ΔΙΕΘΝΕΣ
13/11/2018 16:03 EET

Στην Ουγγαρία και τον φίλο του Όρμπαν διέφυγε ο Γκρούεφσκι μετά το ένταλμα σύλληψης

«Θα παραμείνω πιστός στην υπόθεση της Μακεδονίας» δηλώνει από τη Βουδαπέστη.

AFP News

Στην Ουγγαρία διέφυγε ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο, όπως έγραψε ο ίδιος στον προσωπικό λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 

«Τις τελευταίες ημέρες έχω λάβει αναρίθμητες απειλές για τη ζωή μου. Τώρα είμαι στη Βουδαπέστη όπου και ζήτησα πολιτικό άσυλο από τις ουγγρικές Αρχές. Θα παραμείνω πάντα πιστός στην υπόθεση της Μακεδονίας και ποτέ δεν θα την εγκαταλείψω» έγραψε ο κ. Γκρούεφσκι στον λογαριασμό του στο Facebook.

Όπως είναι γνωστό, όταν ο Γκρούεφσκι ήταν πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και το κόμμα του βρισκόταν στην εξουσία, διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Χθες, η αστυνομία της ΠΓΔΜ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του για έκτιση ποινής φυλάκισης δύο ετών και τον αναζητούσε στη χώρα, ωστόσο όλες οι προσπάθειες να τον εντοπίσει απέβησαν άκαρπες.

«Ψάξαμε για τον Γκρουέφσκι στο σπίτι του, ελέγχουμε οχήματα. Θα εισέλθουμε οπουδήποτε με δικαστικό ένταλμα», δήλωνε νωρίτερα σήμερα,ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Oliver Spasovski.

Τα ίχνη του Γκρούεφσκι χάθηκαν από την Παρασκευή, μετά την απόρριψη της αίτησης αναβολής της ποινής του, που κατέθεσε στο Ποινικό Δικαστήριο των Σκοπίων, όπως γράφει το Balkan Insight.

Τη Δευτέρα το βράδυ, η αστυνομία επιχείρησε πολλές φορές χωρίς επιτυχία να εντοπίσει τον Γκρουέφσκι στη διεύθυνση κατοικίας του στα Σκόπια. Αργότερα, οι αρχές βρέθηκαν να τον αναζητούν στα γραφεία του VMRO DPMNE, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός υπήρξε ο πιο μακροπρόθεσμος πρόεδρος της κόμματος.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε αργά το βράδυ, ο γενικός γραμματέας του VMRO DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ, επέμεινε ότι ο Γκρουέφσκι δεν κρύβεται μέσα στο κτίριο, καλώντας την αστυνομία να επιδείξει ένταλμα για να εισέλθει στο κτήριο.

Tη Δευτέρα, σε συνέντευξη που έδωσε ο Ζόραν Ζαεφ σε τηλεοπτικό σταθμό, δήλωνε: «Δεν πιστεύω ότι ο Γκρούεφσκι θα γίνει φυγάς, τουλάχιστον αν βασιστούμε σε όσα έχει πει».

Οι κατηγορίες

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι καταδικάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου σε φυλάκιση δύο ετών , για προτροπή σε τέλεση παράνομης πράξης σχετικά με την προμήθεια πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το κράτος, αξίας 600.000 ευρώ, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός.

Πέραν της υπόθεσης αυτής για την οποία καταδικάστηκε, κατηγορείται για τέσσερις ακόμα υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.

Ο Γκρούεφσκι όλο το προηγούμενο διάστημα απέρριπτε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται και έκανε λόγο για ενορχηστρωμένη εκστρατεία εις βάρος του, η οποία, όπως ισχυριζόταν, εκπορεύεται από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Balkan Insight