Στη Λεμεσό κατέπλευσε το «Dilbar» του Αλίσερ Ουσμάνοφ- το μεγαλύτερο γιοτ του κόσμου

Eric Gaillard / Reuters

Στο λιμάνι της Λεμεσού έχει καταπλεύσει το «Dilbar»- το μεγαλύτερο σε όγκο γιοτ του κόσμου, το οποίο ανήκει στον 63χρονο Ρώσο δισεκατομμυριούχο Αλισέρ Ουσμάνοφ, έναν από τους μεγαλομετόχους της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Άρσεναλ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», το γιοτ έφτασε στη Λεμεσό απευθείας από τη Βαρκελώνη απ′ όπου αναχώρησε την περασμένη Πέμπτη. Κατασκευάστηκε κατά παραγγελία από τον Ουσμάνοφ σε ένα από τα πιο σύγχρονα ναυπηγεία για γιοτ πολυτελείας στον κόσμο στη Γερμανία, παραδόθηκε στον ίδιο το 2016 και κόστισε 600 εκατ. δολάρια.

Το «Dilbar» έχει μήκος 157 μέτρων και πλάτος 24 μέτρων, και οι εσωτερικοί του χώροι έχουν εμβαδό 3.850 τετραγωνικά μέτρα, με δυνατότητα φιλοξενίας 40 επιβατών, αλλά και με 85 άτομα ως προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό το ότι διαθέτει δύο βάσεις για προσγειώσεις – απογειώσεις ελικοπτέρων ειδικά σχεδιασμένες για ελικόπτερα τύπου Airbus H175 που διαθέτει ο Ουσμάνοφ. Η εσωτερική πισίνα του πολυτελέστατου σκάφους, έχει εμβαδό 185 τετρ. μέτρων με χωρητικότητα 225.000 λίτρων νερού. Το 16.000 τόνων «Dilbar» αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 22,5 κόμβους, έχει βύθισμα 6,1 μέτρων.

Η περιουσία του Ουσμάνοφ ξεπερνά τα 13 δισ. με κύρια δραστηριότητα στη μεταλλουργία, αλλά και τις τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ, όπου μεταξύ άλλων κατέχει σημαντικό ποσοστό μετοχών σε μέσα όπως το Facebook και το Alibaba, ενώ κατέχει και τη ρωσική εφημερίδα και εκδοτικό οίκο «Κομερσάντ».