ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2019 07:15 EEST | Updated 06/05/2019 08:50 EEST

Στην Ιταλία η κυβέρνηση θέλει τα καταστήματα κλειστά τις Κυριακές

Αλλά το κόστος ίσως να είναι δυσβάσταχτο.

Marcus Lindstrom via Getty Images

«Να δώσουμε τα Σαββατοκύριακα πίσω στις οικογένειες». Αυτός φαίνεται πως είναι ο στόχος του νομοσχεδίου που εισήχθη τον Απρίλιο στην ιταλική Βουλή και αφορά την εργασία της Κυριακής.  

Τόσο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων όσο και η Λέγκα του Βορρά, δηλαδή τα δύο κόμματα που έχουν σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία, φαίνεται πως συμφωνούν επί της αρχής αν και το πρώτο θέλει τα καταστήματα κλειστά περί τις 45 Κυριακές το χρόνο και το δεύτερο θέλει οι περιορισμοί να είναι πιο χαλαροί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και άλλων εορταστικών περιόδων.

Αμφότερα όμως, όπως αναφέρει το Bloomberg, εκτιμούν ότι ο νόμος για τα χαμένα Σαββατοκύριακα θα επιτρέψει την αναβίωση μιας μακράς παράδοσης για την Ιταλία -αλλά συναντάμε και στην Ελλάδα όπως και γενικότερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου - δηλαδή τη συγκέντρωση όλων των μελών της οικογένειας γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι όπως και γενικότερα την αφιέρωση της ημέρας σε αγαπημένα πρόσωπα. Από την άλλη θα δώσει επίσης την ευκαιρία στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο να ξεκουραστούν.

Zero Creatives via Getty Images

 

Αυτό που συμβαίνει σήμερα, όπως λέει ο βουλευτής της Λέγκας, Αντρέα Ντάρα είναι πως «Το κέντρο της πόλης ερημώνει (σ.σ. τις Κυριακές) καθώς οι οικογένειες περνούν την ημέρα της ξεκούρασης τους στα εμπορικά κέντρα».

Σύμφωνα ωστόσο με τον οργανισμό οικονομικών ερευνών, Istituto Cattaneo, η πρόταση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων θα συρρικνώσει το ΑΕΠ κατά 0,5% -(9,4 δισ. ευρώ) - και μπορεί να οδηγήσει στη απώλεια 150.000 θέσεων εργασίας.

Αυτό θα είχε ως συνέπεια τη μείωση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, σε μία εποχή που η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ώθηση στην οικονομία και κατά την οποία η ανεργία είναι σταθερά στο 11%.

Και υπάρχουν βέβαια και ιδιώτες που διαφωνούν. «Το να κρατάς τα καταστήματα κλειστά την Κυριακή είναι σαν να προσπαθείς να βάλεις την οδοντόκρεμα ξανά μέσα στο σωληνάριο» σχολιάζει ο Ντ. Ρόσσι δικηγόρος στο Μιλάνο ο οποίος διευθύνει την Aires, εταιρεία λιανικού εμπορίου.

 

GETTY IMAGES

Σύμφωνα με το Bloomberg εκτός από τη Γερμανία, όπου το μεγαλύτερο μέρος των καταστημάτων είναι κλειστό την Κυριακή, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι μπορούν να πηγαίνουν για ψώνια οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας.

Επίσης η Ουγγαρία επιχείρησε το 2015, όπως τώρα το συζητά η Ιταλία, να κλείνουν τα καταστήματα της Κυριακές αλλά τελικά πήρε πίσω το νόμο ένα χρόνο μετά. Η Πολωνία το 2018 αποφάσισε τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά δύο Κυριακές το μήνα ενώ τώρα σχεδιάζει το μέτρο να αφορά όλες τις Κυριακές. Η έκβαση του εγχειρήματος όμως δεν είναι βέβαια καθώς οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη χώρα -Tesco και Biedronka- αντιδρούν καθώς υποστηρίζουν πως το κόστος ότι έχουν πληγεί από την απαγόρευση ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το δημοσίευμα εμμέσως συνδέει την πρόθεση κάποιων χωρών να παραμένουν κλειστά τα καταστήματα λιανικού εμπορίου τις Κυριακής με το ακροδεξιό ή/και λαϊκιστικό προφίλ των κομμάτων που βρίσκονται στην εξουσία στις συγκεκριμένες χώρες.  

Πηγή: Bloomberg