Στην τελική της φάση η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει ως τις 15 Οκτωβρίου.
Eurokinissi

Την τελική μάχη διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς ανοίγει η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση στην Βουλή. Καταληκτική ημερομηνία αυτού του κύκλου των διαπραγματεύσεων είναι τα μέσα Νοεμβρίου όταν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών θα δημοσιεύσουν την έκθεσή τους για την τέταρτη μεταμνημονιακή επιθεώρηση της Ελληνικής Οικονομίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει έως τις 15 Οκτωβρίου αυτή τη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Τότε είναι που η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού προς έλεγχο στην Κομισιόν και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «εάν αποσταλεί αφού πρώτα έχουμε καταλήξει σε τελική συμφωνία, θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις των υπόλοιπων δημοσιονομικών θεμάτων που θέλει να ανοίξει η κυβέρνηση.

Κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση εμπλοκή στον σχεδιασμό της της οικονομικής πολιτικής, αναφέρει στην HuffPost Greece ότι «ο δρόμος που χωρίζει τις δύο πλευρές για την οριστική συμφωνία είναι πλέον πολύ μικρός» καθώς όπως λέει « η διαφορά που χώριζε τις δύο πλευρές σχετικά με το δημοσιονομικό κενό έχει σχεδόν καλυφθεί».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αυτό που απομένει είναι η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες με την αποστολή καινούργιων στοιχείων σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2019 ,να αποδείξει στους Θεσμούς ότι μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα ελάφρυνσης ύψους 1,2 δισ ευρώ ευρώ χωρίς να προκαλέσει δημοσιονομικό κενό.

Από το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι είναι δεδομένη η εφαρμογή του πακέτου φοροελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ το οποίο έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2020, καθώς, όπως αναφέρουν, η κυβέρνηση έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με τους Θεσμούς σχετικά με την εφαρμογή όλων των μέτρων που έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ωστόσο; την κυβέρνηση με τους Θεσμούς χωρίζει ακόμα ένα ποσό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ για το οποίο οι Θεσμοί δεν έχουν πειστεί ότι μπορεί να καλυφθεί από τα «αντίμετρα» που προτείνει το Υπουργείο Οικονομικών και ειδικά από τους αισιόδοξους στόχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ως εκ τούτου πληροφορίες αναφέρουν οτι οι Θεσμοί ακόμα κρατούν ανοιχτή τη συζήτηση για το εύρος, άρα και το περιεχόμενο που θα έχουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις.

Με αυτά τα δεδομένα η συζήτηση για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2020, καθώς και για το μέγεθος των ελαφρύνσεων έχει μεταφερθεί από χθες Τετάρτη στο Λουξεμβούργο στις συναντήσεις που έλαβαν χώρα στο περιθώριο του Eurogroup ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρας και με εκπροσώπους των Θεσμών.

Άλλωστε και ο νέος γύρος των επαφών του κ. Σταϊκούρα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις θα είναι με φόντο τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Οικονομικών το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιχειρήσει με στοιχεία να αποδείξει στους Θεσμούς ότι ο στόχος αύξησης των εσόδων κατά περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα μπορέσει να επιτευχθεί χωρίς πρόβλημα. Με αυτό τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να καλύψει τα 600εκατ ευρώ από τα 1,2 δισ ευρώ που προκύπτει από την εφαρμογή των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει στα χέρια της μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και τα στοιχεία των τραπεζών με βάση τα οποία αποδεικνύεται ότι η αύξηση του υποχρεωτικού ποσοστού κατανάλωσης με πλαστικό χρήμα στο 30% του εισοδήματος μπορεί να αυξήσει τα έσοδα προκειμένου να καλυφθεί μέρος της δημοσιονομική «τρύπας».

Αντίστοιχα ανταλλαγή στοιχείων γίνεται και για τον έλεγχο που επιχειρεί η κυβέρνηση στο μέτωπο των δαπανών ούτως ώστε η κατανομή των χρημάτων να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εντοπίζεται υποεκτέλεση στους στόχους, προκειμένου να «φουσκώνει» το πρωτογενές πλεόνασμα. Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να γίνει σωστή κατανομή των κονδυλίων ώστε να μην μένουν αναξιοποίητα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού.

Πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό κενό να κλείσει χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων. Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εφόσον χρειαστεί στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού για το 2020, να υπάρξει υποσημείωση η οποία θα αναφέρει ότι σε περίπτωση που εντοπιστεί απόκλιση από τους στόχους με αποτέλεσμα να προκληθεί δημοσιονομικό κενό, η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί χωρίς πρόβλημα ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και το 2020.

Δημοφιλή