ΠΟΛΙΤΙΚΗ
06/05/2020 18:53 EEST

Στήριξη Ζάεφ από τον Τσίπρα στις εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για το ντόμινο των εξελίξεων που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών.

ASSOCIATED PRESS

Την στήριξη του Ζόραν Ζάεφ στις εκλογές στη Βόρειας Μακεδονία πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES για τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους ευρωσοσιαλιστές να στηρίξουν ενεργά τον Ζ. Ζάεφ ως παράδειγμα προοδευτικού ηγέτη για την περιοχή, που αγωνίζεται υπέρ των ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματα και δεν επενδύει στη συνεχή αναβολή της επίλυσής τους, τονίζοντας παράλληλα ότι τα νέα από το Βερολίνο αποδεικνύουν πως πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για δυτικοευρωπαίους ηγέτες.
Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για το ντόμινο των εξελίξεων που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών, ξεκλειδώνοντας την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και κατ’ επέκταση της Αλβανίας, συμβάλλοντας έτσι και στην αναθέρμανση των συνομιλιών Βελιγραδίου – Πρίστινα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτίμησε ότι ανετράπη η επιδεινούμενη πορεία που είχαν πάρει τα Δυτικά Βαλκάνια, όταν πάγωσε η διαδικασία διεύρυνσης την περίοδο 2014-2017, με συνεχόμενες πολιτικές και εθνοτικές κρίσεις και αποδυνάμωση του ρόλου της ΕΕ προς όφελος αλλότριων δυνάμεων.
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών επεσήμανε στους συνέδρους; του PES ότι προήλθε από δυνάμεις της ευρύτερης προοδευτικής οικογένειας που προέταξαν τον αμοιβαίο σεβασμό και τις αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο και με πολιτική βούληση αντιμετωπίζεται ο εθνικισμός, ασχέτως του πολιτικού κόστους.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η στήριξη της ενταξιακής πορείας της Σερβίας, καθώς και της Αλβανίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις υπέρ των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, για να πραγματοποιηθεί η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη.