Σταύρος Καφούνης: “Δύσκολα θα ανταπεξέλθουμε σε ένα δεύτερο lock down”

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών μιλά για την πανδημία και τα προβλήματα του κλάδου.
.
.
Eurokinissi

Δεν δηλώνει επαγγελματίας συνδικαλιστής, ενώ εκτιμά ότι δύσκολα ο εμπορικός κόσμος της Αθήνας θα αντέξει ένα δεύτερο lock down. Eναποθέτει τις ελπίδες του για ουσιαστική ανάκαμψη στη δίκαιη μοιρασιά των μελλοντικών κονδυλίων εξ′ Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μου παρέθεσε υπό ακραίες υγειονομικές, οικονομικές και συνάμα κοινωνικές συνθήκες, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης.

.
.

-Κύριε Καφούνη, εκτιμάτε ότι ο εμπορικός κόσμος της πρωτεύουσας αντέχει ένα μελλοντικό lock down;

Είναι γεγονός ότι μετά από δέκα συνεχή χρόνια οικονομικής κρίσης, βρισκόμαστε αυτή την περίοδο στην καρδιά μιας πρόσθετης, υγειονομικής κρίσης. Μετά από το υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων την άνοιξη, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων καλείται να αντεπεξέλθει επιχειρώντας, για άλλη μια φόρα, σε περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, γιατί το έλλειμμα του εισερχόμενου τουρισμού και επιπροσθέτως ο φόβος χρήσης των ΜΜΜ από τους εγχώριους καταναλωτές, επιφέρουν τεράστια πτώση τζίρου, ενώ τα λειτουργικά έξοδα παραμένουν ακόμα πολύ υψηλά.

Είναι πολύ δύσκολο λοιπόν η αγορά της πρωτεύουσας να ανταπεξέλθει σε ένα δεύτερο lock down, αλλά εάν αυτό καταστεί αναγκαίο θα το υποστούμε, υπακούοντας όπως κάναμε από την αρχή αυτής της κρίσης στους ειδικούς επιστήμονες της υγείας.

-Πιστεύετε ότι λύσεις τύπου “Copter,”δηλαδή πετάμε χρήμα για την επανεκκίνηση από εναέρια μέσα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια διέξοδο ενώπιον της κλιμακούμενης δυστοκίας στον κόσμο κυρίως των μικρομεσαίων πιχειρήσεων;

Τη συγκεκριμένη στιγμή ο σημαντικότερος παράγοντας επιβίωσης επιχειρήσεων και εργαζομένων, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας και παράλληλα η ρύθμιση των όποιων οφειλών δημιουργήθηκαν από την αρχή της υγειονομικής κρίσης. Ο κλάδος του εμπορίου παραμένει ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις μας αποτελούν για εμάς μέρος της οικογένειάς μας. Για αυτό το λόγο η αγωνία μας είναι να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας και να κατορθώσουμε να συντηρήσουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζει η κυβέρνηση εστιάσουν στη στήριξη των μικρών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, χωρίς εξαιρέσεις και με κριτήρια εποχής covid 19.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να “πέφτουν χρήματα από τον ουρανό” αλλά να διαχέονται έμμεσα στην αγορά και να κατευθύνονται εστιασμένα σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη, εξασφαλίζοντας την επιβίωση όσων είναι νοικοκύρηδες και ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έως το τέλος του 2019.

-Πόσες επιχειρήσεις υπό τις παρούσες συνθήκες παραδίδουν κλειδιά καθημερινώς; Υπάρχει σχετική εκτίμηση;

Στην τελευταία έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, εμμέσως καταγράφηκε ότι το 15% των εν λειτουργία επιχειρήσεων ευρίσκονται υπό την απειλή άμεσου λουκέτου. Επιπροσθέτως, εγχώριες αλυσίδες λιανικής πώλησης θα αναγκαστούν στο άμεσο μέλλον να κλείσουν τα περισσότερο ζημιογόνα καταστήματά τους. Τέλος, εκτιμώ ότι θα υπάρξουν πολλές μετακινήσεις καταστημάτων σε ακίνητα με φθηνότερο ενοίκιο και λιγότερα λειτουργικά έξοδα.

-Διαβλέπετε φως στο τούνελ; Υπάρχει Κυβερνητικός σχεδιασμός προς την σωστή κατεύθυνση; διότι έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι έχουν όλοι σχεδόν περιέλθει σε μια ακραία κατάσταση, όπου δύναται να εφαρμοσθεί μόνον το: ο σώζων εαυτόν σωθήτω...

Η αγορά λειτουργεί εν μέσω ακραίων καταστάσεων και όπως φαίνεται αναμένουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Πάγια θέση δική μου και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών είναι ότι η δίκαιη μοιρασιά της ζημιάς, όσο διαρκεί η κρίση είναι σημαντικός παράγοντας για την επιβίωση των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, τα οριζόντια μέτρα στήριξης που βασίζονται στους ΚΑΔ πρέπει να σταματήσουν και η στήριξη των επιχειρήσεων πρέπει πλέον να βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια, όπως είναι η αποδεδειγμένη πτώση του τζίρου τους. Φυσικά όμως, το μέλλον της κάθε επιχείρησης βασίζεται στο προσωπικό δαιμόνιο του επιχειρηματία, στην ευελιξία αποφάσεων, στην άμεση ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει στους καταναλωτές και στην εύστοχη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Η διαχείριση λοιπόν των κονδυλίων πού θα εισρεύσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της όλης κατάστασης και η δίκαιη μοιρασιά της προοπτικής και της Ελπίδας για την επόμενη μέρα θα δικαιώσει όλους όσοι άντεξαν να λειτουργούν σε τόσο δύσκολες συνθήκες

-Θα παραμείνετε στην πρώτη γραμμή του πυρός; Θα θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία του μεγαλύτερου Εμπορικού Συλλόγου της χώρας;

Μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Ε.Σ.Α, ως επικεφαλής του μοναδικού συνδυασμού, δηλώνω υπερήφανος που κατάφερα να ενώσω την επιχειρηματική κοινότητα της Αθήνας σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο και ευτυχής που μου δίνεται η ευκαιρία, για άλλη μία θητεία, να εκπροσωπήσω τους Αθηναίους εμπόρους.

Προσκάλεσα όλους τους συναδέλφους να έρθουν κοντά στον σύλλογο, ώστε με τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις και την κριτική τους, να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη φωνή μας και να βοηθήσουν δυναμικά, ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν στον εμπορικό κόσμο να αντεπεξέλθει στις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε. Απ’ την άλλη, δεν δήλωσα ποτέ επαγγελματίας πρόεδρος ή συνδικαλιστής, είμαι επιχειρηματίας και λόγω αυτής της ιδιότητας βρίσκομαι πάντα στην πρώτη γραμμή του πυρός.

Δημοφιλή