ΤΟ BLOG
23/03/2019 10:09 EET | Updated 23/03/2019 10:09 EET

Στη Δαμασκό ο Ρώσος υπουργός Άμυνας. Απάντηση στην περιοδεία Πομπέο;

Το παιχνίδι στην περιοχή της Μέσης Aνατολής τώρα μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση του.

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασάντ συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόϊγκου την Τρίτη, τονίζοντας τη σημασία του συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. 

Η συνάντηση ήρθε μια μέρα μετά τη συνάντηση των στρατιωτικών αρχηγών της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν στη Δαμασκό για να συζητήσουν τον συντονισμό μεταξύ των δυνάμεών τους. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ασάντ δήλωσε ότι ο συντονισμός μεταξύ της Μόσχας και της Δαμασκού αποτέλεσε βασικό παράγοντα για τη νίκη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και την αλ Κάιντα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες  να ανακτήσει η συριακή κυβέρνηση τον έλεγχο  σε όλη τη χώρα. Υπενθυμίζουμε πως η Ρωσία υπήρξε βασικός παράγοντας στη συριακή σύγκρουση υποστηρίζοντας με κάθε τρόπο τον πρόεδρο Ασάντ. 

Τα οκτώ χρόνια που διαρκεί η συριακή κρίση και οι εμπόλεμες συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 370.000 άνθρωποι ενώ εκατομμύρια είναι οι μετανάστες. Αυτή την στιγμή οι συριακές κυβερνητικές   δυνάμεις ελέγχουν σχεδόν τα δύο τρίτα της χώρας. 

Μόνο δύο περιοχές παραμένουν εκτός ελέγχου: η βορειοδυτική περιοχή του Idlib και το ένα τρίτο της χώρας που ελέγχεται από τον Συριακό Δημοκρατικό Στρατό (Syrian Democratic Forces) ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. 

Ο Ασάντ και ο Σόιγκου συζήτησαν την κατάσταση στις περιοχές αυτές και συμφώνησαν ότι πρέπει να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να αντιμετωπιστεί η ξένη επιρροή. 

Υπενθυμιζουμε πως την Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας της Συρίας δήλωσε ότι τόσο η Ιντλίμπ όσο και οι περιοχές που ελέγχονται από το SDF θα ανακτηθούν από την κυβέρνηση. Nα τονίσουμε εδώ πως η περιοχή Ιντλίμπ συνορεύει με την Τουρκία και βρίσκεται υπό τον έλεγχο της  Hayat Tahrir al-Sham (θυγατρική της αλ Κάιντα στη Συρία).

Η επίσκεψη Σόιγκου στη Δαμασκό πραγματοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την περιοδεία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Μπομπέο σε Κουβέιτ,  Ισραήλ και Λίβανο. Υπενθυμίζουμε πως ο επικεφαλής του State Department, πρώην διευθυντής της CIA και άνθρωπος του κλειστού κύκλου εμπιστοσύνης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την περιοδεία από το Κουβέιτ για να μεταβεί μετά στο Ισραήλ (όπου ήταν παρών στην υπογραφή του East Med) και στη συνέχεια θα βρεθεί στο Λίβανο με στόχο να ενισχύσει την αμερικανική επιρροή στην περιοχή και να επιτεθεί στο Ιράν που έχει συνάψει επαφές με Ρωσία και Τουρκία . Πρόσφατα μάλιστα οι ηγέτες των τριών χωρών επιχείρησαν για ακόμη μια φορά στο Σότσι να βρουν λύση για την κατάσταση στην πόλη Ιντλίμπ. 

Το παιχνίδι στην περιοχή της Μέσης Aνατολής, παρά την ανακοίνωση Τραμπ ότι το DAESH νικήθηκε, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και, όπως φαίνεται, τώρα μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση του.

 

Αναδημοσίευση από το Geopolitics and Daily News

Sponsored Post