Stellene Volandes: Μια «χρυσή κυρία» στo τιμόνι του Town & Country

Stellene Volandes: Μια «χρυσή κυρία» στo τιμόνι του Town & Country

Η ελληνικής καταγωγής Stellene Volandes είναι τα τελευταία 2 χρόνια διευθύντρια του ιστoρικού και μακροβιότερου – μιας και εκδίδεται συνεχόμενα εδώ και 172 χρόνια- αμερικανικού περιοδικού «Town & Country», αλλά και καταξιωμένη παγκοσμίως expert κοσμημάτων εδώ και μια εικοσαετία.

Η γνωριμία μου μαζί της έγινε στα πλαίσια της διάλεξης που έδωσε ως προσκεκλημένη του μουσείου Λαλαούνη για την ιστορία του κοσμήματος ως στολίδι αλλά και ως μέσο δύναμης και προστασίας. Σίγουρα δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερη ομιλήτρια, τόσο για το εύρος των γνώσεων της όσο και για την αγάπη της για τα κοσμήματα και κυρίως τα χρυσά ελληνικά.

Καθισμένες στο σαλονάκι του μουσείου και περιστοιχισμένες από τα αριστουργήματα της συλλογής, φορώντας η ίδια κάποια χαρακτηριστικά χρυσά βραχιόλια και δαχτυλίδια του οίκου, καθώς και τα μοναδικά σκουλαρίκια με τις κρεμαστές μπάλες που είχε κάνει δώρο ο Ωνάσης στη Τζάκι, ξεκινάμε την συνέντευξη. Εδώ πρέπει να ομολογήσω πως πριν ακόμη μιλήσει με έχει ήδη κερδίσει με την απλότητα, το αβίαστο χαμόγελο, τη ζεστασιά που εκπέμπει και την μοναδική της κομψότητα.

Πώς νοιώθετε ως διευθύντρια ενός τόσο εμβληματικού περιοδικού;

Σίγουρα νοιώθω μεγάλη περηφάνια αλλά και ευθύνη. Ένα κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ακεραιότητα του και αυτή ειναι που οφείλω να διατηρήσω και να προστατεύσω. Είναι σίγουρα και οι αξίες με τις οποίες με μεγάλωσε η οικογένεια μου που με κάνουν να νοιώθω έτσι.

Μιλήστε μου γι’ αυτήν και τις ελληνικές σας ρίζες.

Είμαι γεννημένη στην Αμερική από Έλληνες γονείς κι έτσι από μικρή περνούσα όλα μου τα καλοκαίρια στην Ελλάδα. Αγαπώ πολύ την χώρα και έρχομαι όσο πιο συχνά μπορώ. Όταν μάλιστα έμαθαν οι φίλοι μου πως έρχομαι μόνο για 4 μέρες με είπαν τρελή αλλά με το που βγαίνω από το αεροπλάνο στην Αθήνα, νοιώθω πως είμαι στο δεύτερο σπίτι μου. Μόλις ανεβάσω μια φωτογραφία στο Instagram, βομβαρδίζομαι από μηνύματα φίλων που θέλουν να βρεθούμε για καφέ ή φαγητό. Ξεχνώ αμέσως το jet lag, και θέλω κάθε φορά να ανακαλύπτω νέα μέρη, εστιατόρια και γκαλερί. Θεωρώ μάλιστα πως τα τελευταία δέκα χρόνια, παρά την κρίση, η Αθήνα είναι μια πόλη ζωντανή και συναρπαστική. Όσοι δε από τους Αμερικανούς φίλους μου την επισκέπτονται, την ερωτεύονται αμέσως. Βέβαια οι στενότεροι μου φίλοι παραμένουν Έλληνες, όπως οι αδελφές Λαλαούνη, ενώ στο iphone μου έχω κυρίως ελληνική μουσική. Eίμαι τυχερή γιατί έχω μια οικογένεια που είναι μεν περήφανη για μένα αλλά και μου συμπαραστέκεται στα πάντα, δίνοντας μου σιγουριά, ασφάλεια κι εμπιστοσύνη που τόσο έχω ανάγκη στον ανταγωνιστικό χώρο της δουλειάς.

Πώς ξεκίνησε η αγάπη σας για τα κοσμήματα;

Πολλοί με ρωτούν αν το γεγονός πως είμαι Ελληνίδα έχει να κάνει με την αγάπη μου αυτή. Και έτσι είναι. Μάλιστα η πρώτη μου επαφή ήταν όταν κοριτσάκι 13 χρονών, είχα έρθει για καλοκαίρι στην Ελλάδα και μένοντας τότε στο Χίλτον επισκέφτηκα με τη μητέρα μου το κατάστημα του Λαλαούνη στο λόμπι του ξενοδοχείου. Εκεί η υπάλληλος μου έδωσε να κοιτάξω το βιβλίο με τα κοσμήματα της Ωραίας Ελένης από τις ανασκαφές του Σλήμαν στην Τροία, ενώ παράλληλα είχα μπροστά μου τη συλλογή του οίκου εμπνευσμένη από τους θησαυρούς αυτούς. Κι αυτή η επαφή ήταν που με έκανε να ενδιαφερθώ για τα κοσμήματα και να εντρυφήσω σε αυτά με ιστορική και ακαδημαϊκή προσέγγιση. Πιστεύω πως δεν αναγνωρίζονται ακόμη σαν μορφή τέχνης, αλλά όντας Ελληνίδα και βλέποντας τα έργα του Λαλαούνη, αυτά τα δύο δένουν τέλεια στο μυαλό μου.

Σήμερα θεωρείστε γκουρού των κοσμημάτων και μάλιστα πριν 2 χρόνια είχατε γράψει ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Rizolli, με τίτλο «Jeweler: Masters, Mavericks and Visionaries of Modern Design». Πώς βλέπετε τους σχεδιαστές του σήμερα;

Μου ζητήθηκε από τον οίκο να γράψω ένα βιβλίο για τους σύγχρονους σχεδιαστές που αν και είναι καταξιωμένοι δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό, όπως ισχύει με τους παραδοσιακούς Βulgari, Cartier, Harry Winston κ.α. Kαταλήξαμε σε 17 σχεδιαστές και μια από αυτούς είναι και η Έλενα Βότση την οποία θεωρώ καταπληκτική.

Ποιους άλλους Έλληνες σχεδιαστές ξεχωρίζετε;

Αυτό που είναι φανταστικό είναι πως τα ελληνικά κοσμήματα κυριαρχούν στη διεθνή αγορά αυτή τη στιγμή. Μιλάμε για σχεδιαστές που όλοι θέλουν να γράψουν για αυτούς ή που θέλουν να αγοράσουν κάτι δικό τους. Χθες βράδυ έφαγα με τον Νίκο Κούλη, που είναι εξαιρετικός. Είναι ο rock star στο χώρο του κοσμήματος, όχι μόνο του ελληνικού αλλά και παγκοσμίως. Κάθε χρόνο πάμε στο Λας Βέγκας για το μεγάλο σόου κοσμημάτων και εκεί ο Κούλης κερδίζει συνεχώς όλα τα βραβεία. Επίσης ο Γιάννης Σεργάκης, η Ευγενία Νιάρχου και η Lito κάνουν εξαιρετική δουλειά και δίνουν νέα πνοή στο ελληνικό κόσμημα. Και είναι μια καταπληκτική περίοδος γιατί έχουμε τα υπέροχα κλασικά κοσμήματα του Λαλαούνη από τη μία και τις δημιουργίες του Κούλη με το μαύρο σμάλτο και τα διαμάντια από την άλλη.

Αν έπρεπε να φύγετε από το σπίτι και να πάρετε μόνο ένα κόσμημα μαζί σας ποιο θα ήταν αυτό;

Πολύ καλή ερώτηση. Θα ήταν η πιο δύσκολη απόφαση γιατί τα λατρεύω όλα και φοράω πάντα πολλά μαζί, αλλά μάλλον θα έπαιρνα τον Mαλτέζικο σταυρό με τις ημιπολύτιμες πέτρες του οίκου Verdura, που πηγή έμπνευσης του ήταν το μωσαϊκό της αυτοκράτειρας Θεοδώρας στη Ραβένα. Τον ήθελα χρόνια αλλά τον έκανα δώρο στον εαυτό μου την ημέρα που ανέλαβα διευθύντρια του περιοδικού.

Πιστεύετε στη δύναμη των κοσμημάτων και στα γούρια;

Απόλυτα. Πιστεύω περισσότερο πως τα κοσμήματα σου δίνουν μια αίσθηση δύναμης και καθημερινά φοράω ένα ελληνικό κόσμημα με την σκέψη πως μου δίνει αυτοπεποίθηση όταν μπαίνω σ’ έναν χώρο γιατί μου θυμίζει ποια είμαι. Και αν πρόκειται να έχω μια δύσκολη μέρα φοράω λίγα περισσότερα. Για μένα τα κοσμήματα δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον στολισμό και τη βελτίωση της εμφάνισης μας. Από την αρχαιότητα ακόμη σηματοδοτούν κάτι. Όπως για παράδειγμα η αυτοκράτειρα Θεοδώρα που τα χρησιμοποιούσε για να ενισχύει και να επιβάλλει την εξουσία της αλλά και η Μεγάλη Αικατερίνη που σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν επρόκειτο να συναντήσει έναν αυστηρό στρατηγό, φορούσε ακόμη περισσότερα σμαράγδια!

Πριν αναλάβετε τη διεύθυνση του περιοδικού, ήσασταν η style editor του. Τι είναι στυλ για σας;

Για μένα είναι πολλές φορές έμφυτο, είναι να ξέρεις τον εαυτό σου και να ξέρεις τι σου ταιριάζει και πώς να παίρνεις κάτι και να το κάνεις δικό σου. Σίγουρα δεν έχει να κάνει με τα πολλά χρήματα, συνήθως δε είναι το αντίστροφο...

Έχετε κάποιο style icon από την Ελλάδα;

Θαυμάζω τη Μελίνα Μερκούρη και τη Μαρία Κάλλας γιατί ήταν και οι δύο ισχυρές γυναίκες, κάτι που με έλκυε πάντα σε αυτές. Επίσης είχαν ταυτόχρονα μια δυναμική και μια ευαίσθητη πλευρά, ενώ εκφράζουν το glamour της Ελλάδας, που σκοπός μου είναι να δείξω πως παραμένει.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που έχετε δεχτεί μέχρι τώρα;

Tο πρώην αφεντικό και μέντορας μου μου είπε όταν ανέλαβα τη διεύθυνση του Town & Country. «Τώρα θα γελούν όλοι με τα αστεία σου. Να θυμάσαι όμως πως δεν είσαι τόσο αστεία». Βασικά με συμβούλεψε να μείνω ταπεινή, να θυμάμαι ποια είμαι και πως όλα μπορεί να αλλάξουν μέσα σε ένα λεπτό.

Της εύχομαι αν κάποτε πράγματι αλλάξουν να είναι μόνο προς το καλύτερο και την αποχαιρετώ ανανεώνοντας το ραντεβού μας για τη βραδινή της διάλεξη.