Smart Guide: Η ελληνική συσκευή που ευελπιστεί να κάνει την ζωή των τυφλών πιο εύκολη

Smart Guide: Η ελληνική συσκευή που ευελπιστεί να κάνει την ζωή των τυφλών πιο εύκολη
Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Μέσα από 730 συμμετοχές για το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, η συσκευή Smart Guide ήταν μία από τις τρεις νικητήριες που κατάφεραν να λάβουν χρηματοδότηση. Πρόκειται για μία φορητή ηλεκτρονική συσκευή πλοήγησης για άτομα με προβλήματα όρασης και, μάλιστα σε τιμή, προσιτή για όλους. Η HuffPost Greece, συνάντησε τον Γιώργο Καρκούλια, Γενικό Διευθυντή του Φάρου Τυφλών Ελλάδας, ο οποίος εμπνεύστηκε και την συσκευή και μας μίλησε για το εγχείρημα του που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τους επόμενους μήνες και να κάνει την ζωή όλων των τυφλών πιο εύκολη.

Τι είναι το Smart Guide;

Είναι μία φορητή συσκευή η οποία με την βοήθεια των αισθητήρων υπερήχων μπορεί και ελέγχει τα αντικείμενα στον χώρο. Με λίγα λόγια, με ένα κύμα που δημιουργεί μπορεί ένας τυφλός να βρίσκεται τα αντικείμενα που υπάρχουν στον χώρο, ρυθμίζοντας μόνος του την απόσταση που επιθυμεί, δηλαδή από μηδέν έως 4 μέτρα. Το μπαστούνι δεν θα καταργηθεί, φυσικά, αφού εξυπηρετεί κι άλλους σκοπούς, όπως ότι ο κάθε τυφλός γίνεται αντιληπτός από τους οδηγούς στον δρόμο. Υπάρχουν κι άλλες τέτοιες παρόμοιες συσκευές στο εξωτερικό, αλλά η διαφορά τους είναι ότι μετρούν είτε στα 2 είτε στα 4 μέτρα κάτι που δεν βοηθά, επειδή κάποιος μπορεί να θέλει να ρυθμίσει την συσκευή σε εσωτερικό χώρο ώστε να «βλέπει» στο μισό μέτρο. Μπορεί επίσης να το κρεμάει στον λαιμό του και να εντοπίζει ψηλά τέντες και κλαδιά ή χαμηλά, λακούβες. Ανάλογα που θα το στηρίξει κανείς.

Πότε σας ήρθε η ιδέα για μία τέτοια συσκευή;

Εγώ, εκτός από την θέση που έχω στον Φάρο ως γενικός διευθυντής, επειδή είμαι ηλεκτρονικός μηχανικός, έχω ένα εργαστήριο στο οποίο κάνω διάφορες μελέτες, κατασκευές και βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Το 2012 μελετούσα για λογαριασμό κάποιου πελάτη μου ένα αντικλεπτικό σύστημα και έφτιαχνα ένα σύστημα με ραντάρ. Χρησιμοποιώντας αυτούς τους αισθητήρες, σκέφτηκα μία τέτοια συσκευή και την έφτιαξα.

Πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει;

Εφόσον έχουμε βραβευτεί με το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας και αναμένουμε χρηματοδότηση, θα ξεκινήσουμε τώρα την διαδικασία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η συσκευή, αλλά θέλουμε να διαμορφώσουμε λίγο καλύτερα το design, να γίνει λίγο πιο όμορφο και πρακτικό ώστε να είναι εμπορεύσιμο. Θεωρούμε ότι σε 7 με 8 μήνες θα το έχουμε έτοιμο για παραγωγή.

Τι τιμή θα έχει;

Έχω στείλει μία επιστολή στο Συμβούλιο του Φάρου Τυφλών με το οποίο παραχωρώ την συσκευή στον Φάρο. Με την βοήθεια χορηγών θέλω να φτιάξουμε ένα προϊόν φτηνό, γιατί τα αντίστοιχα προϊόντα στην αγορά στοιχίζουν πάνω από 750 ευρώ. Θέλουμε να μην ξεπεράσουμε τα 100 ευρώ ώστε να μπορεί ο καθένας να το αποκτήσει.

Λίγα λόγια για τον Φάρο τυφλών

Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδας ιδρύθηκε το 1946 για να πάρει κάτω από την ομπρέλα του όλους τους ενήλικους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης. Είναι ένα σωματείο ειδικά αναγνωρισμένο ως Φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο ως προς το αντικείμενο από το Υπουργείο Εργασίας και επιχορηγούμενο από το Κράτος μέσω της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο προσφέρει δωρεάν κοινωνικές δράσεις, όπως μαθήματα Η/Υ, μαθήματα κεραμικής, μαθήματα Ιταλικών, βιβλιοθήκη ομιλούντων βιβλίων, βιβλιοθήκη braille, μαθήματα Braille για τυφλούς, γυμναστήριο κ.ά.

Ταυτόχρονα στον χώρο του φιλοξενεί το Μουσείο Αφής, έναν χώρο όπου άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να αγγίξουν αντίγραφα από διάσημα γλυπτά ή τον εσωτερικό χώρο μιας εκκλησίας. Αυτή την στιγμή στον Φάρο υπάρχει ένα εργαστήριο κατεργασίας μετάλλων, όπου οι εργαζόμενοι, άτομα με προβλήματα όρασης και κάποιοι κωφοί, φτιάχνουν τις βιομηχανικές ταμπέλες για λογαριασμό της ΔΕΗ, ζώνες και αγκράφες για τον στρατό και άλλα εξαρτήματα. Πολλά από αυτά εξάγονται στην Ρουμανία, την Ρωσία και την Αφρική.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson