Στη Λιθουανία και τον Άρθουρ Τζάφα οι Χρυσοί Φοίνικες στην Μπιενάλε της Βενετίας

Πριν ακόμη από την έναρξη της Μπιενάλε για το κοινό -την Κυριακή- είχαν προπωληθεί 23.000 εισιτήρια.
Luca Zanon/Awakening via Getty Images

Στο περίπτερο της Λιθουανίας αποφάσισε η κριτική επιτροπή της 58ης Μπιενάλε εικαστικών της Βενετίας να απονείμει το πρώτο βραβείο εθνικής συμμετοχής, ενώ τον αντίστοιχο Χρυσό Φοίνικα για τον καλύτερο καλλιτέχνη δόθηκε στον Αμερικανό καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Άρθουρ Τζάφα, με τον Αργυρό Φοίνικα για τον πιο ελπιδοφόρο καλλιτέχνη να απονέμεται στην Κύπρια καλλιτέχνιδα Χάρις Επαμεινώνδα. Η ειδική Εύφημος για το εθνικό περίπτερο δόθηκε αντίστοιχα στο περίπτερο του Βελγίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής της Μπιενάλε, υπό τον διευθυντή της Πάολο Μπαράτα και την πρόεδρό της Στέφανι Ρόζενταλ, το πρώτο βραβείο απονέμεται στο λιθουανικό περίπτερο, με τίτλο «Ήλιος και Θάλασσα» «Sun & Sea (Marina)» για το πνεύμα πειραματισμού που αποπνέει, με την ευρηματική χρήση μιας μπρεχτικής όπερας, με διαδραστικό τρόπο και χρησιμοποιώντας εθελοντές για να ενσαρκώσουν τις μορφές καθημερινών προσώπων.

Η Λιθουανία κατάφερε με την περφόρμανς της -όπου οι λουόμενοι της τεχνητής αυτής «παραλίας» σταματούσαν την ηλιοθεραπεία προκειμένου να στείλουν προειδοποιητικά μηνύματα για την επερχόμενη οικολογική καταστροφή -να νικήσει 89 εθνικά περίπτερα.

Simone Padovani/Awakening via Getty Images
Luca Zanon/Awakening via Getty Images

Τον χρυσό Φοίνικα για τον καλύτερο καλλιτέχνη η επιτροπή επέλεξε να απονείμει στον Άρθουρ Τζάφα για το έργο του «Το Λευκό Άλμπουμ», που αποτελεί μία υβριδική σύνθεση δοκιμιακού χαρακτήρα. Ο Τζάφα επιχειρεί ένα σχόλιο πάνω στο φυλετικό ζήτημα, χρησιμοποιώντας πρωτότυπα πλάνα, με πρωταγωνιστές τους φίλους και τους οικείους του καλλιτέχνη και αποτολμά να θίξει την καθημερινότητα και τα αντικρουόμενα συναισθήματα, ακόμη και αγάπης, που γεννιούνται μέσα από τα βιώματα μίας κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από τη βιαιότητα.

Η Κύπρια καλλιτέχνις Χάρις Επαμεινώνδα τιμήθηκε για τις πολύχρωμες μικρές φανταστικές ιστορίες που κατορθώνει να δημιουργήσει και μέσα από τις οποίες κατορθώνει να επιτύχει μία διαπλοκή του προσωπικού με το ιστορικό στοιχείο, μέσα από πολλαπλές σημειολογικές αναφορές.

Ειδική εύφημος μνεία απονεμήθηκε στο βελγικό περίπτερο, με τίτλο Σκυλίσιος Κόσμος (Mondo Cane), καθώς η επιτροπή αναγνώρισε την εναλλακτική και καυστική αναπαράσταση των κοινωνικών σχέσεων και στεροτύπων σε πνευματώδεις ιστορίες με πρωταγωνιστές μηχανικές κούκλες.

Παράλληλα, η επιτροπή αποφάσισε να απονείμει δύο εύφημους μνείες και στους καλλιτέχνες Τερέσα Μαργκόγιες από το Μεξικό και Ομποντόνγκ Νκάνγκα. Η πρώτη για το υποβλητικό έργο της, που αφορά τις επιπτώσεις που έχει πάνω στις γυναίκες της χώρας της το λαθρεμπόριο ναρκωτικών μέσα από μικρές καθημερινές ιστορίες, ενώ η δεύτερη απονεμήθηκε στην Ομποντόνγκ Νκάνγκα για την εμπνευσμένη έρευνά της για την πολιτική ζωή της χώρας, το σώμα και τον χρόνο.

Όπως ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Μπαράτα, πριν ακόμη από την έναρξη της Μπιενάλε για το κοινό -την Κυριακή- είχαν προπωληθεί 23.000 εισιτήρια.

Δημοφιλή