ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/03/2020 18:01 EET | Updated 18/03/2020 20:22 EET

Στα 418 τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας - Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων

31 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, 13 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση.

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - EUROKINSSI

Στα 418 αυξήθηκαν τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας (από 387 την Τρίτη), όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμοξιωλόγος Σωτήρης Τσιόδρας. 

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 31 νέα κρούσματα. Οπως έγινε γνωστό, 79 ασθενείς νοσηλεύονται και 13 εξ αυτών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμέμοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας ενώ 14 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ο μέσος όρος των διασωληνωμένων είναι τα 70 έτη. Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 64 είναι απροσδιόριστης πηγής.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μετρά ήδη 5 νεκρούς ενώ μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 6.000 δείγματα. 

Τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα υπολογίζονται στις 2 με 3 χιλιάδες, με βάση μαθηματικά μοντέλα, όπως είπε ο έγκριτος λοιμωξιολόγος.

Οσον αφορά τα τεστ ανίχνευσης του ιού και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες και από επιστολές άλλων επιστημόνων προς την επιτροπή, που υποστηρίζουν ότι είναι απειροελάχιστα τα τεστ που γίνονται και ότι ο έλεγχος δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα της διασποράς του ιού στην κοινότητα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αυτές οι «δραματικές επιστολές είναι fake news» και τους κάλεσε «να μην διασπείρουν λάθος μηνύματα και προκαλούν επιδημία φόβου και πανικού».

Ο κ. Τσίοδρας επανέλαβε ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται περισσότερα κρούσματα. «Σταδιακά δεν θα ανακοινώνουμε ένα ένα τα κρούσματα αλλά θα ανακοινώνουμε μόνο τα σοβαρά», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι είναι ανάγκη να μην δημιουργείται φόβος ότι θα γίνουμε Ιταλία και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ ξεκαθάρισε ότι οι νέοι δεν κινδυνεύουν τόσο αλλά μπορούν να μεταδώσουν πιο εύκολα τον ιό σε μεγαλύτερους ανθρώπους ηλικιακά. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των περισσότερων κρουσμάτων είναι άτομα από 60 ετών και άνω. 

Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε οτί από στο εξής απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις δέκα ή περισσότερων ατόμων. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση.

Επίσης, η κυβέρνηση αποθαρρύνει αυστηρά τις ψυχαγωγικές συγκεντρώσεις 10 ή περισσοτέρων ατόμων σε εσωτερικούς (κλειστούς) χώρους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και και αποστάσεων μεταξύ των προσώπων.

Η κυκλοφορία εκτός οικείας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και για συγκεκριμένους λόγους, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αποδεκτές εξαιρέσεις υπάρχουν αποκλειστικά για την μετάβαση στην εργασία, επίσκεψη στο γιατρό, μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων , μετάβαση σε ταχυδρομείο για την απολύτως αναγκαία αλληλογραφία, μετάβαση στην τράπεζα, μετάβαση σε πρατήριο καυσίμων , κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε ανάγκη, σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας απαρέγκλιτα την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρων και την κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, είπε πως οφείλουν να λειτουγούν μέσω τηλεργασίας, ενώ δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, «οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων». Τα τηλεφωνικά κέντρα (call centers) καλούνται να λειτουργούν με  θέσεις εργασίας ανά δύο μέτρα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε την αυστηρή σύσταση ότι οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους, ώστε να αποφύγουν στο μέγιστο βαθμό επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού τους κύκλου.

«Η μάχη εναντίον του κορονοϊού είναι διαρκής, μας αφορά όλους», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και με τον υπουργό Υγείας κατά τη σημερινή τους επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, όπως ανέφερε.

Ενθαρρυντικά μηνύματα για θεραπεία

Αναφερόμενος στη θεραπεία των ασθενών που νοσούν βαριά ο κ. Τσιόδρας είπε ότι, στην Ελλάδα εφαρμόζουμε, όσον αφορά τη θεραπεία, και κάποια από τα μοντέλα της Γαλλίας, που όπως φάνηκε σε πρόσφατη μελέτη οδήγησαν σε αρνητικοποίηση το 96% των ασθενών που την ακολούθησε.

Καλά νέα είχε και από την Κίνα όπου, όπως ανέφερε, υπάρχει θεραπεία με χρήση νέου φαρμάκου, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση στον ιό εντός τεσσάρων ημέρων από τη λήψη του. 

Αναφορικά με τα τεστ που γίνονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή εργαστήρια είπε ότι αυτά μπορούν να συνεχίσουν να γίνουν, εφόσον τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, καθώς δεν θέλουμε να λειτουργήσουν οι εκεί έλεγχοι ως σημεία διασποράς του ιού, αφού κάποιος μπορεί να διασπείρει τον ιό ή να εκτεθεί σε αυτόν και να τον μεταφέρει στο σπίτι του.

Αναφορικά με το θέμα των τεστ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό είπε ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα για όλους που εμπίπτουν στα κριτήρια και θα τα χρειαστούν και αυτοί είναι ασθενείς που θα νοσηλευτούν, αλλά και επαγγελματίες υγείας.

Για μία ακόμα φορά ο καθηγητής εξήγησε ότι είναι σημαντική η απομόνωση και η αποφυγή των συναθροίσεων καθώς αυτό παραμένει το πιο σημαντικό μέσο για την ελάττωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Συγκεκριμένα είπε ότι θα πρέπει να περιοριστούμε στις οικογενειακές επαφές και μόνο και όταν ρωτήθηκε για το εάν κάποιος υποπτεύεται ότι νοσεί ή νοσεί στο οικογενειακό περιβάλλον είπε ότι θα πρέπει να έχει το δικό του δωμάτιο ή δυνατόν ακόμα και τη δική του τουαλέτα. Εάν πρόκειται για άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα τότε πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, και να αποφεύγει την επαφή με τους οικείους του.

Την αντίδραση του κ. Τσίοδρα προκάλεσε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η επόμενη Ιταλία απαντώντας λακωνικά: «Μου ζητάτε να γίνω προφήτης».