ΠΟΛΙΤΙΚΗ
28/04/2020 11:33 EEST

Στις 18:00 το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την σταδιακή άρση των περιορισμών

Αμέσως μετά 6 υφυπουργοί θα εξειδικεύσουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Eurokinissi
.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα ανακοινώσει στους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στις 18:00. Ο Πρωθυπουργός θα τονίσει ότι όλο το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε διαφορετικές φάσεις, προκειμένου να αξιολογούνται συνεχώς και τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πορεία των μέτρων χαλάρωσης.  

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω του κορονοϊού, θα ξεκινήσει από τις 4 Μαϊου και το πρώτο μέτρο που θα ανακοινωθεί είναι η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις. Ουσιαστικά δηλαδή αίρεται η υποχρέωση για την αποστολή sms ή η συμπλήρωση του ειδικού εντύπου για τις μετακινήσεις των πολιτών. Τα πρώτα καταστήματα που θα ανοίξουν αμέσως μετά την πρώτη άρση των περιορισμών είναι τα κομμωτήρια, αυτά της προσωπικής υγιεινής και τα μαγαζιά λιανικού εμπορίου. Για όλα αυτά όμως θα ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες λειτουργίας (πχ περιορισμός των καταναλωτών εντός των καταστημάτων, τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, ενδεχομένως διευρυμένο ωράριο λειτουργίας) προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού

Σε επόμενες φάσεις –και πάντα ανάλογα με τις εξελίξεις- θα λειτουργήσουν εκ νέου οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και τα καταστήματα εστίασης. Το απόγευμα όμως θα λυθεί και ο γρίφος για τη λειτουργία των σχολείων, καθώς ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πότε ακριβώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές. Οι επιστήμονες έχουν εισηγηθεί την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, όμως η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό.

Αμέσως μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το σχέδιο της κυβέρνησης θα παρουσιαστεί από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο και θα εξειδικευτεί ανά τομέα, από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκο Παπαθανάση, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον Υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θοδωρή Λιβάνιο και τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για Θέματα Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.