Στη Θεσσαλονίκη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο

Συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.
ASSOCIATED PRESS

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 10:20 η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδα και Ηνωμένων Πολιτειών, Νίκου Δένδια και Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45-50 λεπτά και στη συνέχεια ο κ. Πομπέο αναχώρησε για το ΣΒΕ, όπου θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί επίσης το Εβραϊκό Μουσείο, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.

Επόμενος σταθμός του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα είναι η Κρήτη και η ναυτική βάση της Σούδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έφτασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Σε tweet του, λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Ουάσινγκτον, χθες, ο κ. Πομπέο, ο οποίος είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε: «Ξανά στον δρόμο πηγαίνοντας προς την Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσουμε τις ισχυρές διμερείς σχέσεις μας και τη σημασία της σταθερής περιφερειακής συνεργασίας. Πρώτη στάση: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κρίσιμος εταίρος η Ελλάδα- πύλη στα Βαλκάνια η Θεσσαλονίκη

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προαναγγέλλοντας την επίσκεψη σε δελτίο τύπου χαρακτηρίζει την Ελλάδα κρίσιμο εταίρο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται βασικούς στρατηγικούς στόχους.

Σκοπός της επίσκεψης «να ανανεώσει την κοινή μας δέσμευση για προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και να γιορτάσουμε την ισχυρότερη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας εδώ και δεκαετίες» αναφέρεται σχετικά.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας καθώς «ΗΠΑ και η Ελλάδα επενδύουν στο μέλλον αναπτύσσοντας τη Θεσσαλονίκη ως πύλη προς τα Βαλκάνια για επενδύσεις και εμπόριο». Φέρνει δε ως παράδειγμα, τη Pfizer που άνοιξε πρόσφατα μια εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης 200 υπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη και τη Cisco ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 11-14 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι το κλειδί για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης. «Ως κόμβος για νέες υποδομές που θα διαφοροποιήσουν τις διαδρομές και τις προμήθειες φυσικού αερίου που συνδέονται με την Ευρώπη, ο ρόλος της Ελλάδας στην περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση θα αυξηθεί καθώς η μονάδα πλωτής αποθήκευσης επαναεριοποίησης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ έρχεται στην Αλεξανδρούπολη. Μαζί, μπορούμε να σπάσουμε το κακόβουλο μονοπώλιο που χρησιμοποίησε η ρωσική Gazprom εδώ και πολλά χρόνια για να απειλήσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης», σημειώνεται.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται και στην αναθεωρημένη και διευρυμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας του 2019 (MDCA), που επέτρεψε, την επέκταση στις διμερείς δραστηριότητες στη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο, τη διατήρηση της αυξημένης συνεργασίας στη βάση της Σούδας και την πρόσβαση στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ επικροτεί την επίτευξη της δέσμευσης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ για το 2% του ΑΕΠ για αμυντικές επενδύσεις.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ)

Δημοφιλή