναι έτοιμες

POOL New / Reuters

Συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, είχε σήμερα η ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση χαρακτήρισε τις χωριστές επαφές της με τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί «προκαταρκτικές συζητήσεις όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό».

Η κ. Σπέχαρ τόνισε ότι, όταν οι δύο πλευρές είναι έτοιμες με κοινή προσέγγιση για τη μελλοντική διαδικασία, θα είναι έτοιμος και ο γγ του ΟΗΕ να κινηθεί.

«Όπως γνωρίζετε, ο γενικός γραμματέας ζήτησε από όλα τα μέρη να προβληματιστούν μετά το τέλος της διάσκεψης για την Κύπρο, πέρυσι, σχετικά με το τι είχε επιτευχθεί μέχρι τότε και πώς θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία. Εξακολουθεί να περιμένει να ακούσει τις απόψεις όλων των πλευρών και αν μπορούν να αποφασίσουν από κοινού τα επόμενα βήματα» είπε η ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι μίλησε με τον κ. Ακιντζί και για την επίσκεψη, στο νησί, του βοηθού γγ του ΟΗΕ, αρμόδιου για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά, ο οποίος θα εξετάσει πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η στρατηγική αναθεώρησης της Ειρηνευτικής Δύναμης (UNFICYP), που υιοθετήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

Όπως δήλωσε η ίδια, με τον κ. Ακιντζί συζήτησε και για την πρόσφατη συνάντησή της με τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις απόψεις του σχετικά με τη μελλοντική πορεία.

Σε ερώτηση εάν αισθάνεται αισιόδοξη ότι σύντομα θα μπορέσει να ξεκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία, η αξιωματούχος των ΗΕ είπε ότι ο ΟΗΕ παραμένει πάντα διαθέσιμος και το γραφείο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του γγ στην Κύπρο εξακολουθεί να εργάζεται. Όσο για τον εάν αναμένεται συνάντηση ηγετών τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ είπε ότι «στο παρόν στάδιο υπάρχουν μόνο προκαταρκτικές συζητήσεις».

 

(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post