Στις ΗΠΑ του 2019 βουλευτής ισχυρίζεται ότι το να έχεις σκλάβους δεν σε κάνει ρατσιστή

Το κόμμα αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για τα «πιστεύω»του.
WIKIPEDIA

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής του Νιου Χάμσαϊρ, Γουέρνερ Χορν, δήλωσε τόσο στο Facebook όσο και σε συνέντευξή του στην αμερικανική έκδοση της HuffPost ότι το να έχει κάποιος δούλους δεν σε κάνει απαραίτητα ρατσιστή, μια δήλωση που συζητείται έντονα στις ΗΠΑ για όλους τους σωστούς λόγους.

Η συζήτηση ξεκίνησε όταν ο πρώην γερουσιαστής Νταν Χάινς δημοσίευσε άρθρο που υποστήριζε ότι ο Τραμπ είναι «ο πιο ρατσιστής πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία» με τον νυν βουλευτή των Ρεπουμπλικανών να ξεσπαθώνει και να απαντά τα προαναφερθέντα.

Συνέχισε, μάλιστα, αναφέροντας ότι το σκλαβοπάζαρο δεν έγινε με βάση τα φυλετικά χαρακτηριστικά, αλλά με οικονομικά κριτήρια, χαρακτηρίζοντάς το και ως «επιχειρηματική απόφαση».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τα προαναφερθέντα σχόλια στη HuffPost συμπληρώνοντας: «Οι άνθρωποι έχουν στην κατοχή τους άλλους ανθρώπους από καταβολής κόσμου. Δεν ήταν ποτέ για φυλετικά κριτήρια», ενώ στο τέλος προσπάθησε να ισορροπήσει την κατάσταση λέγοντας ότι «η δουλεία δεν είναι καλή, ούτε η κατοχή κάποιου ανθρώπου είναι καλή».

Το κόμμα του πάντως δεν ενέκρινε τα όσα είπε: «Τα σχόλια του Χορν είναι λάθος και δεν βασίζονται σε ιδέες του κόμματός μας, που έχουμε ως αξία τους ελεύθερους ανθρώπους, τις ελεύθερες αγορές και τις ελεύθερες επιχειρήσεις. Η δουλεία σε όλη την ιστορία της στις ΗΠΑ ήταν ρατσιστική, απάνθρωπη και ανήθικη πρακτική», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος στο Νιου Χάμσαϊρ, Στίβεν Στεπανέκ στο CBS News.

O Χορν εκπροσωπεί μια περιοχή όπου πολλοί ψηφοφόροι του Τραμπ, ψήφισαν τους Δημοκρατικούς το 2018. Τώρα, μπορούμε να υποπτευτούμε τον λόγο.

Ο Χάινς, ο πρώην γερουσιαστής, ο οποίος μετά το περιστατικό διέγραψε την επίμαχη ανάρτησή από τον λογαριασμό του στο Facebook, εξήγησε σε νέα ανάρτηση ότι το σκλαβοπάζαρο ήταν πέρα για πέρα ρατσιστικό.

Εκτιμάται, ότι πέθαναν εκατομμύριοι μαύροι υποδουλωμένοι σε αμερικανούς πολίτες, πριν η δουλεία καταργηθεί και επίσημα το 1865.

Πηγές: HuffPost, CBS

Δημοφιλή