Στη Βουλή ο προϋπολογισμός - Ποια μέτρα περιλαμβάνει

Τα θετικά μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2019
Eurokinissi

Χωρίς την πρόβλεψη για την νέα περικοπή των συντάξεων και με ένα πακέτο μέτρων «ελάφρυνσης» ύψους άνω των 900 εκατομμύρια ευρώ, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το τελικό σχέδιο του πρώτου προϋπολογισμού με μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης μετά από δέκα χρόνια επιβολής μέτρων αυστηρής λιτότητας.

Αυτό σημαίνει ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα είναι ο πρώτος μετά το τέλος των τριών μνημονίων ο οποίος δεν θα περιλαμβάνει νέες περικοπές, αλλά αντίθετα θα προβλέπει ορισμένες παροχές. Βέβαια, ούτε αυτός ο προϋπολογισμός θα διορθώνει μια σειρά από αδικίες οι οποίες επιβλήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου, ενώ προβλέπει τη συνέχιση σκληρών πολιτικών λιτότητας οι οποίες έχουν εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Το σενάριο βάσης του προϋπολογισμού προβλέπει για το 2019 πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ (3,5% του ΑΕΠ ο στόχος της συμφωνίας με τους δανειστές) χωρίς σε αυτό να υπάρχει πρόβλεψη μείωσης των συντάξεων. Αντίθετα, σύμφωνα με το κείμενο του προϋπολογισμού η μη περικοπή των συντάξεων θα φέρει μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά, γεγονός το οποίο θα ενισχύσει την ανάπτυξη με το στόχο για το 2019 να κλείνει στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2019 (2,3% του ΑΕΠ η πρόβλεψη της Κομισιόν) και στο 2% φέτος.

Παρόλα αυτά προβληματίζει το γεγονός ότι για ακόμα μια χρονιά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) πέφτει «θύμα» των σκληρών πολιτικών λιτότητας. Πληροφορίες έκαναν λόγο για μείωσή του ΠΔΕ ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό και να βρεθεί ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και των Θεσμών για το πακέτο παροχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα θετικά μέτρα τα οποία θα προβλέπονται στον προϋπολογισμό και θα εφαρμοστούν από 1.1.2019 θα είναι τα εξής:

  • Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% η οποία θα αφορά 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Το μέτρο αφορά τη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 33% και την εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.

  • Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών. Το μέτρο αφορά τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εξής, με στόχο από το 15% να μειωθεί στο 10%.

  • Σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25%, με μείωση κατά 1% κατ’ έτος. Η αρχή γίνεται από το 2019 και ολοκληρώνεται το 2022.

  • Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στο 100% των εργαζόμενων και στο 50% των εργοδοτικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών.

  • Αύξηση του επιδόματος στέγασης στα 200 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ.

  • Ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με την πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

  • Ενίσχυση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Προκηρύσσονται θέσεις για 3.000 συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Από το κείμενο του προϋπολογισμού αναμένεται να πέσει «περισσότερο φως» και στο θέμα του ύψους του κοινωνικού µερίσµατος που θα διανεµηθεί φέτος για τρίτη χρονιά από το υπερπλεόνασµα του 2018. Σύμφωνα µε εκτιµήσεις, το πιθανότερο είναι φέτος να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Το κοινωνικό µέρισµα αναµένεται να δοθεί και φέτος µε εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια σε περισσότερα από 1 εκατοµµύριο eλληνικά νοικοκυριά.

Η Έκθεση της Κομισιόν

Σήμερα αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση της και η Κομισιόν σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019. Η έκθεση είναι θετική καθώς δίνει το «πράσινο φως» για τη μη εφαρμογή των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξεις, αλλά και του θετικού πακέτου μέτρων της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ, τα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά στον ελληνικό προϋπολογισμό.

Ταυτόχρονα θα δοθεί στη δημοσιότητα και η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή θα γίνεται κριτική σχετικά με τη καθυστέρηση που υπάρχει στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες, καθώς θα χαθεί ο στόχος που ήταν να έχουν μηδενιστεί μέχρι το τέλος του 2018. Στην έκθεση καταγράφονται και οι μεγάλες καθυστερήσεις σε σχέση με την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να καθυστερήσει η έγκριση των πρώτων 600 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στη συμφωνία για το χρέος και αφορούν κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA’s και SMP’s). Επομένως, η επιστροφή τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2019 και όχι μέσα στον Δεκέμβριο, όπως προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε ότι «η επιστροφή των πρώτων 600 εκατομμυρίων από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs) θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.
Είναι προφανές πως η αυριανή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να οδηγεί σε έγκριση της εκταμίευσης.
Η σχετική έγκριση θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη έκθεση που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου».

Δημοφιλή