Στη Βουλγαρία ο Πάπας Φραγκίσκος για να χτίσει γέφυρες με την Ορθόδοξη Εκκλησία

Ιστορικής σημασίας περιοδεία του Ποντίφικα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στα Βαλκάνια - Επόμενος σταθμός του η Βόρεια Μακεδονία.
Stoyan Nenov / Reuters

Νέους δρόμους διαλόγου με την Ορθόδοξη Εκκλησία επιδιώκει να οικοδομήσει ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στα Βαλκάνια.

Την Κυριακή συναντήθηκε με τον Πατριάρχη της Βουλγαρίας Νεόφυτο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, στην έρδα της βουλγαρικής εκκλησίας, προτού προσευχηθούν στον Ορθόδοξο καθεδρικό ναό.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψή του στη χώρα αυτή και η πρώτη ενός προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τα τελευταία 17 χρόνια. Ο Πάπας, που συναντήθηκε επίσης με ηγέτες της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μεταβαίνει στη Βόρεια Μακεδονία την Τρίτη.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο εκκλησιών είναι φιλικές αλλά καθόλου θερμές. Η Ιερά Σύνοδος δεν συμμετέχει στον επίσημο θεολογικό διάλογο του Βατικανού - Ορθοδοξίας και κατέστησε σαφές ότι δεν θα συμμετάσχει σε κοινές υπηρεσίες ή προσευχές με τον Ποντίφικα.

ASSOCIATED PRESS

Απευθυνόμενος προς τον Νεόφυτο, ο Πάπας Φραγκίσκος στάθηκε στην ανάγκη διαλόγου με την Ορθόδοξη Εκκλησία, αντανακλώντας τις μακρόχρονες προσπάθειες του Βατικανού να «θεραπεύσει» το σχίσμα 1.000 χρόνων που χωρίζει τον Χριστιανισμό, και θρήνησε για τις «πληγές» της διαίρεσης και την «αδελφική νοσταλγία» της ενοποίησης.

Ο Νεόφυτος ωστόσο, ήταν ξεκάθαρος ως προς την αίσθησή του ότι η βουλγαρική Εκκλησία παραμένει ο πρεσβευτής του αληθινού Χριστιανισμού.

ASSOCIATED PRESS

Αργότερα, μιλώντας στην πλατεία μπροστά στον καθεδρικό ναό της Σόφιας, ο Πάπας δήλωσε ότι η συνάντησή του με τους εκπροσώπους των διαφόρων θρησκειών «αποτελεί ένδειξη της επιθυμίας όλων να συνεχίσουν το αναγκαίο ταξίδι προς την κουλτούρα του διαλόγου ως μονοπάτι».

Προειδοποίηση στην Ευρώπη για τις κοινωνικές ανισότητες και τον δημογραφικό «χειμώνα»

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε, παράλληλα, τους ηγέτες της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν την ανισότητα του πλούτου και τη χαμηλή γεννητικότητα η οποία, όπως είπε, έχει δημιουργήσει ένα «παραπέτασμα πάγου» ανάμεσα στα πλουσιότερα και τα φτωχότερα κράτη της Ευρώπης και τροφοδοτεί τη μετανάστευση.

Παραλλάσσοντας μια διάσημη φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ για ένα «σιδηρούν παραπέτασμα» πάνω από μια διαιρεμένη Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Φραγκίσκος είπε πως νέες διαιρέσεις σπαράζουν την ήπειρο 30 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού.

«Η Βουλγαρία, όπως τόσες άλλες χώρες της Ευρώπης, πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό που μπορεί κάλλιστα να αποκληθεί ένας νέος χειμώνας: τον δημογραφικό χειμώνα που κατέβηκε σαν ένα παραπέτασμα πάγου σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, συνέπεια της εξασθενημένης εμπιστοσύνης στο μέλλον», είπε σε μια ομιλία στο προεδρικό μέγαρο στη Σόφια.

Η Βουλγαρία, που έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2007, παραμένει το φτωχότερο μέλος της. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Βούλγαροι έχουν φύγει από τη χώρα μετά την πτώση του κομμουνισμού αναζητώντας καλύτερες δουλειές και επίπεδα διαβίωσης στη δυτική Ευρώπη, αφήνοντας έναν πληθυσμό που ανέρχεται σήμερα σε περίπου επτά εκατομμύρια.

Ο Φραγκίσκος κάλεσε τη Βουλγαρία να «αγωνιστεί για να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε οι νέοι άνθρωποι να επενδύσουν τη νεανική ενέργειά τους και να σχεδιάσουν το μέλλον τους, ως άτομα και ως οικογένειες, γνωρίζοντας πως στην πατρίδα τους μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή».

Στο μεταξύ, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, κατά την άφιξή του στη Σόφια ο πάπας Φραγκίσκος έτυχε μιας προσωπικής και… γαστριμαργικής υποδοχής με τη μορφή ενός τεράστιου δοχείου γιαουρτιού, που συνδέεται με τις παιδικές του αναμνήσεις.

«Αυτό είναι το γιαούρτι της γιαγιάς σας», είπε ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, προσφέροντας στον Φραγκίσκο, που είχε μόλις κατεβεί τη σκάλα του αεροσκάφους, ένα μεγάλο κιούπι.

Ο ποντίφικας ευχαρίστησε για το δώρο, χωρίς ωστόσο να το δοκιμάσει, τουλάχιστον όχι δημόσια. «Η πρώτη φορά που άκουσα τη λέξη γιαούρτι, ήταν από τη γιαγιά μου, πριν από πολλά πολλά χρόνια», απάντησε ο πάπας, σημειώνοντας με ευχαρίστηση ότι ο ηγέτης «γνώριζε την ιστορία (του)».

Ο Βούλγαρος πρεσβευτής στο Βατικανό, Κίριλ Τοπάλοφ, επιβεβαίωσε, με δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση, ότι όταν συνάντησε για πρώτη φορά τον πάπα, ο τελευταίος του είπε: «Μεγάλωσα με το βουλγάρικο γιαούρτι. Όταν ήμουν δύο χρονών, η γιαγιά μου μού έδινε βουλγάρικο γιαούρτι».

Το «κισέλο μιλάκο» (kiselo milako ή kiselo mlyako) όπως λέγεται το γιαούρτι αυτό που έλκει την καταγωγή του από τη νότια Βουλγαρία, είναι η υπερηφάνεια της χώρας που αρέσκεται να παρουσιάζει τον εαυτό της ως «πατρίδα του γιαουρτιού».

Ο Αργεντινός Χόρχε Μπεργκόλιο, εγγονός Ιταλών μεταναστών, αναφέρεται συχνά στην κυρίαρχη επίδραση που είχε πάνω του η γιαγιά του Ρόζα, μια γυναίκα με απλή πίστη από το Πεδεμόντιο που έφθασε στην Αργεντινή μαζί με τον σύζυγο και τον γιο της. Η γιαγιά του τού μιλούσε σε ιταλική διάλεκτο, τον έκανε να αγαπήσει την όπερα αλλά και την πνευματική ζωή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Associated Press)

Δημοφιλή