Studdle: Η εφαρμογή που κάνει τη ζωή των φοιτητών ευκολότερη

Studdle: Η εφαρμογή που κάνει τη ζωή των φοιτητών ευκολότερη
Studdle

Πριν λίγα χρόνια, θα φάνταζε αδιανόητο να μπορείς να ενημερωθείς για οποιοδήποτε θέμα αφορά τη σχολή σου, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, από το κινητό σου. Από όπου κι αν βρίσκεσαι.

Έρχεται τώρα το Studdle για να κάνει πραγματικότητα αυτό το –ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα- τρελό σενάριο. Μια εφαρμογή για κινητά, μέσω της οποίας οι φοιτητές μπορούν να ενημερωθούν για πρακτικά θέματα που αφορούν τις σχολές τους. Η HuffPost Greece συνάντησε τον ιδρυτή του Studdle, Δημήτρη Κανέλλη. Ο ίδιος μιλά για το πώς έχουν υποδεχτεί οι φοιτητές την καινοτόμο πρωτοβουλία του, ποια είναι τα σχέδια του για το προσεχές μέλλον, ενώ αποκαλύπτει και το πώς προέκυψε αυτό το… μυστήριο όνομα για την συγκεκριμένη εφαρμογή.

Τι είναι το Studdle;

Είναι ουσιαστικά μια ενημερωτική εφαρμογή που βοηθά τους φοιτητές να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που αφορούν τις σχολές τους. Μπορούν, για παράδειγμα, να δουν τις ανακοινώσεις της σχολής, το πρόγραμμα μαθημάτων ή εξεταστικής, τις ώρες υποδοχής της γραμματείας και τα στοιχεία επικοινωνίας με τους καθηγητές καθώς και πολλές άλλες πληροφορίες όπως τις απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πως προέκυψε η ιδέα;

Είχα κάνει μια παρόμοια εφαρμογή στο παρελθόν, που αφορούσε όμως μόνο την ΑΣΟΕΕ. Η οποία είχε βέβαια λιγότερες λειτουργίες, σε σχέση με το Studdle. Η εφαρμογή πήγε καλά, και έλαβα μάλιστα πολλά μηνύματα από φοιτητές που μου έλεγαν να κάνω κάτι ανάλογο και για τις άλλες σχολές.

Έτσι αποφάσισα να κάνω μια εφαρμογή που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις σχόλες, για να βοηθηθούν όλοι οι φοιτητές. Φτιάξαμε και μια ομάδα με τους: Δημήτρη Τσιγουρή και Αποστόλη Σταματιάδη (υπεύθυνοι στην έκδοση για Android), Αντώνη Κορκοφίγκα (υπεύθυνος στην έκδοση για iOS), Γιώργο Μαυρομμάτη (userinterface) και τη Χρύσα Κοκκόση (επιχειρηματική σύμβουλος).

Ο Δημήτρης Κανέλλης

Ποια είναι η ανταπόκριση από τους φοιτητές;

Το Studdle είναι στον «αέρα» περίπου 1 μήνα. Αυτή τη στιγμή το χρησιμοποιούν 4.000 φοιτητές. Εμείς είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από αυτό το νούμερο, γιατί σημαίνει ότι η εφαρμογή έχει αρχίσει και διαδίδεται από φοιτητές σε φοιτητές. Φαίνεται μάλιστα ότι το έχουν ενσωματώσει στην καθημερινότητα τους, διότι έχουμε ενεργούς χρήστες. Δεν μιλάμε,δηλαδή, για άτομα που απλά κατέβασαν την εφαρμογή και την άφησαν… στην άκρη.

Λαμβάνουμε επίσης πολλά θετικά σχόλια μέσω ίντερνετ, από όσους την χρησιμοποιούν. Αλλά και αρκετά παράπονα για τις σχολές που ακόμα δεν έχουμε συμπεριλάβει στην εφαρμογή γεγονός που μας κάνει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες μας για να ικανοποιήσουμε τους χρήστες μας.

Πως σας αντιμετώπισαν οι σχολές;

Είχε γίνει μια επαφή με την ΑΣΟΕΕ, όταν είχα φτιάξει την προηγούμενη εφαρμογή και είχαν ανταποκριθεί θετικά.

Σε ό,τι αφορά το Studdle, πρώτο μας μέλημα είναι να συμπεριλάβουμε όλεςτις σχολές της Ελλάδας, και μετά ναέλθουμε σε πιο στενή επαφή με τις σχολές και να μιλήσουμε ενδεχομένως με αυτές, προκειμένου να λάβουμε κάποια επιπλέον βοήθεια.

Εξάλλου, η εφαρμογή είναι καθαρά ενημερωτική, είναι δωρεάν, και παρέχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες οι οποίες είναι δημόσιες.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα σε ότι αφορά την οργάνωση των σχολών;

Καταρχήν, σε ότι αφορά το επίπεδο σπουδών, στην Ελλάδα είμαστε αρκετά ψηλά. Έχει τύχει να εργαστώ στο εξωτερικό, και έχω δει που βρίσκεται το επίπεδο μας ως απόφοιτοι και σε τι επίπεδο είναι άλλοι συνομήλικοι.

Οι σχολές έχουν προβλήματα στο κομμάτι του εκσυγχρονισμού.

Είναι, για παράδειγμα, τα sites τους μη λειτουργικά ή παλαιού τύπου;

Τα πιο σύγχρονα sites θα τα συναντήσεις στα μεγάλα ΑΕΙ. Στις πιο μικρές σχολές οι ιστοσελίδες δεν είναι όσο προσεγμένες θα έπρεπε. Όχι ότι δεν κάνουν την δουλειά τους. Όλες κάνουν την δουλειά τους.

Το θέμα είναι όμως, το πόσο εύκολα βρίσκει ο χρήστης αυτό που θέλει. Και στην ουσία σε αυτό το κομμάτι βοηθά η δική μας εφαρμογή. Από το να ανοίξεις, δηλαδή, το site και να πλοηγηθείς σε 3-4 μενού, μέσω του Studdle μπορείς να το κάνεις με ένα άγγιγμα στο κινητό σου.

Το όνομα της εφαρμογής τι σημαίνει;

Το όνομα δημιουργήθηκε ένα βράδυ, όταν ρώτησα μια φίλη μου για το ποιο τελικά πρέπει να είναι το όνομα. Αρχίσαμε λοιπόν να λέμε τυχαίες λέξεις. Θέλαμε να βρούμε κάτι σαν την αγγλική λέξη student (μαθητής).

Κάπως έτσι καταλήξαμε στο Studdle. Στόχος μας ήταν να βρούμε κάτι που να θυμίζει λίγο εξωτερικό και να μην σημαίνει κάτι απαραίτητα, όπως π.χ. το όνομα της Google. Να μην είναι greeklish και να περιέχει με κάποιον τρόπο το student.

Έχετε μια δυναμική παρουσία και στα Social Media. Πόσο σημαντικά είναι τελικά τα Social Media, έτσι ώστε να διαδοθεί μια καινοτόμα ιδέα σαν τη δική σας;

Τα Social Media είναι πολύ σημαντικά, γιατί μπορείς να κάνεις γνωστό το προϊόν σου, με πολύ χαμηλό μπάτζετ. Παλιά που δεν υπήρχαν, οι εταιρίες έπρεπε αναγκαστικά να δώσουν πολλά λεφτά για διαφήμιση στην τηλεόραση ή άλλα παραδοσιακά μέσα διαφήμισης.

Θεωρήσαμε σημαντικό λοιπόν να ξεκινήσουμε από τα Social Media αφού οι φοιτητές βρίσκονται εκεί. Η άμεση επικοινωνία με τους χρήστες μας είναι επίσης αρκετά σημαντικό, δηλαδή το γεγονός πως μπορούν οι φοιτητές να μας στείλουν μήνυμα μέσω του Facebookκαι να τους απαντήσουμε άμεσα. Παράλληλα, το Studdle μπορεί ο οποιοσδήποτε να το βρει και στο Twitter. Σύντομα θα προστεθεί αντίστοιχος λογαριασμός στο Youtube.

Είναι εύκολο να αναπτυχθεί ένα startup στην Ελλάδα;

Μέχρι να φτιαχτεί η εφαρμογή, πίστευα ότι το δύσκολο κομμάτι είναι η ιδέα και η υλοποίηση της. Από τότε που φτιάχτηκε η εφαρμογή, κατάλαβα ότι το δύσκολο κομμάτι είναι το μετά.

Αντικειμενικά μιλώντας, όπως σε όλες τις καταστάσεις, υπάρχουν τα συν και τα πλην. Στο εξωτερικό είναι πιο εύκολο να σε προσέξει κάποιος και να σου δώσει κάποια χρηματοδότηση, που θα σε βοηθήσει να αναπτυχθείς περισσότερο.

Στην Ελλάδα η startup σκηνή έχει αρχίσει και αναπτύσσεται μόλις τα τελευταία χρόνια, άρα υπάρχουν ακόμα κάποιες δυσκολίες. Πιστεύω όμως ότι όσο περνά ο καιρός, τα πράγματα θα βελτιώνονται. Υπάρχουν μάλιστα και ελληνικές προσπάθειες οι οποίες διακρίνονται και σε ξένες αγορές.

Το πρώτο μεγάλο εμπόδιο για κάποιον νέο επιχειρηματία στη χώρα μας, είναι όταν θα φτάσει η στιγμή να κάνει σύσταση εταιρίας. Και στο διαδικαστικό και στο οικονομικό κομμάτι. Εκεί πρέπει να γίνουν αλλαγές. Η Εσθονία π.χ. πραγματοποίησε ένα πολύ μεγάλο βήμα σε αυτό το κομμάτι: έκανε online όλες τις σχετικές διαδικασίες.

Ποια είναι τα σχέδια σας, σε ότι αφορά το Studdle, για το προσεχές μέλλον;

Πρωταρχικός μας στόχος είναι να καλυφθεί όλη η Ελλάδα. Όλες οι σχολές. Στη συνέχεια θέλουμε να εισαγάγουμε και κάποιες νέες λειτουργίες στην εφαρμογή. Πιθανότατα θα ενσωματωθεί κάποιος μηχανισμός μέσω του οποίου οι φοιτητές θα μπορούν εύκολα να ανταλλάσσουν σημειώσεις. Επίσης, θα μπορούν να κάνουν υπολογισμό για τον βαθμό του πτυχίου ή να βρίσκουν θέσεις για πρακτική άσκηση.

Δημοφιλή