Η Animal Action Hellas φροντίζει για τη βελτίωση της ζωής όλων των ζώων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Η Animal Action Hellas φροντίζει για τη βελτίωση της ζωής όλων των ζώων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας
animal action

Εσείς γνωρίζατε ότι 4 μόνο γατάκια, μπορούν να έχουν περίπου 5.000 απογόνους μέσα σε έναν χρόνο ή ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν μισό εκατομμύρια αδέσποτα και η Αττική 100.000; Η οργάνωση Animal Action Hellas φροντίζει από το 1959, που ιδρύθηκε, για την βελτίωση της ζωής όλων των ζώων στην Ελλάδα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, διαθέτει μία Κινητή κτηνιατρική Ομάδα Στειρώσεων που στειρώνει περίπου 3.000 αδέσποτα ζώα κάθε χρόνο. Η Αμαλία Σωτήρχου, Διευθύντρια της Animal Action Hellas, μας μιλά για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα αλλά και τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς για να βοηθήσει.

Τι είναι η Animal Action και πότε δημιουργήθηκε;

Η Animal Action Hellas- Δράση για τα Ζώα στην Ελλάδα είναι μια Πανελλαδική Φιλοζωική Οργάνωση, μη κερδοσκοπική, που λειτουργεί από το 1959 με κύριο στόχο την συνεχιζόμενη βελτίωση της ζωής όλων των ζώων στην Ελλάδα. Είτε πρόκειται για αδέσποτα σκυλιά ή γατιά, σκληρά εργαζόμενα ιπποειδή, παραγωγικά ζώα ακόμα και κατοικίδια οι δράσεις της οργάνωσης βελτιώνουν την ζώη των ζώων στην πράξη! Ιδρύθηκε από την Βρετανίδα Eleanor Close η οποία έζησε για κάποιο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα καθώς ο σύζυγός της διετέλεσε Επικεφαλής του British Council, στην Αθήνα. Σύντομα βρέθηκε αντιμέτωπη με την τρομερή κατάσταση που βρίσκονταν τότε τα ζώα. Άρρωστα και υποσιτισμένα σκυλιά και γάτες λιμοκτονούσαν στους δρόμους, άλογα και γαϊδούρια επιβίωναν με δυσκολία δουλεύοντας σκληρά μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής τους ενώ στα σφαγεία, τα ζώα υφίστανται ιδιαίτερη βαρβαρότητα. Με την άδεια των τότε αρχών, η κ. Close οργάνωσε άμεσα την «Επιτροπή Εργασίας» με σκοπό να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Η Επιτροπή συνειδητοποίησε σύντομα ότι το πρόβλημα ήταν τόσο εκτεταμένο που χρειάζονταν αρκετά κεφάλαια για τη μέριμνα περισσότερων ζώων. Για αυτό το λόγο το 1959 ιδρύει το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων,όπως ονομαζόταν η οργάνωση μας μέχρι το 2012, πριν μετονομαστεί σε Animal Action Hellas.

Η Αμαλία Σωτήρχου, Διευθύντρια της Animal Action Hellas

Ποιοι είναι οι στόχοι της Animal Action;

Σήμερα συνεχίζουμε το έργο που άρχισε η Eleanor Close με αφοσίωση και αποφασιστικότητα. Υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στη φιλοζωική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Γνωρίζουμε όμως πως για κάθε εγκαταλειμμένο γατάκι ή σκυλάκι που βρίσκει μια οικογένεια να το υιοθετήσει, για κάθε πεινασμένο, άρρωστο ή τραυματισμένο αδέσποτο που κάποιοι ταίζουν, στειρώνουν ή θεραπεύουν, για κάθε γαϊδούρι, άλογο ή μουλάρι που θα σωθεί από μια θλιβερή μοίρα, μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες της Eleanor Close και αυτών που συνεργάστηκαν στενά μαζί της για τη δημιουργία του Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων. Το έργο της, αποδεικνύει πως η ατομική προσπάθεια, όταν έχει τη βοήθεια πιστών υποστηρικτών που νοιάζονται, μπορεί να επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα και να κάνει τεράστια διαφορά υπέρ των ζώων.

Πώς χρηματοδοτείστε;

Ο οργανισμός μας δεν επιδοτείται από το κράτος και στηρίζεται από μέλη σε Ελλάδα και Ευρώπη. To 80% περίπου των εσόδων προέρχεται από το εξωτερικό, γι΄ αυτό και ένα από τα στοιχήματα της Animal Action είναι να πείσει του Έλληνες φιλόζωους να υποστηρίξουν στην πράξη οικονομικά φιλοζωικές οργανώσεις πιστεύοντας στο έργο και την αποστολή τους.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σχετικά με τα αδέσποτα;

Ο πληθυσμός των αδέσποτων, ο μεγάλος αριθμός δηλαδή αδέσποτων σκύλων και γατών που ζουν «ελεύθερα» στους δρόμους. Σε αυτόν τον αριθμό έρχονται να προστεθούν οι νέες «στρατιές» αδέσποτων που γεννιούνται από δεσποζόμενα ή ημιαδέσποτα ζώα γιατί τα τελευταία δεν στειρώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους. Η εγκατάλειψη κουταβιών και νεογέννητων κουταβιών είναι κοινή πρακτική σε όλη την Ελλάδα και θεωρείται η λύση στο πρόβλημα «γέννησε ο σκύλος ή γάτα, δεν έχω τι να τα κάνω, οπότε θα τα αφήσω στο δρόμο και ό,τι γίνει». Η στείρωση είναι η μόνη επιστημονικά αποδεδειγμένη μέθοδος ελέγχου του πληθυσμού των αδέσποτων. Η Animal Action στειρώνει πολλά ζώα κάθε χρόνο. Οι Δήμοι από την άλλη, είναι υποχρεωμένοι να εκπονούν προγράμματα στείρωσης ζώων στα όρια του κάθε Δήμου. Η έλλειψη, όμως, των οικονομικών πόρων τόσο στους Δήμους όσο στις φιλοζωικές δεν επιτρέπει την εφαρμογή συνεχών τέτοιων προγραμμάτων με αποτέλεσμα να μιλάμε πλέον για ένα φαύλο κύκλο.

Έχετε μία κινητή μονάδα στείρωσης, πόσα ζώα έχετε στειρώσει μέχρι σήμερα;

Οι ετήσιες στειρώσεις μας ξεπερνούν τις 3.000 σε αριθμό. Σημαντικός αριθμός αν σκεφτεί κανείς ότι από μία γάτα, που γεννάει κάθε χρόνο 2-3 φορές, από 4 γατάκια, προκύπτουν πάνω από 5.000 νέα γατάκια! Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αδέσποτων ζώων αγγίζει το μισό εκατομμύριο σε όλη τη χώρα και 100.000 μόνο στην Αττική. Η στείρωση αδέσποτων ζώων αποτελεί βασικό πυλώνα δράσης της Animal Action και προσπαθεί να βρίσκει οικονομικούς πόρους προκειμένου να ανεβάζει κάθε χρόνο το αριθμητικό δείκτη των στειρώσεων. Συνεργαζόμαστε με Δήμους, βοηθάμε τοπικά φιλοζωικά σωματεία αλλά και μεμονωμένους, φιλόζωους εθελοντές που δρουν εκτός σωματείων προκειμένου να στειρώσουν αδέσποτα στην περιοχή τους.

Με την ψήφιση του νέου νόμου σχετικά με την κακοποίηση των ζώων, έχετε δει να γίνεται πρόοδος σε αυτό το κομμάτι;

Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν το τελευταίο καιρό τα περιστατικά κακοποίησης ζώων έχουν μειωθεί. Δυστυχώς ,ακόμα συνεχίζουν να καταγράφονται και από τις αστυνομικές αρχές αλλά και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που πλέον προβάλλουν και αυτή την ειδησιογραφία. Αυτό που οφείλουνε να αναγνωρίσουμε είναι το ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο καθιστά σαφές ότι προκύπτουν ποινές καταρχάς ποινικές και κατά δεύτερον στερητικές της ελευθερίας, δηλαδή φυλάκιση, κατά του ατόμου που βιαιοπραγεί κατά ενός ζώου.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει σχετικά με τα αδέσποτα ζώα;

Εφαρμογή του Νόμου 4039/2012, σύμφωνα με τον οποίο «οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων». Για να γίνει αυτό πρακτικά πρέπει αρχικά να γίνει καταγραφή του αριθμού των αδέσποτων ζώων, ίδρυση και λειτουργία δημοτικών ή διαδημοτικών κτηνιατρείων και καταφύγιων αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρεπόμενης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλoζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους. Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής, περίθαλψης, στείρωσης και εμβολιασμού αδέσποτων ζώων και τέλος, επαναφορά και επανένταξη των ζώων στο φυσικό και οικείο τους περιβάλλον εντός των ορίων του Δήμου εφόσον δεν έχει υιοθετηθεί. H Animal Action συνεργάζεται ήδη με Δήμους εκπονώντας εφεδρικά προγράμματα στείρωσης, σήμανσης και εμβολιασμού αδέσποτων ζώων στέλνοντας την κινητή ομάδα Ελλήνων εθελοντών κτηνιάτρων. Όμως, τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να εκπονούνται σε συνεχή βάση γιατί, όπως είπαμε, δεν έχουμε καταφέρει να ανακόψουμε ακόμη τον φαύλο κύκλο αυτόν δηλαδή όπου τα αδέσποτα γεννιούνται μέσα στα σπίτια από ιδιόκτητα ζώα που στην συνέχεια εγκαταλείπονται.

Πώς μπορεί να κινητοποιηθεί ο κόσμος ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την κακοποίηση και την φροντίδα των ζώων;

Ένας βασικός πυλώνας δράσης της Animal Action είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θεμελίωσης της φιλοζωίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο τρέχει σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού, «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», με τίτλο «Η Δίκη των Ζώων».

Η συγκατοίκηση πλέον με κάποιο ζώο συντροφιάς έχει πλέον παγιωθεί στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, πολλοί ιδιοκτήτες συνεχίζουνε να αγνοούν τις υποχρεώσεις τους όπως αυτές προκύπτουν και από το νομοθετικό πλαίσιο του 4093/2012. Ο ίδιος νόμος επιβάλλει αυτόματα 41 διοικητικά πρόστιμα που κυμαίνονται από €100 εώς €30.000 καθώς και στέρηση της ελευθερίας του ατόμου σε περίπτωση θανάτωσης ή βασανισμού ζώου. Πόσο ενήμεροι είναι όμως οι πολίτες; Στην ενημέρωση συμβάλλουν συνεχώς οι φιλοζωικές οργανώσεις αλλά αυτό μόνο δεν φτάνει. Οι κτηνίατροι οφείλουν επίσης να ενημερώνουν και να μην κλείνουν το μάτι τους όταν ο για παράδειγμα ο πελάτης τους δεν σημαίνει ηλεκτρονικά το κατοικίδιο του. Η αρμόδια αρχή εφαρμογής, ελέγχου και βεβαίωσης των παραβάσεων των κανόνων προστασίας των ζώων είναι η Αστυνομία ή οποία οφείλει να ανταποκρίνεται σε καταγγελίες αυτόπτων μαρτύρων. Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε και το σημαντικό ρόλο που παίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τον τελευταίο καιρό προβλήθηκαν ιδιαιτέρως οι καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος αυτών που κακοποιήσαν ή θανάτωσαν ζώα. Το τελευταίο λειτουργεί αποτρεπτικά ενώ ταυτόχρονα βοηθάει τους αυτόπτες μάρτυρες να στραφούν δικαστικά κατά των ατόμων που κακοποιούν ζώα.

Πώς μπορεί να βοηθήσει κανείς την Animal Action;

Έχοντας ως κοινό παρονομαστή την αγάπη για τα ζώα, μπορείτε να βοηθήσετε την Animal Action με το να γίνετε μέλος της οργάνωσης γνωρίζοντας ότι κάθε ευρώ έχει θετικό αντίκτυπο σε κάποιο αδέσποτο ζώο, να γίνετε εθελοντής κτηνίατρος, να στηρίξετε το έργο μας μέσω προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ή να στειρώσετε κι εσείς μία αδέσποτη γάτα μέσα από το «Πρόγραμμα Φιλίας» μας. Θα ήθελα να τονίσω ότι η Animal Action δεν κάνει bazaar, εράνους και δεν επιδοτείται από το κράτος.