Στην τελική ευθεία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων τουλάχιστον 6,2 εκ. φορολογούμενοι

Τι πρέπει να προσέξετε στις αλλαγές στα έντυπα Ε1 και Ε2
Yorgos Karahalis/Reuters

Στην τελική ευθεία για την υποβολή των φετινών δηλώσεων μπαίνουν περισσότεροι από 6,2 φορολογούμενοι, οι οποίοι και φέτος θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τις δηλώσεις για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που απέκτησαν το 2017.

Και φέτος οι δηλώσεις δεν παρουσιάζουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι καθώς οι διαφορές είναι μόλις τρεις και περιορίζονται στην κατάργηση της φοροαπαλλαγής των βουλευτών και των δικαστικών λειτουργών, την κατάργηση της έκπτωσης του φόρου για ιατρικές, φαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, αλλά και τις αλλαγές που υπάρχουν στον τρόπο κατοχύρωσης του δικαιώματος ετήσιας έκπτωσης φόρου.

Συγκεκριμένα η έκπτωση φόρου έως 1.900 – 2.100 ευρώ από μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες θα γίνεται μόνο εφόσον το 2017 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τους για αγορές υπηρεσιών και αγαθών κάλυψαν τουλάχιστον το 10% έως και το 18,75% ανάλογα με το ύψος του συνολικού ετήσιου δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματός τους.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τα ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτικές δραστηριότητες προβλέπεται έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ.

Συγκεκριμένα ανάλογα με το εισόδημα που ο φορολογούμενος απέκτησε το 2017 για να έχει έκπτωση φόρου θα πρέπει να έχει κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές ίσες με ποσοστό:

10% του ετήσιου εισοδήματός του εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ.

10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού εφόσον το ατομικό του εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ.

10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού εφόσον το ετήσιο εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Εφόσον δεν έχουν πραγματοποιήσει αυτές τις ελάχιστες πληρωμές με κάρτα τότε για την αξία των πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα που τους λείπει τους επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22%.

Από την υποχρέωση να έχουν κάνει έστω και το ελάχιστο ποσοστό αγορών με ηλεκτρονικό χρήμα εξαιρούνται οι υπάλληλοι υπουργείου Εξωτερικών, ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης, φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς προορισμούς, φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο, φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, φαντάροι, φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακρόχρονης νοσηλείας, όσοι διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και σε ψυχιατρικά καταστήματα αλλά και οι φυλακισμένοι.

Δεδομένου ότι οι αλλαγές που υπάρχουν για φέτος στις φορολογικές δηλώσεις είναι πολύ λίγες, η μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις αλλαγές που υπάρχουν στα έντυπα Ε1 και Ε2.

Συγκεκριμένα οι αλλαγές στο φετινό έντυπο Ε1 είναι οι ακόλουθες:

* Στον πίνακα 1 συνενώθηκαν η διεύθυνση κατοικίας με τη διεύθυνση επαγγέλματος και υπάρχει πλέον μια φόρμα.

* Στον πίνακα 2 με τα πληροφοριακά στοιχεία:

* Προστέθηκε νέος κωδικός 320: Συμπληρώνεται στην περίπτωση που η σύζυγος ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης είναι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής.

* Προστέθηκε νέος κωδικός 021-022. Συμπληρώνεται από όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

* Προστέθηκε νέος κωδικός 037 – 038: Συμπληρώνεται από τους κατ′ επάγγελμα αγρότες. Οι αγρότες, θα φορολογηθούν με την κλίμακα μισθωτών –συνταξιούχων και συνεπώς δικαιούνται το έμμεσο αφορολόγητο των 8.636 – 9.545 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

* Προστέθηκε νέος κωδικός 011-012: Αφορά βουλευτές και ευρωβουλευτές που διαθέτουν ποσά της αποζημίωσης ή των συντάξεων στα κόμματα ή σε συνασπισμούς κομμάτων.

* Καταργήθηκε ο κωδικός 007-008: Τον συμπλήρωναν όσοι κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους για φορολογικές εκπτώσεις που είχαν.

* Καταργήθηκε ο κωδικός 011-012: Αφορούσε όσους επιβαρύνονταν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 8% επί του συνολικού εισοδήματος (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βουλευτές, υπουργοί, γενικοί γραμματείς). Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται πλέον κλιμακωτά σε όλους τους φορολογούμενους.

Στον πίνακα 4 προστέθηκαν νέοι κωδικοί:

- 395-396: Δηλώνεται το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων που καταβάλλονται από αλλοδαπούς φορείς χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

- 111-112: Συμπληρώνεται το ακαθάριστο εισόδημα από υπεκμίσθωση ακινήτων.

- 115-116: Θα συμπληρωθεί από τους φορολογούμενους που το 2016 απέκτησαν εισόδημα από υπεκμίσθωση γαιών – γης.

Στον πίνακα 6 προβλέπονται τα ακόλουθα:

- 661-662: Ο κωδικός αυτός αφορά όσους εισέπραξαν επιδόματα ανεργίας. Εκτός από το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ περιλαμβάνονται και τα επιδόματα ανεργίας που χορηγούν το ΓΕΝΕ (Ταμείο ναυτικών) και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Ταμείο δημοσιογράφων). Τα επιδόματα ανεργίας που καταβάλλονται στους δικαιούχους δεν φορολογούνται, εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων του άνεργου δεν υπερβαίνει ετησίως τις 10.000 ευρώ.

- 421-422: Συμπληρώνονται τα ενοίκια που καταβάλλονται σε Ιερές Μονές Αγίου Όρους.

- 055 – 056: Ο κωδικός αυτός αφορά όσους χρηματοδότησαν το 2016 πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό. Η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογούμενου.

057 -058: Συμπληρώνεται από όσους έχουν χρηματοδοτήσει υποψήφιο ή/και αιρετό αντιπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ιδιωτική χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογούμενου.

Έντυπο Ε2 – εισοδήματα από ακίνητα

Στο έντυπο Ε2 θα δηλωθούν τα εισοδήματα από ακίνητα αλλά και τα ανείσπρακτα ενοίκια. Ειδικότερα:

- Για την συμπλήρωση της στήλης 4 θα γίνεται επιλογή της κατηγορίας του δηλούμενου ακινήτου σύμφωνα με την ακόλουθη κατηγοριοποίηση των ακινήτων, που ισχύει για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9: Κατοικία, Μονοκατοικία, Επαγγελματική Στέγη, Οικόπεδο, Αποθήκη, Θέση Στάθμευσης, Σταθμός Αυτοκινήτων ΔΧ, Βιομηχανικό Κτίριο, Ξενοδοχείο, Νοσηλευτήριο, Εκπαιδευτήριο, Αθλητική Εγκατάσταση, Άλλο Κτίριο (Θέατρο, Κινηματογράφος, Μουσείο κ.λπ.), Αγροτεμάχιο, Άλλη Χρήση.

- Οι στήλες 13, 14 και 15 συμπληρώνονται με το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων που αναλογεί στον υπόχρεο κατά κατηγορία όπως εμφανίζεται στους τίτλους των στηλών. Στις στήλες αυτές συμπληρώνονται και τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δηλώθηκαν στο προηγούμενο φορολογικό έτος στους κωδικούς 125-126 και εισπράχθηκαν κατά το έτος 2016.

Η στήλη 16 συμπληρώνεται με τα ποσά των ανείσπρακτων εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

-Στη στήλη 17 συμπληρώνεται το είδος μίσθωσης και η χρήση του ακινήτου, καθώς και τα ανείσπρακτα εισοδήματα όπως αυτά προκύπτουν από την κατηγοριοποίηση των στηλών 13, 14, 15 και 16.

- Στη στήλη 18 «Αριθμός Παροχής Ρεύματος» αναγράφεται υποχρεωτικά ο εννεαψήφιος αριθμός παροχής ρεύματος όλων των ακινήτων, εφόσον υπάρχει παροχή, ανεξάρτητα από τη λειτουργία της ή μη, από την εταιρεία που το παρέχει (ΔΕΗ ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση), από το είδος του παρεχόμενου ρεύματος (συμβατικό, εργοταξιακό κ.λπ.) και ανεξάρτητα αν από την ίδια παροχή ηλεκτροδοτούνται περισσότερα ακίνητα (γραφεία, καταστήματα, αποθήκες, χώροι στάθμευσης κ.λπ.).

Δημοφιλή