ΔΙΕΘΝΕΣ
29/01/2021 14:35 EET | Updated 29/01/2021 15:10 EET

Στη δημοσιότητα το συμβόλαιο ΕΕ - AstraZeneca. Ποια τα κρίσιμα σημεία.

Τι αναφέρει για τα εργοστάσια παραγωγής των εμβολίων σε Βρετανία και σε έδαφος της ΕΕ.

Anadolu Agency via Getty Images

Στη δημοσιότητα δόθηκε τελικά ηη σύμβαση που υπέγραψε Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca έδωσε τελικά στη δημοσιότητα τμε την Κομισιόν στις 27 Αυγούστου 2020 για την προμήθεια εμβολίων.

Μεταξύ άλλων στη σύμβαση γίνεται αναφορά σε τέσσερα εργοστάσια της εταιρείας εντός Ε.Ε., από όπου οφείλει αυτή να τροφοδοτεί την Ευρώπη, και σε αυτά περιλαμβάνονται και τα δύο βρετανικά εργοστάσια αν και το Brexit ήταν προ των πυλών. 

Επισημαίνεται  βέβαια πως επίσης η AstraZeneca μπορεί να παρασκευάζει το εμβόλιο και σε εγκαταστάσεις εκτός Ευρώπης, αν χρειαστεί, προκειμένου να επιταχύνει την προμήθεια στην Ευρώπη και εφόσον ενημερώσεις τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. 

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πασκάλ Σοριότ έχει επιχειρηματολογήσει πως το Ηνωμένο Βασίλειο επωφελείται καθώς υπέγραψε πρώτο συμβόλαιο με την AstraZeneca για 100 εκατομμύρια δόσεις ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένες ρήτρες σε αυτό που διασφαλίσουν την προτεραιότητα του στη διάθεση εμβολίων.

«Η συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου επιτεύχθηκε τον Ιούνιο, τρεις μήνες πριν από την ευρωπαϊκή», είπε ο διευθύνων σύμβουλος. «Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι τα εμβόλια που παράγονται από την αλυσίδα εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα διατεθούν πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βασικά, έτσι έχουν τα πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του. 

Το Λονδίνο πάντως αρνείται να δημοσιοποιήσει στοιχεία σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων από την ίδια εταιρεία  και το δικό της συμβόλαιο  για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και γίνει σαφές εάν οι ισχυρισμοί αυτοί ευσταθούν. Υπάρχει βέβαια και  η πιθανότητα εάν δημοσιευόταν οι τρεις πλευρές, AstraZeneca, ΕΕ και Βρετανία να μπλέκονταν  σε έναν κυκεώνα νομικών ερμηνειών των όρων των συμβολαίων. 

Σε κάθε περίπτωση περισσότερο φως στην υπόθεση ίσως ρίξει η Σκωτία που φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε δημοσιοποίηση του συμβολαίου της. 

Στο συμβόλαιο της ΕΕ αναφέρεται επίσης ότι η AstraZeneca έχει την ευθύνη να ενημερώνει εγκαίρως για οποιεσδήποτε καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων καθώς και ότι προβλέπει ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca, με την επιλογή για περαιτέρω 100 εκατομμύρια δόσεις, που θα διανεμηθούν κατά πληθυσμιακή αναλογία.

Ιδιαίτερα σημασία έχει η επισήμανση περί καλύτερης λελογισμένης προσπάθειες τηρουμένων των δυνατοτήτων της εταιρείας σχετικά με την δυναμικότητα παραγωγής των εμβολίων χωρίς όμως να τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.   

Η ανακοίνωση για την δημοσιοποίηση της σύμβασης ήρθε από την Κομισιόν, η οποία μάλιστα χαιρετίζει τη δέσμευση της βρετανό-σουδικής εταιρείας για μεγαλύτερη διαφάνεια στη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια.

«Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σημαντικά στοιχεία για να βοηθηθεί η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών και για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων που αγοράστηκαν σε επίπεδο Ε.Ε....Η σύμβαση που δημοσιεύτηκε σήμερα περιέχει αναδιατυπωμένα μέρη που αφορούν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως λεπτομέρειες τιμολογίων. Η σύμβαση AstraZeneca είναι η δεύτερη που δημοσιεύεται, αφού η CureVac συμφώνησε να δημοσιεύσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» αναφέρει η ανακοίνωση. 

Πριν την δημοσίευση της συμφωνίας η πρόεδρος της Κομισιόν, αναφέρθηκε στο συμβόλαιο τονίζοντας πως αυτό περιλαμβάνει δεσμευτικούς όρους και προβλέπει την παράδοση συγκεκριμένων ποσοτήτων εμβολίων. ″Υπάρχουν δεσμευτικές παραγγελίες και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο”.

Η ίδια εξήγησε ότι η συμφωνία που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία.

“H AstraZeneca μας είχε επίσης διαβεβαιώσει ξεκάθαρα στο συμβόλαιο ότι καμία άλλη υποχρέωση δεν θα την εμπόδιζε να τηρήσει το συμβόλαιο αυτό”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.