Σπίτια με 1 ευρώ στο χωριό των «τελευταίων Ελλήνων» στην Ιταλία

To χωριό «χωρίς κορονοϊό», σύμφωνα με τους Ιταλούς.
Twitter

Το χωριό των «τελευταίων Ελλήνων» ή το χωριό «χωρίς κορονοϊό»; Όπως και να το αποκαλέσετε, σε αυτή την κοινότηρα μπορείτε να αγοράσετε σπίτια με ένα ευρώ. Δεν είναι η πρώτη φορά που το διαβάζετε, αλλά φαίνεται πως είναι πλεον στην μόδα (στην Ιταλία) να πωλούνται σχεδόν δωρεάν τα σπίτια, με σκοπό την αναγέννηση γραφικών περιοχών.

Στο Τσινκεφρόντι, ο δήμαρχος Μικέλ Κόνια θεωρεί το εγχείρημα τόσο σημαντικό που του έδωσε ένα κωδικό όνομα: «Επιχείρηση Ομορφιά». Το όνομα του χωριού στα ιταλικά σημαίνει «πέντε χωρία» και αναφέρεται σε ελληνικούς και βυζαντινούς οικισμούς που ενοποιήθηκαν κατά τον Μεσαίωνα. Υπήρξε στρατηγικό φυλάκιο κατά τη διάρκεια του ελληνικού αποικισμού κατά τον 8ο και 7ο αιώνα π.Χ.

Η εύρεση νέων ιδιοκτητών για τα πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια που έχουμε είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ”Επιχείρησης Ομορφιά” που έχω ξεκινήσει για τα υποβαθμισμένα κομμάτια της πόλης», λέει ο Κόνια στο CNN. «Μεγάλωσα στη Γερμανία όπου οι γονείς μου είχαν μεταναστεύσει και επέστρεψα για να σώσω τη πόλη μου. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν φύγει εδώ και δεκαετίες, αφήνοντας πίσω τους άδεια σπίτια. Δεν μπορούμε να υποκύψουμε στην παραίτηση».

αρά το γεγονός ότι περιβάλλεται από το Εθνικό Πάρκο του Ασπρομόντε της Καλαβρίας και έχει θέα τόσο στις ακτές του Ιονίου όσο και στο Τυρρηνικό πέλαγος, το αστικό τοπίο του Τσινκεφρόντι σημαδεύεται από ετοιμόρροπες κατοικίες, λέει ο Κόνια. Οι παραλίες απέχουν μόλις 15 λεπτά με το αυτοκίνητο, ωστόσο μία ολόκληρη συνοικία είναι εγκαταλελειμμένη.

Το Τσινκεφρόντι ανέφερε μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού και βρίσκεται σε μια περιοχή στην οποία καταγράφηκε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης της Ιταλίας. Σημειώνεται ότι η Ιταλία έχει ήδη αρχίσει να ανοίγει σύνορα για τους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Ενώ όλες οι άλλες πόλεις που πωλούν σπίτια για ένα ευρώ απαιτούν προκαταβολή έως και 5.000 ευρώ την οποία ο αγοραστής χάνει εάν δεν ανακαινίσει το σπίτι εντός τριών ετών, το Τσινκεφρόντι ζητά απλώς ετήσιο τέλος ύψους 250 ευρώ έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Οι νέοι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ εάν δεν ολοκληρώσουν την ανακαίνιση εντός τριών ετών. Σε άλλες πόλεις με παρόμοιες προσφορές, οι νέοι αγοραστές τείνουν να ολοκληρώνουν εργασίες πολύ πριν την εκπνοή της προθεσμίας, μέσα σε ένα ή δύο έτη.

Στην πόλη πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα βελτιωτικά έργα. Δρόμοι, πλατείες, σιντριβάνια, πάρκα, ακόμη και μια εκκλησία έχουν ανακαινιστεί όμορφα και ενώ σκαλιά του χωριού βάφτηκαν στα χρώματα ουράνιου τόξου.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή