Γιατί ξαφνικά στη Βαυαρία βάζουν σταυρούς σε όλα τα δημόσια κτίρια και μάλιστα δια νόμου. Αντιδρά ακόμη και η Εκκλησία

Η κυβέρνηση...ξορκίζει τους πρόσφυγες και ποντάρει να πάρει τις ψήφους χάνει από το AfD
PETER KNEFFEL via Getty Images

Η Γερμανία είναι αναμφίβολα η χώρα που δέχθηκε να δώσει άσυλο στον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα της ΕΕ κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης. Οι αντιδράσεις ήταν ανάμεικτες. Στη Γερμανία άνθισε το σύνθημα «Refugees Welcome» («Καλωσορίσατε πρόσφυγες») αυξήθηκαν όμως σημαντικά και τα ποσοστά του ναζιστικής ιδεoλογίας και δράσης κόμματος ΑfD. Τα δε συντηρητικά δεξιά κόμματα όπως πχ η Χριστιανοκοινωνική Ένωση, εκφράζουν ηχηρά την ανησυχία τους για τον αυξανόμενο αριθμό μουσουλμάνων προσφύγων και μεταναστών, αφού εκτιμούν πως απειλείται η ταυτότητα των Γερμανών.

Πώς ξορκίζει όμως κανείς τον φόβο του;

Στη Βαυαρία, το νοτιότερο και ένα από τα μεγαλύτερα 16 κρατίδια της Γερμανίας, με περί τα 12,5εκατ κατοίκους, η τοπική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Markus Söder (του δεξιού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης) αποφάσισε να βάλει...σταυρούς σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Στο νέο νόμο που ψηφίστηκε στο τοπικό κοινοβούλιο του κρατιδίου, αντέδρασαν ακόμη και διακεκριμένα μέλη της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς η Βαυαρία αποτελεί το ισχυρό προπύργιο του καθολικισμού, αλλά και επιφανείς θεολόγοι.

Ο Markus Söder όμως δεν έκανε πίσω και ο νόμος που φέρει την ονομασία «Kreuzpflicht» ή αλλιώς «η υποχρέωση του εσταυρωμένου», τίθεται σε ισχύ από την Παρασκευή 1η Ιουνίου. Για τον πρωθυπουργό, αυτός είναι ένας εκ των ενδεδειγμένων τρόπων για να διατηρηθεί αναλλοίωτη η ταυτότητα των Βαυαρών, η οποία απειλείται (;).

Σημειώνεται πως η Βαυαρία ήταν από τα κρατίδια που δέχθηκαν πρώτα στη Γερμανία την αθρόα είσοδο προσφύγων κυρίως το 2015 οπότε πέρασαν τα σύνορα περισσότερα από 1εκατ. ατομα.

Ο ίδιος ο Söder, όπως γράφει ο Guardian έχει πάντα έναν σταυρό καρφωμένο στον τοίχο του γραφείου του και δηλώνει: «Θέλουμε να περάσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα : ότι οι άνθρωποι έχουν την επιθυμία να εκφράσουν εμφατικά την ταυτότητά τους».

Η απόφαση βέβαια για την τοποθέτηση σταυρών στις εισόδους όλων των δημοσίων κτιρίων έχει προκαλέσει πολύ σοβαρές αντιδράσεις σε μια χώρα που ο διαχωρισμός Εκκλησίας -Κράτους και το δικαίωμα στην ανεξιθρησκεία αποτελεί βασικό συστατικό της ίδια της ύπαρξής του από τον 16ο αιώνα και την Διαμαρτυρία του Μαρτίνου Λούθηρου.

Μεταξύ αυτών που αντιδρούν είναι κορυφαία μέλη της Καθολικής Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένων καρδιναλίων και επισκόπων, οι οποίοι αποτελούν την κίνηση αυτή, διχαστική. «Ο σταυρός είναι ένα αυθεντικό θρησκευτικό σύμβολο και δεν θα πρέπει να αναδεικνύεται απλά σε ένα λαογραφικό αντικείμενο», σχολιάζει ο επίσκοπος του Würzburg, Franz Jung.

Αντίστοιχα η θεολόγος του προτεσταντικού δόγματος , Johanna Haberer δηλώνει πως η απόφαση αυτή είναι λάθος τονίζοντας: «Έχουμε αρκετούς σταυρούς στη Βαυαρία. Ο Söder κάνει κατάχρηση του θρησκευτικού συμβόλου».

Ο Söder βέβαια, έχει κατ′ επανάληψη απαντήσει πως ο ο σταυρός δεν θα πρέπει να θεωρείται θρησκευτικό σύμβολο, αλλά το επίκεντρο της πολιτιστικής ταυτότητας των Βαυαρών.

Σημειώνεται πως στη Βαυαρία απαντάται το υψηλότερο ποσοστό Καθολικών καθώς φτάνει το 50% ενώ 19% των πολιτών δηλώνουν Προτεστάντες και ένα 4% είναι μουσουλμάνοι.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της κυβέρνησης-και σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Infratest dimap- υπέρ τάσσεται το 56% των Βαυαρών έναντι του 38% που τάσσεται κατά είναι εναντίον του.

Η στήριξη είναι ισχυρότερη μεταξύ των υποστηρικτών του AfD από τους οποίους η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) έχασε μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου: το 77% των υποστηρικτών της AfD υποστηρίζουν την απόφαση, όπως και το 71% των ψηφοφόρων του CSU. Οι σοσιαλδημοκράτες είναι διχασμένοι, με 52% υπέρ και 46% κατά, ενώ το 47% των Πρασίνων δηλώνει επίσης κατά.

Ο δε Tobias Haseidl, ένας από τους λίγους εναπομείναντες κατασκευαστές χριστιανικών σταυρών στη Βαυαρία, δήλωσε ότι, παρά το τι μπορεί να υπέθεταν κάποιοι, ο ίδιος αντιτίθεται στο σχετικό νόμο και δεν έχει παρατηρήσει αύξηση των παραγγελιών για την κατασκευή σταυρών.

«Είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι θα αγοράσουν εργοστασιακούς σταυρούς», δήλωσε στην εφημερίδα Oberbayerisches Volksblatt, προσθέτοντας ότι οι μαζικά παραγόμενοι σταυροί από την Ασία είχαν κατακλύσει το εμπόριο τα τελευταία χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση όμως δηλώνει πως αμφιβάλλει «κατά πόσο το να κρέμεται ένας σταυρός στις εισόδους (σ.σ. δημοσίων κτηρίων) είναι μια κίνηση ουσίας. Για μένα ο σταυρός είναι σύμβολο βοήθειας και ενσυναίσθησης. Όσοι τον κρεμούν πρέπει να είναι έτοιμοι να εκπληρώσουν τις ηθικές υποχρεώσεις που συνδέονται με αυτόν και δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο».

Πάντως οι υπεύθυνοι κάποιων δημοσίων ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και μουσείων, δηλώνουν πως δεν θα πειθαρχήσουν στην απόφαση παρά τις πιθανές νομικές συνέπειες. Οι σπουδαστές στα πανεπιστήμια της περιοχής δηλώνουν επίσης ότι θα εκφράσουν έμπρακτα τη διαμαρτυρία τους.

Με τις τοπικές εκλογές πάντως να πλησιάζουν, αφού έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, ο Söder και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση δεν αποκλείεται να προβούν σε αρκετές ακόμη ανάλογες ενέργειες στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσει το AfD και να κερδίσουν πίσω τους ψηφοφόρους του.

Πηγή: The Guardian

Δημοφιλή