Τέσσερις κοινωνικές startups που θα μας απασχολήσουν το 2016

Τέσσερις κοινωνικές startups που θα μας απασχολήσουν το 2016
Business people sharing digital tablet in meeting
Business people sharing digital tablet in meeting
Tom Merton via Getty Images

Η οικονομική κρίση, έφερε, αναμφισβήτητα, πολλά προβλήματα στην Ελλάδα. Η κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική κρίση, έφερε πολλούς Έλληνες στα όρια της φτώχειας, της εξαθλίωσης και σε πολλές περιπτώσεις τους απομάκρυνε από την προσωπική αξιοπρέπεια, με έναν τρόπο που απέχει πολύ από τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Για όσους, όμως, θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο ήταν και η αφορμή για να υπάρξει άνθιση νέων ιδεών και επιχειρηματικών καινοτομιών. Ένας από τους τομείς που γνώρισε μεγάλη άνθιση, και έλειπε αισθητά τα προηγούμενα χρόνια, είναι αυτός της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό αλλά και την επίλυση βασικών κοινωνικών προβλημάτων, το YouRule, η Effect, το Blood-e και το Ithaca είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων κοινωνικών επιχειρήσεων που φαίνεται ότι θα μας απασχολήσουν μέσα στο 2016.

Το YouRule ειναι το πρώτο ανώνυμο κοινωνικό δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, από φοιτητές, το 2014. Βραβεύτηκε από το Clinton Global Initiative University και το Impact Hub κερδίζοντας το Social Impact Award το 2015. Μέχρι και τον Ιούνιο του 2015 έκανε τα beta testing και αυτή τη στιγμή λειτουργεί κανονικά μαζεύοντας προβλήματα από όλη την Ελλάδα και προωθώντας τα άμεσα και αποτελεσματικά στους κατάλληλους ανθρώπους κάθε δήμου.

Όπως μας λένε και τα παιδιά που βρίσκονται πίσω από το όλο εγχείρημα , η Μετιτανίδου Ιωάννα και ο Φραγκιαδάκης Μιχάλης, «το YouRule δεν θέλει απλά να λύσει προβλήματα, θέλει να κάνει ενεργούς τους Έλληνες πολίτες και να επαναδημιουργήσει την έννοια της Κοινωνίας των Πολιτών».

Effect

Έχοντας δημιουργηθεί από 2 φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Σωτήρη Μπαράτσα και τη Μαριάνθη Νίκα, η Effect είναι μια καινοτόμος κοινωνική επιχείρηση στο χώρο της εκπαίδευσης που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας μας, τη νεανική ανεργία.

Μέσα από το πρόγραμμα Success Academy, νεαροί τελειόφοιτοι και απόφοιτοι παίρνουν την ευθύνη της διαχείρισης ενός πραγματικού project μιας εταιρίας και μέσα από μια καθοδηγούμενη διαδικασία 6 εβδομάδων βοηθούνται να αναπτύξουν δεξιότητες-κλειδιά που θα τους χρειαστούν στη ζωή και την καριέρα τους, αλλά και να αποδείξουν την αξία τους σε πιθανούς εργοδότες. Τέτοιες δεξιότητες είναι η δημιουργική σκέψη, η αποτελεσματική επικοινωνία, αλλά και δεξιότητες απασχόλησης όπως το να φτιάχνω ένα βιογραφικό, να περνάω από μια συνέντευξη και να πετύχω στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει μεταξύ όσων μαθαίνουν οι νέοι στο πανεπιστήμιο και των δεξιοτήτων που τελικά ζητούνται από τους εργοδότες.

Η ιδέα έχει λάβει πολύ θετικά σχόλια τόσο από νέους φοιτητές και απόφοιτους, όσο και από καθηγητές και μεγάλες επιχειρήσεις. Το Μάιο του 2015 βραβεύτηκε με το Social Impact Award 2015 στο διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας που διοργανώνει το δίκτυο Impact HUB σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόσφατα, αναγνωρίστηκε από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, ως ένα από τα πιο αξιόλογα παραδείγματα νεανικής ηγετικότητας διεθνώς.

Αυτή τη στιγμή υλοποιείται ο πιλοτικός γύρος του προγράμματος αλλά το πλάνο της Effect για το 2016 είναι ακόμα πιο φιλόδοξο, μιας και περιλαμβάνει την επίσημη έναρξη του Success Academy, το οποίο θα είναι ανοικτό για όσους νέους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν να υποβάλλουν αίτηση. Εκτός από αυτό όμως, ετοιμάζουν ένα νέο project, επίσης ευθυγραμμισμένο με το στόχο να γίνουν οι νέοι πιο απασχολήσιμοι.

Ithaca

Το «ITHACA» είναι ένα κινητό πλυντήριο ρούχων για αστέγους. Μέχρι σήμερα, η πλειονότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, για την ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα, καλύπτει κυρίως τις ανάγκες τους για σίτιση και παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Σε ότι αφορά την παροχή υπηρεσιών υγιεινής, στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μόνο δύο δομές οι οποίες παρέχουν μπάνια καθώς και πλυντήρια. Οι δομές αυτές, από μόνες τους, δεν επαρκούν για να ικανοποιήσουν την ανάγκη των αστέγων για πρόσβαση στην καθαριότητα. Πρόκειται για μία ανάγκη την οποία το 75% των αστέγων έχουν κατατάξει ώς βασική. Αυτό το κενό σκοπεύει να καλύψει η δημιουργία του "ITHACA".

Πιο συγκεκριμένα, θα πρόκειται για ένα ειδικά διαμορφωμένο βαν το οποίο θα περιλαμβάνει δύο πλυντήρια ρούχων, δύο στεγνωτήρια καθώς και μία γεννήτρια για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Το νερό θα παρέχεται από το Δήμο της Αθήνας. Θα λειτουργεί σε διάφορα, γνωστά αλλά και διακριτικά, σημεία του κέντρου της Αθήνας συγκεκριμένες μέρες και ώρες της εβδομάδος. Η κινητή του φύση του πλυντηρίου μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε και να εξυπηρετήσουμε ένα μεγάλο αριθμό των αστέγων. Οι άστεγοι είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα μέρη του κέντρου της Αθήνας και το γεγονός ότι θα λειτουργούμε σε διαφορετικά μέρη κάθε μέρα θα μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε ανθρώπους που υπο άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από τις υπάρχουσες δομές αλλά και ανθρώπους που αφήνουν με δυσκολία τα “πόστα” τους. Επίσης, με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε το κόστος λειτουργίας χαμηλό και να κάνουμε το έργο μας βιώσιμο.

Η ομάδα του «ITHACA» αποτελείται απο τέσσερα άτομα διαφορετικού background. Η Ανδήλη Ραχούτη είναι designer και ασχολείται με το branding της δράσης, ο Φάνης Τσόνας και ο Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος είναι φοιτητές του Ε.Μ.Π. και ασχολούνται με τα τεχνικά ζητήματα της δράσης και ο Θάνος Σπηλιόπουλος είναι ο ιδρυτής και project manager του Ithaca. Η πιλοτική δράση του “Ithaca” προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2016.

To Blood-e είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα που προάγει την εθελοντική αιμοδοσία. Ξεκίνησε από μία απλή αφορμή, όταν οι δημιουργοί του είδαν ένα πρόβλημα, ένα «κενό» στην ελληνική κοινωνία και αποφάσισαν να βρουν μία λύση. Πρόκειται για την πρώτη κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα η οποία φιλοξενεί και ικανοποιεί εκκλήσεις για αίμα, διαδικτυακά, αλλά και προσπαθεί να ενημερώσει το κοινό σχετικά με την αξία της αιμοδοσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014, το Blood-e έλαβε το Α” Βραβείο Social Impact στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού του Impact Hub Athens. Μπορεί να έχει κλείσει ήδη έναν χρόνο λειτουργίας αλλά το 2016 αναμένεται να συνεχίσει την πορεία του. Η Ναταλία Κρίτσαλη, ο Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος και ο Παναγιώτης Σφήκας, οι άνθρωποι πίσω από το Blood-e, μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους κατάφεραν να σώσουν περισσότερες από 450 ανθρώπινες ζωές, αλλά ελπίζουν μέσα στο 2016 ο αριθμός να αυξηθεί δραματικά. Επιθυμούν να συνεχίσουν τα ενημερωτικά προγράμματα, ώστε να εκπαιδεύσουν το κοινό σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία, να διοργανώνουν ακόμα περισσότερες εθελοντικές αιμοδοσίες, να απαντούν σε ακόμα περισσότερες εκκλήσεις για αίμα και να μπορούν να λένε ότι σώζουν κάθε μέρα κι από μία ανθρώπινη ζωή.

Δημοφιλή