Spotted by locals ή αλλιώς όταν οι ντόπιοι σε πάνε… στα καλύτερα!

Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Πώς θα σας φαινόταν στα ταξίδια σας, αντί για τους κλασικούς βαρετούς ταξιδιωτικούς οδηγούς, να αναλάμβαναν την ξενάγηση σας κάτοικοι της πόλης την οποία σκοπεύετε να επισκεφθείτε; Αυτήν την καταπληκτική ιδέα είχε ένα ζευγάρι Ολλανδών που λατρεύουν τα ταξίδια, αλλά μισούν τα απαρχαιωμένα βιβλιαράκια που συνηθίζουμε να παίρνουμε υπό μάλης σε κάθε μας προορισμό. Η Σάννε κι ο Μπάρτ στα πολλά ταξίδια τους ανά τον κόσμο διαπίστωσαν ότι ακόμα και οι πιο ενημερωμένοι τουριστικοί οδηγοί περιείχαν προτάσεις που σε πολλές περιπτώσεις δεν ίσχυαν πια. Αλλά το πιο ενοχλητικό απ’ όλα είναι ότι κάνουν τους επισκέπτες να μοιάζουν με κοπάδι, το οποίο πηγαίνει να δει μαζικά συγκεκριμένα αξιοθέατα. Κάποια στιγμή «σκόνταψαν» πάνω στο προσωπικό blog ενός τύπου ο οποίος έγραφε για τα μέρη της πόλης που αγαπά περισσότερο. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα τουSpotted by locals”.

Με αυτές τις σκέψεις και οδηγό το άσβεστο πάθος τους για τα ταξίδια παίρνουν την απόφαση να αφήσουν τις καλοπληρωμένες δουλειές τους στο τακτοποιημένο και γοητευτικό για πολλούς από εμάς Άμστερνταμ, και καβάλα σε ένα παλιό αλλά αξιόπιστο Opel Astra να γυρίσουν για έξι μήνες την Ευρώπη.

Αυτό που θώρησαν σημαντικό και καινοτόμο ήταν να ακούσουν τι είχαν να τους πουν οι ντόπιοι για την πόλη τους. Ποια σημεία προτιμούν και γιατί. Κι η αλήθεια είναι ότι κι εμείς όταν πάμε σε ένα άγνωστο μέρος, ακόμα και στην Ελλάδα, διαπιστώνουμε ότι οι ντόπιοι πηγαίνουν στα… καλύτερα!

Έτσι δημιούργησαν το Spotted by locals. Όπως μας εξήγησε η Σάννε αρχικά ήταν ένα blog όπου κάτοικοι του Άμστερνταμ έγραφαν για τα αγαπημένα τους μέρη στην πόλη ανανεώνοντας συχνά τα tips τους. Το 2008, ωστόσο άνοιξε τα φτερά του αρχικά για τη Ζυρίχη και έπειτα για την Αμερική από τη μια ακτή ως την άλλη. Από το 2011 προστέθηκε μια 100% offline εφαρμογή για iPhone και Android. Σήμερα περιλαμβάνει 71 οδηγούς πόλης στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή.

Ποιες είναι όμως οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος spotter; Η Σάννε μας εξηγεί ότι αυτή και ο Μπαρτ έρχονται σε άμεση επαφή με όσους θέλουν να ενταχθούν στην ομάδα των city bloggers, αφού πρώτα συμπληρώσουν μια online αίτηση. Τα βασικά χαρακτηριστικά των υποψήφιων spotters είναι να αγαπούν την πόλη τους, να μένουν εκεί για ένα ικανό διάστημα και να μιλούν την τοπική γλώσσα.

Οι εμπνευστές της ευφάνταστης αυτής εφαρμογής προσπαθούν να καλύψουν ένα μεγάλο ηλικιακό και κοινωνικό εύρος, ώστε οι ντόπιοι ξεναγοί να μπορούν να είναι χρήσιμοι σε ένα επίσης ευρύ φάσμα χρηστών της. Όταν τελικά μπουν στο τιμ του Spotted by locals, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να γράφουν για τα αγαπημένα τους σημεία στην πόλη και να επικαιροποιούν τα σχόλια τους.

Η Σάννε μας περιγράφει με πολύ ενθουσιασμό το βασικό στόχο του εγχειρήματος τους που δεν είναι άλλος από το να μοιραστούν, ντόπιοι και επισκέπτες, την εκάστοτε τοπική κουλτούρα και τον τρόπο ζωής. Αυτό βοηθά στο να γίνουν όλοι ένα, μακριά από προκαταλήψεις και ρατσιστικές διαθέσεις. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «πιστεύουμε ότι με το να βοηθήσουμε στη διεύρυνση του τρόπου που οι επισκέπτες βλέπουν τον κόσμο, μέσα από την οπτική των κατοίκων κάθε πόλης, είναι εφικτή η πολιτισμική αλληλοκατανόηση. Αυτό θα συμβάλλει στο να γίνει ο κόσμος μας ένα καλύτερο μέρος για όλους».

Το νεαρό ζευγάρι από τη Ολλανδία ταξιδεύει τον περισσότερο καιρό, πηγαίνοντας από πόλη σε πόλη για να συναντήσει τους 375 ντόπιους μπλόγκερς στα αγαπημένα τους μέρη. Η καλύτερη στιγμή τους είναι όταν καταφέρνουν να συναντηθούν όλοι οι spotters μαζί.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Σάννε κι ο Μπαρτ επέλεξαν για βάση τους την Αθήνα. Όταν ρώτησα τη Σάννε έκπληκτη γιατί διάλεξαν, ανάμεσα σε 71 πόλεις, μεταξύ των οποίων και τη γενέτειρα τους το Άμστερνταμ, να μείνουν στην Αθήνα, μου απάντησε «γιατί όχι στην Αθήνα; Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πόλη. Πέρα από τον καλό καιρό, που είναι το προφανές, η Αθήνα δεν έχει τα καθορισμένα όρια που έχει το Άμστερνταμ. Δεν είναι απολύτως τακτοποιημένη. Έχεις πολλά να περιμένεις από αυτήν. Έχει περιθώρια εξέλιξης».

Στα ταξίδια μας να ακολουθείς τις οδηγίες αυτών που ζουν και καθημερινά κυκλοφορούν στην πόλη τους, είναι σίγουρα έξυπνο, απολαυστικό και διασκεδαστικό. Βάζει την περιήγηση σε άλλη διάσταση. Και κάτι που ξέχασα να σου πω: μπορείς κι εσύ να προσθέσεις κάποιο σημείο της πόλης που επισκέφτηκες και σε ενθουσίασε. Μ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλεις στο να γίνει η κοινότητα ακόμα μεγαλύτερη και ομορφότερη!