ΔΙΕΘΝΕΣ
23/07/2019 12:18 EEST

Στη Χάγη ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ράμους Χαραντινάι, για τα εγκλήματα του UCK

Θα καταθέσει στον εισαγγελέα για τα δεινά που διεπράχθησαν την περίοδο 1998-2000 κατά του σερβικού πληθυσμού.

NurPhoto via Getty Images

Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ράμους Χαραντινάι, μεταβαίνει την Τρίτη στη Χάγη για να παρουσιαστεί στο Ειδικό δικαστήριο, το οποίο εξετάζει εγκλήματα που διέπραξαν μαχητές του UCK (Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου) τη χρονική περίοδο 1998-2000.

Την Τετάρτη θα αρχίσει η ανακριτική διαδικασία ενώπιον του γενικού εισαγγελέα του Ειδικού δικαστηρίου, που αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες. Ο Χαραντινάι θεωρείται ύποπτος για εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν κατά του σερβικού και μη αλβανικού πληθυσμού όσο ήταν διοικητής μονάδας ανταρτών του UCK. Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου επιβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας, σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι μεταβαίνει στη Χάγη και θα παρουσιαστεί στον εισαγγελέα. Διευκρίνισε ότι δεν του έχει απαγγελθεί κατηγορία και πως κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος για εγκλήματα πολέμου. Εξήγησε ότι την περασμένη Παρασκευή παραιτήθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού διότι πιστεύει πως, αν παρουσιαζόταν υπό αυτήν την ιδιότητα στον εισαγγελέα, θα έβλαπτε το κύρος της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, σχολιάζοντας τη μετάβαση του Χαραντινάι στη Χάγη, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα των Σέρβων. «Ελπίζω ότι αυτή η υπόθεση δεν θα κλείσει με τον τρόπο που έκλεισε σε άλλα δικαστήρια, πρέπει, επιτέλους, κάποτε να υπάρξει τιμωρία και για τα εγκλήματα του UCK» δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Πηγή: ΑΠΕ