ΔΙΕΘΝΕΣ
13/07/2021 11:27 EEST | Updated 13/07/2021 11:30 EEST

Σρι Λάνκα: Εκεί που η τηλεκπαίδευση γίνεται πάνω σε δέντρα και δίπλα σε λεοπαρδάλεις

Oι μαθητές παίζουν καθημερινά τη ζωή τους «κορώνα-γράμματα». Κι εμείς γκρινιάζουμε για το Webex.

via Associated Press

Η παρακολούθηση των διαδικτυακών μαθημάτων για τους μαθητές ενός απομακρυσμένου χωριού της Σρι Λάνκα απαιτεί μια διαδρομή άνω των 3 χιλιομέτρων μέσα σε πυκνούς θάμνους που μερικές φορές επισκέπτονται λεοπαρδάλεις και ελέφαντες.

via Associated Press

Οι δάσκαλοι και περίπου 45 μαθητές στην Μποχιτιγούαβα ανεβαίνουν στη συνέχεια πάνω σε ένα βράχο για να έχουν πρόσβαση στο μόνο διαθέσιμο διαδικτυακό σήμα.

via Associated Press

Η δασκάλα πληροφορικής χρησιμοποιεί το σήμα για να ανεβάσει στο διαδίκτυο τα μαθήματα, για τους μαθητές της που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο λόγω κορονοϊού.

Οι μαθητές, που ζουν επίσης στο χωριό, κάνουν το ίδιο «ταξίδι» για να κάνουν download τα διαδικτυακά μαθήματα που τους έστειλαν οι καθηγητές τους.

via Associated Press

Δεν έχουν όλοι τους κινητά τηλέφωνα ή φορητούς υπολογιστές, με τέσσερα ή πέντε παιδιά να μοιράζονται μία συσκευή.

Οι γονείς τους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι αγρότες, συχνά συνοδεύουν τα παιδιά τους. Τα παιδιά ανεβαίνουν στο βράχο δύο φορές την ημέρα και η ασφάλειά τους μπαίνει καθημερινά σε μεγάλο κίνδυνο.

via Associated Press

Το χωριό στο κεντρικό-ανατολικό τμήμα της νησιωτικής χώρας στερείται βασικών ανέσεων και τα παιδιά του φοιτούν κανονικά σε ένα δημόσιο σχολείο, το οποίο απέχει περίπου 16 χιλιόμετρα αλλά τώρα είναι κλειστό ελέω πανδημίας.

Στο χωριό Λουνουγκάλα, περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά, οι ενήλικες συνοδεύουν τα παιδιά τους σε ένα δεντρόσπιτο στην κορυφή ενός δάσους. Εχει ύψος περίπου 10 μέτρα και έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

via Associated Press
via Associated Press

Τα σχολεία στη Σρι Λάνκα παραμένουν κλειστά, επί το πλείστον, από τον Μάρτιο του 2020.

Οι αρχές λένε ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να παρέχουν σε όλα τα παιδιά πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, αλλά επικεφαλής της Ενωσης Εκπαιδευτικών της χώρας, λέει ότι μόνο 40% (το πολύ) των 4,3 εκατομμυρίων μαθητών της Σρι Λάνκα μπορούν να συμμετάσχουν στα διαδικτυακά μαθήματα.

Η πλειονότητα δεν διαθέτει πρόσβαση σε συσκευές ή ίντερνετ.

via Associated Press
via Associated Press

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα ξεκίνησε τη Δευτέρα μια εκστρατεία για τον εμβολιασμό όλων των εκπαιδευτικών με σκοπό να ξανανοίξουν τα σχολεία σύντομα.