ΔΙΕΘΝΕΣ
20/03/2019 10:02 EET

Stadia: Browser-based υπηρεσία βιντεοπαιχνιδιών από τη Google

Οι χρήστες θα μπορούν να παίζουν παιχνίδια χωρίς να τα κατεβάζουν ή να τα παίρνουν σε δισκάκια.

Stephen Lam / Reuters

H Google της Alphabet ανακοίνωσε την Τρίτη πως φέτος θα λανσάρει μια browser-based υπηρεσία streaming βιντεοπαιχνιδιών με την ονομασία Stadia, με την οποία επιχειρεί να αξιοποιήσει περαιτέρω την τεχνολογία cloud της και το παγκόσμιο δίκτυο data centres της.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει σε χρήστες να παίζουν παιχνίδια μέσω του Internet browser τους ή του YouTube χωρίς να περιμένουν να κατεβούν (download) σε μια συσκευή, καθιστώντας την πρόσβαση στα παιχνίδια το ίδιο εύκολη με την παρακολούθηση ενός βίντεο στο YouTube. Ωστόσο, η Google δεν αποκάλυψε πολλές λεπτομέρειες για το timing, τις τιμές ή τα παιχνίδια που θα είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία, η οποία θα αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό, τόσο από εταιρείες gaming όσο και από αντιπάλους σαν την Amazon και τη Microsoft.

Με το Stadia, «το παιχνίδι της αναμονής θα περάσει στο παρελθόν» είπε ο Φιλ Χάρισον, αντιπρόεδρος της Google που επιβλέπει τη νέα υπηρεσία, κατά την παρουσίαση την Τρίτη στο Σαν Φρανσίσκο, στη Game Developers Conference, στην οποία συμμετέχουν περίπου 25.000 άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται στη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών.

Η Google δεν αποκάλυψε ποιες θα είναι οι τιμές για τους καταναλωτές ή τους δημιουργούς παιχνιδιών, ή να προσδιορίσει τα υποστηριζόμενα παιχνίδια. Επέδειξε τίτλους από τις σειρές του Doom και του Assassin’s Creed, και ανέφερε πως θα αναπτυχθούν «in-house» κάποια παιχνίδια.

Η τεχνολογία streaming παρέχει έναν νέο τρόπο στη Google να προωθήσει στους εκδότες παιχνιδιών τις τεχνολογίες cloud computing και αποθήκευσης δεδομένων, κάτι που θα μπορούσε να αποφέρει περισσότερα έσοδα στην εταιρεία από τις πωλήσεις παιχνιδιών. Ωστόσο αναλυτές έχουν εκφράσει αμφιβολίες ως προς το αν οι εταιρείες που κυκλοφορούν παιχνίδια θα είναι πρόθυμες να αφήσουν την κερδοφόρα δραστηριότητα της πώλησης παιχνιδιών σε δισκάκια. Ακόμη, κάποιες ενδεχομένως να αποφασίσουν να βγάλουν τις δικές τους υπηρεσίες streaming, όπως έχουν αρχίσει να κάνουν στούντιο παραγωγής τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών τα τελευταία χρόνια.