Spy Cables: Προ των πυλών νέες αποκαλύψεις για τον κόσμο της διεθνούς κατασκοπείας από το Al Jazeera

Spy Cables: Προ των πυλών νέες αποκαλύψεις για τον κόσμο της διεθνούς κατασκοπείας από το Al Jazeera

Μια νέα σειρά αποκαλύψεων για τον κόσμο της κατασκοπείας, βασισμένες σε έγγραφα από υπηρεσίες πληροφοριών από όλο τον κόσμο προαναγγέλλει το Al Jazeera σε συνεργασία με τον βρετανικό Guardian, υπό τον τίτλο «Spy Cables».

Όπως αναφέρει το δίκτυο, τα μυστικά αυτά έγγραφα παρέχουν μια σπάνια ματιά στον κόσμο της κατασκοπείας και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των κατασκόπων.

«Μια ψηφιακή διαρροή στο Al Jazeera εκατοντάδων εγγράφων από τις υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου παρείχε μια άνευ προηγουμένου ματιά στις επιχειρησιακές δραστηριότητες στο σκιώδες και βαθέως πολιτικοποιημένο βασίλειο της διεθνούς κατασκοπείας» αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δικτύου στο Ίντερνετ.

Τα Spy Cables αναμένεται να αρχίσουν να δημοσιεύονται εντός των προσεχών ημερών, από την Investigative Unit του δικτύου, σε συνεργασία με τη βρετανική εφημερίδα, και έχουν να κάνουν με την περίοδο 2006- 2014, περιλαμβάνοντας αναφορές και αναλύσεις από πράκτορες των νοτιοαφρικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίες αποκαλύπτουν τις μυστικές αλληλεπιδράσεις τους με τη CIA, την MI6, τη Μοσάντ, την FSB και πράκτορες του Ιράν, καθώς και δεκάδες άλλες υπηρεσίες από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Τα αρχεία αποκαλύπτουν λεπτομέρειες του πώς, καθώς η Νότια Αφρική μετά το απαρτχάιντ ερχόταν αντιμέτωπη με την πρόκληση της δημιουργίας νέων υπηρεσιών ασφαλείας, η χώρα κατέστη ευάλωτη σε ξένη κατασκοπεία και κατακλυζόταν από προειδοποιήσεις σε σχέση με τον “Πόλεμο Κατά της Τρομοκρατίας” των ΗΠΑ» σημειώνεται σχετικά.

Όπως επισημαίνεται, εν αντιθέσει με τις διαρροές στο πλαίσιο της υπόθεσης Σνόουντεν, που είχαν να κάνουν με τον τομέα που είναι γνωστός ως SIGINT (signals intelligence- πληροφορίες από παρακολούθηση ηλεκτρονικών σημάτων/ μηνυμάτων), τα Spy Cables πραγματεύονται την «καθαρά ανθρώπινη» δραστηριότητα πρακτόρων για τη συλλογή πληροφοριών από ανθρώπινες πηγές (HUMINT – human intelligence). Στις αποκαλύψεις που αναμένονται είναι η πραγματική αξιολόγηση του ιρανικού προγράμματος από τη Μοσάντ, ένα σχέδιο δολοφονίας ενός ηγέτη της Αφρικανικής Ένωσης και μια επιχείρηση στρατολόγησης Βορειοκορεάτη κατασκόπου από την ΜΙ6.

«Κάποιες φορές ο χώρος εργασίας μοιάζει όπως οποιοσδήποτε άλλος, με κατασκόπους που ασχολούνται με το συμπλήρωμα αναφορών, παράπονα για χαμένα έγγραφα και προσωπικές διαμάχες. Κάποιες από τις επαφές μεταξύ υπηρεσιών είναι απλά προσκλήσεις για συναντήσεις συνδέσμων ή ενημερώσεις μιας υπηρεσίας προς μια άλλη. Επαφές μεταξύ υπηρεσιών περιλαμβάνουν “trace requests” (αιτήματα παρακολούθησης) για άτομα ή αριθμούς τηλεφώνων. Ένα σετ τηλεγραφημάτων από την αλγερινή πρεσβεία στη Νότια Αφρική έχει να κάνει με προβληματισμούς πιο πρακτικού χαρακτήρα, απαιτώντας την τοποθέτηση πινακίδων για την απαγόρευση του παρκαρίσματος στον δρόμο. Το τηλεγράφημα αναφέρει ότι η βρετανική και η αμερικανική πρεσβεία έχουν αυτό το προνόμιο, και ότι θα έπρεπε να επεκταθεί και στην Αλγερία. Αντί για καταγραφή ιστοριών ανελέητης αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών πληροφοριών, που παραπέμπουν σε ταινίες με κατασκόπους, προσφέρεται μια άνευ προηγουμένου ματιά στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων οι δουλειές των οποίων κρατούνται κρυφές από το κοινό» σημειώνεται.

Όπως τονίζεται σε ειδική σημείωση του Al Jazeera, δεν ήταν εύκολο να αποφασιστεί ποια Spy Cables θα δημοσιοποιηθούν, και εκατοντάδες δεν θα αποκαλυφθούν. «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών. Τα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας έχουν δείξει ότι υπάρχει ανεπαρκής έλεγχος στη δραστηριότητα υπηρεσιών ανά τον κόσμο. Αυτό έχει επιτρέψει σε κάποιες να δράσουν πέρα από τα όρια των ίδιων τους των νόμων, και σε κάποιες περιπτώσεις πέρα από τη διεθνή νομοθεσία».

Τα Spy Cables περιλαμβάνουν ονόματα, προσωπικές λεπτομέρειες και ψευδώνυμα ενεργών πρακτόρων που δουλεύουν για τις υπηρεσίες που αναφέρονται στα έγγραφα. «Συμφωνήσαμε ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων μυστικών πρακτόρων θα συνιστούσε σημαντικό ρίσκο για πιθανώς ανυποψίαστους ανθρώπους ανά τον κόσμο που είχαν σχέσεις με αυτούς τους πράκτορες. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε υπεύθυνα τον στόχο μας για μεγαλύτερη διαφάνεια χωρίς να αποκαλύψουμε τις ταυτότητες μυστικών πρακτόρων» αναφέρεται, και για αυτό έχουν αποκρυφθεί σημεία που θα αποτελούσαν «απειλή για το κοινό, όπως χημικές φόρμουλες για την κατασκευή εκρηκτικών συσκευών».

Δημοφιλή