ΔΙΕΘΝΕΣ
25/10/2018 17:17 EEST

Στη φυλακή ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ για το τραπεζικό σκάνδαλο της Ισπανίας

Agencia EFE

Το δρόμο της φυλακής ακολούθησε σήμερα ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρώην υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Ροντρίγκο Ράτο, ζητώντας συγνώμη από τους Ισπανούς πολίτες «που μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένοι».

Ο Ράτο, που έχει καταδικαστεί σε 4,5 χρόνια φυλάκισης, διοικούσε την κρατική τράπεζα Bankia και χρησιμοποιούσε την εταιρική πιστωτική του κάρτα για προσωπικές του -ακριβές-  αγορές, ενώ την ίδια τακτική ακολουθούσαν και συνεργάτες του, όπως μεταδίδει το Reuters

Ο Ράτο καταδικάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου διότι διατήρησε ένα «μαύρο σύστημα τραπεζικών καρτών» με τις οποίες 64 στελέχη της τράπεζας πλήρωναν προσωπικά τους έξοδα, χωρίς να αιτιολογούν ή να δηλώνουν τίποτα στην εφορία.

Οι εταιρικές πιστωτικές κάρτες χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ακριβών κοσμημάτων και ρούχων, πακέτων πολυτελών διακοπών και γενικότερα αδικαιολόγητων προσωπικών αγορών. Συνολικά, οι εισαγγελείς διερεύνησαν δαπάνες περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ από το 2003 έως το 2012.

Μάλιστα, το σκάνδαλο με τις εταιρικές τραπεζικές κάρτες «έσκασε» το 2014, όταν η Ισπανία αντιμετώπιζε βαριά μέτρα λιτότητας, με αποτέλεσμα ο τραπεζίτης να αποτελέσει συνώνυμο της διαφθοράς.

Το όνομα του Ράτο –που ήταν τραπεζίτης μόνο από το 2010 έως το 2012– συνδέεται κυρίως με το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ισπανίας: μια σειρά επενδυτών παροτρύνθηκαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε τοξικά τραπεζικά προϊόντα και πολλοί μικρομέτοχοι ζημιώθηκαν ύστερα από την καταστροφική είσοδο στο χρηματιστήριο της Bankia το 2011.