ΔΙΕΘΝΕΣ
27/04/2019 08:46 EEST

Σρι Λάνκα: 15 νεκροί σε μάχη δυνάμεων ασφαλείας με ισλαμιστές

Μεταξύ τους έξι παιδιά.

Dinuka Liyanawatte / Reuters

Τα πτώματα 15 ανθρώπων, ανάμεσά τους και έξι παιδιών, εντοπίστηκαν σε σημείο όπου έλαβε χώρα σφοδρή ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ανατολική ακτή της Σρι Λάνκα, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού το Μ. Σάββατο, έξι ημέρες αφού βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν πάνω από 250 ανθρώπους.

Η μάχη μεταξύ στρατιωτικών και φερόμενων ισλαμιστών μαχητών ξέσπασε το βράδυ της Μ. Παρασκευής στο Σαϊνθαμαρουθού στην Αμπάρα, στα νότια της πόλης Μπατικαλόα, όπου σημειώθηκε μια από τις εκρήξεις της προηγούμενης Κυριακής.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι τρεις ύποπτοι ως βομβιστές αυτοκτονίας ήταν μεταξύ των νεκρών, μετά την ανταλλαγή πυρών. Ένα παιδί που χτυπήθηκε από πυρά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Ο Σουμίθ Αταπάτου, εκπρόσωπος του στρατού, δήλωσε πως, καθώς δυνάμεις ασφαλείας κατευθύνονταν προς σπίτι, σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις, και άρχισαν πυροβολισμοί.

«Οι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά και επιτέθηκαν στο σπίτι, όπου είχε αποθηκευτεί μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών» αναφέρει στη δήλωσή του.

Όπως πρόσθεσε, επρόκειτο για φερόμενα μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Ταουχίντ Τζαμαάτ (NTJ), που θεωρείται ότι πραγματοποίησε τις επιθέσεις.

Υλικά για την κατασκευή βομβών και χιλιάδες μεταλλικά σφαιρίδια βρέθηκαν σε έρευνες σε άλλο σπίτι στην ίδια περιοχή, ανέφερε ο στρατός.

Η κυβέρνηση ανέφερε πως εννιά ντόπιοι, μορφωμένοι βομβιστές αυτοκτονίας πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της προηγούμενης Κυριακής, οκτώ εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί- μία εξ αυτών ήταν γυναίκα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε την Παρασκευή πως γίνονταν προσπάθειες για τον εντοπισμό 140 ατόμων για τα οποία πιστεύεται πως συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση 76 άτομα, περιλαμβανομένων ξένων από τη Συρία και την Αίγυπτο, στο πλαίσιο των ερευνών. 20 συνελήφθησαν στις τελευταίες 24 ώρες και μόνο, όπως έγινε γνωστό.