Στη ζώνη των κατασχέσεων: Παρελθόν ο νόμος Κατσέλη όπως τον ξέραμε

Στη ζώνη των κατασχέσεων: Παρελθόν ο νόμος Κατσέλη όπως τον ξέραμε
Eurokinissi

Στην διακεκαυμένη ζώνη των κατασχέσεων κινδυνεύουν να μπουν ιδιοκτήτες ακινήτων με εμπορική αξία άνω των 100.000 ευρώ. Ο νόμος Κατσέλη όπως τον ξέραμε ή για την ακρίβεια με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που γνωρίζαμε στο τέλος του χρόνου θα αποτελεί παρελθόν.

Προστατευμένοι με βάση τα παλιά κριτήρια θα είναι όσοι πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου. Από εκεί και πέρα θα ισχύουν τα νέα κριτήρια όπως αυτά θα συμφωνηθούν μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και Θεσμών. Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές ασκούν μεγάλες πιέσεις ώστε να ”συρρικνωθούν” τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το Eurogroup της Δευτέρας έδωσε τις κατευθύνσεις και τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να οριστικοποιήσει τα κριτήρια . Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλαγές αναμένονται στα εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια και κυρίως στην αξία του ακινήτου. Αντίθετα, φαίνεται πως δεν θα υπάρχουν αλλαγές στις υπόλοιπες διατάξεις του νόμου οι οποίες ορίζουν τη διαδικασία, τους χρόνους και τα υπόλοιπα κριτήρια.

Η μεγάλη αλλαγή ωστόσο, αναμένεται να υπάρξει σε όσα ορίζει το άρθρο 9, σχετικά με τα όρια της αξίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια για την προστασία που παρέχει ο νόμος Κατσέλη. Οι δανειστές εμφανίζονται ιδιαίτερα πιεστικοί προκειμένου να πέσουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τα κριτήρια και με αυτό τον τρόπο να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων.

Εξίσου σημαντικό για το ποιοι θα μπορούν να προστατευθούν με την ένταξη τους στο νόμο, θα είναι και το γεγονός ότι οι δανειστές πιέζουν προκειμένου τα όρια για την αξία της πρώτης κατοικίας να είναι σε εμπορικές και όχι στις αντικειμενικές τιμές.

Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προτάσεις των δανειστών προβλέπουν το όριο να πέσει για τον άγαμο ακόμα και στις 75.000 ευρώ εμπορικής, ενώ το αντίστοιχο όριο για μια οικογένεια με τρία παιδιά να είναι οι 100.000 ευρώ.

Σήμερα, ο νόμος προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για τον άγαμο, 220.000 ευρώ για το ζευγάρι, ενώ η αξία αυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Πιέσεις ασκούνται προκειμένου να μειωθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς οι θεσμοί θεωρούν ότι αυτά που ισχύουν σήμερα είναι ιδιαίτερα υψηλά. Συγκεκριμένα σήμερα το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή το οικογενειακό εισόδημα για ενήλικο θα πρέπει να είναι έως 13.906 ευρώ, για το ζευγάρι 23.659 ευρώ με προσαύξηση για το κάθε παιδί έως και το τρίτο 5.714 ευρώ.

Απέναντι στις πιέσεις των δανειστών η κυβέρνηση προσπαθεί να καταστρώσει «υπερασπιστική» γραμμή προκειμένου να γλιτώσει την περικοπή τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν σήμερα για το νόμο Κατσέλη και να πείσει τους Θεσμούς να παραταθεί χωρίς αλλαγές για ακόμα ένα χρόνο.

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και τις αποφάσεις να πρέπει να ληφθούν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, η κυβέρνηση συγκεντρώνει τα στοιχεία με τα οποία θέλει να αποδείξει στους Θεσμούς ότι οι αιτήσεις για την ένταξη στο νόμο Κατσέλη μειώνονται. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες επιτρέπει να αποφασιστεί η παράταση του νόμου ως έχει, αν και πλέον μοιάζει αδύνατο να μην υπάρξει «ψαλίδι» στα σημερινά όρια τα οποία προβλέπει ο νόμος.

Ως αντιστάθμισμα των δυσμενών αλλαγών, η κυβέρνηση εξετάζει να ενεργοποιήσει τον πρόβλεψη που υπάρχει στο νόμο Σταθάκη σχετικά με την επιδότηση της μηνιαίας δόσης, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα μοντέλο κοντά σε αυτό της Κύπρου.

Δημοφιλή