ΔΙΕΘΝΕΣ
24/04/2019 00:01 EEST | Updated 24/04/2019 09:22 EEST

Σρι Λάνκα: Αυτοί είναι οι βομβιστές σύμφωνα με το Ισλαμικό Κράτος

Το «πρακτορείο ειδήσεων» της τζιχαντιστικής οργάνωσης, Amaq μετέδωσε βίντεο στο οποίο απεικονίζονται οι φερόμενοι δράστες.

Amaq News Agency

Οι αρχές της Σρι Λάνκα εστιάζουν τις έρευνές τους στον τοπικό εξτρεμιστή κληρικό Μούλβι Ζαχράν Χασίμ ως τον εμπνευστή και οργανωτή των αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων στη Σρι Λάνκα, την περασμένη Κυριακή, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 321 ανθρώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ριζοσπαστικός κληρικός φέρεται να χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ζητήσει βία κατά των μη μουσουλμάνων. Ο Χασίμ θεωρείται ότι οργάνωσε τις επιθέσεις, οι οποίες εκτελέστηκαν από βοβιστές αυτοκτονίας της οργάνωσης National Thawheed Jama’ut (NTJ). Ο κληρικός είναι ταυτόχρονα Ιμάμης και λέκτορας για λογαριασμό του NTJ και λέγεται ότι έχει χρησιμοποιήσει τα social media για να υποκινήσει τη βία ακόμη και κατά αντιπάλων τζαμιών.

Στο μεταξύ, το «πρακτορείο ειδήσεων» της τζιχαντιστικής οργάνωσης, Amaq, μέσω του οποίου νωρίτερα το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το αιματοκύλισμα σε εκκλησίες και ξενοδοχεία, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο απεικονίζονται οι φερόμενοι δράστες.

Το Ισλαμικό Κράτος κατονόμασε, μάλιστα, έξι βομβιστές αυτοκτονίας. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τους Abu Ubayda, Abu al-Mukhtar, Abu Khalil, Abu al-Bara’a, Abu Muhammad και Abu Abdullah. Στο βίντεο τα πρόσωπά τους είναι καλυμμένα ενώ όλοι τους κρατούν μαχαίρια.

Ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας ήταν γυναίκα, δήλωσε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους ο υφυπουργός Άμυνας Ρουουάν Ουιζεουαρντένε.

Το NTJ είναι ένα ελάχιστα γνωστό σκληρό-ισλαμικό σχήμα, το οποίο όμως εκτιμάται πως δεν είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει από μόνο του ένα τόσο μεγάλης κλίμακας χτύπημα. Για το λόγο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο σύμπραξής του ή συνεργασίας του με άλλα διεθνή εξτεμιστικά δίκτυα.

(με πληροφορίες από RT,CNN)

Sponsored Post