ΠΟΛΙΤΙΚΗ
05/02/2018 18:12 EET | Updated 05/02/2018 22:48 EET

Στη Βουλή η δικογραφία για τη Novartis. Φερόμενη εμπλοκή δύo πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών

Bloomberg via Getty Images

(Upd-) Στην περίοδο του σκανδάλου της Novartis φαίνεται να εισέρχεται πια η πολιτική ζωή. 


Για ένα σκάνδαλο μεγαλύτερο κι από εκείνο της Siemens, ίσως και το μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας έκαναν λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αμέσως μετά την ενημέρωση που έκαναν στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis. 

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε τη δικογραφία στον υπ. Δικαιοσύνης ο οποίος δεσμέυθυκε πως αύριο, Τρίτη, θα βρίσκεται στη Βουλή για τα περαιτέρω, βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Η εντολή Τσίπρα είναι να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο, ανακοίνωσε ο Σταύρος Κοντονής και πρόσθεσε πως θα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα για τις λεπτομέρειες της δικοηγραφίας. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εάν υπάρχει ζήτημα παραγραφής και των κατηγορών ο μεν Κοντονής υπενθύμισε ότι υπάρχουν υπουργοί οι οποίοι έχουν καταδιακστεί για αδικήματα τα οποία δεν είχαν παραγραφεί και σήμερα βρίσκονται στην φυλακή. O δε, Παπαγγελόπουλος σημείωσε ότι παραγραφή υπάρχει για τα αδικήματα  τα οποια ασκούνται κατά την άσκηση των υπουργικων καθηκόντων  και όχι επ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων. 
Ο κ. Παπαγγελόπουλος επεσήμανε ότι η Δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της και ότι ο λαός απαιτεί από το πολιτικό σύστημα να κάνει και αυτό το δικό του καθήκον.

«Όσοι μιλούν για πολιτικές διώξεις καλό θα είναι να μην μιλούν γιατί όσο μιλούν εκτείθενται», είπε εμφατικά ο κ. Παπαγγελόπουλος. 
 
Σε ερώτηση εάν έχει ανευρεθεί ο πρόεδρος της Novartis και οι δύο υπουεγοί με τις δηλώσεις τους απάντησαν ότι δεν έχει βρεθεί, ότι δεν διώκεται αλλά εάν θελήσει να διαφύγει ή έχει διαφύγει αυτό επιβεβαιώνει τα ευρήματα της δικαστικής έρευνας. 
 
Ο Σταύρος Κοντονής επεσήμανε επίσης ότι «το σκάνδαλο της Νοvartis με την ηθική απακία που φέρει είναι τεράστιο» και ότι «υπήρξαν εταιρειιες πουθ με παράνομο και προκλητικό τρόπο λειτούργησαν στην κατευθύνση της υπερκοστολόγησης της τιμής μέσω των επίορκων λειτουργλων της Υγείας και έτσι με τον τρόπο αυτό εκτοξέυθηκε η φαρμακευτική δαπάνη». 

Νωρίτερα, σήμερα

ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος επισκεφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Η δικογραφία, που βασίζεται σε στοιχεία και καταθέσεις από τις ΗΠΑ,εστάλη στον  υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργού αφορμή για την επίσκεψη ήταν τα δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά.

«Η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες» αναφέρει η ανακοίνωση και προστίθεται πως «ο υπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την έρευνα τα ξημερώματα του Σαββάτου και τις ενέργειες της ελληνικής Δικαιοσύνης».

*****

SOOC

Η υπόθεση και τα φερόμενα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να επικρατήσει στην αγορά φαρμάκων φαίνεται να αποκάλυψε εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων της περιόδου από το 2006 έως τις αρχές του 2015 που υπηρέτησαν στα υπουργεία Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης. 

Από τα στοιχεία που φαίνεται να έχουν συλλέξει οι Εισαγγελείς προκύπτει η εμπλοκή τους στην διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας και της δωροδοκίας. 

Ειδικότερα, φέρονται να εμπλέκονται στην δικογραφία για την υπόθεση δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί.

Τα φερόμενα πολιτικά πρόσωπα είναι: 

Οι πρωθυπουργοί

Σαμαράς Αντώνης και

Πικραμμένος Παναγιώτης

και οι υπουργοί 

Γιάννης Στουρνάρας,

Ευάγγελος Βενιζέλος,

Δημήτρης Αβραμόπουλος,

Ανδρέας Λυκουρέντζος,

Γιώργος Κουτρουμάνης,

Άδωνις Γεωργιάδης,

Σταύρος Σαλμάς και

Ανδρέας Λοβέρδος. 

Arnd Wiegmann / Reuters

Παράλληλα, οι Εισαγγελείς Διαφθοράς απήγγειλαν κατηγορία για δωροδοκία σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS. Την ίδια στιγμή, η Novartis σε ανακοίνωσή της αναφέρειότι «συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό»

Η έρευνα των Εισαγγελέων 

Να σημειωθεί ότι η έρευνα Εισαγγελέων Διαφθοράς ξεκίνησε στα μέσα του Δεκεμβρίου 2016 με αρχικό υλικό τα στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών που είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή διετή έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές για τον κολοσσό και τις μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποιούσε για να επικρατήσει στην αγορά.

Η έρευνα είχε διαταχθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από φάκελο με καταγγελίες και δημοσιεύματα που είχε προσκομίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής.

Το περασμένο φθινόπωρο, κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών πήγε στις ΗΠΑ όπου σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές συγκέντρωσε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το ”ελληνικό σκέλος” της υπόθεσης, καθώς η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να χρησιμοποιούσε τις καταγγελλόμενες μεθόδους σε πολλές χώρες. Στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια διενεργούνται για την φαρμακοβιομηχανία, από τις αρμόδιες αρχές στοχευμένες έρευνες, τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και ποινικής αξιολόγησης συγκεκριμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει για τη Novartis.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις αρχές των ΗΠΑ κατέφυγαν δύο Έλληνες πολίτες, στελέχη της εταιρίας στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας - Εταιρικής Ευθύνης, οι οποίοι φέρονται να κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εισαγγελίας Διαφθοράς με τις ΗΠΑ, πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στην χώρας μας κλιμάκιο από στελέχη του FBI και των Εισαγγελικών αρχών προκειμένου να έχουν συγκεκριμένη συνεργασία.