Πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον κορονοϊό το επόμενο εξάμηνο

Ο ιός έχει σκοτώσει περισσότερους Αμερικανούς από όσους πέθαναν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και τώρα οι ειδικοί προβλέπουν το μέλλον.
Λος Άντζελες, γραφείο κηδειών
Λος Άντζελες, γραφείο κηδειών
Robert Gauthier via Getty Images

Έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε πανδημία την κατάσταση με τον Covid-19. Έκτοτε, πάνω από 31 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό, ενώ οι θάνατοι παγκοσμίως ξεπέρασαν τις 975.000 (δηλαδή κατέληξε περίπου το 3% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων).

Οι 200.000 από αυτούς τους θανάτους καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, κάνοντας την Αμερικη τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό. «Είναι η χειρότερη παγκόσμια πανδημία εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Και είναι εξαιρετικά ενοχλητικό να βλέπουμε τις συνέπειες. Είναι θλιβερό να βλέπουμε εκείνους που έχουν χαθεί, τις οικογένειες που θρηνούν, άλλους ανθρώπους των οποίων η διαβίωση έχει διαταραχθεί απίστευτα από το οικονομικές συνέπειες», είπε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, των ΗΠΑ, Δρ Φράνσις Κόλλινς, στο ABC News.

Δυστυχώς, οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να χειροτερέψουν πριν γίνουν καλύτερα.

«Νομίζω ότι θα δούμε τους θανάτους να αυξάνονται», λέει ο Τζον Μπράουνσταιν, επιδημιολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. «Αλλά νομίζω ότι επειδή έχουμε μάθει τόσα πολλά, είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε πιο γρήγορα από ό, τι ήμασταν στα αρχικά στάδια της πανδημίας», συμπληρώνει.

Ο φόβος του κρύο

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κρύος καιρός και ο ξηρότερος αέρας θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 τον χειμώνα. Και όταν αρχίσει να κυκλοφορεί και κοινή γρίπη, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Γι’ αυτό συστήνουν στον κόσμο να μην αμελήσει το εμβόλιο της γρίπης.

Το εμβόλιο αργεί

Οι ειδικοί λένε επίσης ότι είναι πιθανό να εγκριθεί ένα εμβόλιο έως το τέλος του έτους. Όμως, η έγκριση είναι μόνο το πρώτο βήμα. Μετά την έγκριση, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις υλικοτεχνικές προκλήσεις της παραγωγής της ποσότητας των δόσεων που χρειάζεται και η αποστολή του από άκρη σε άκρη της γης. Κάτι που δεν είναι εύκολο.

Μέχρι να φτάσει το εμβόλιο παντού και να εμβολιαστεί η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, θα φτάσουμε στα μέσα ή στο τέλος του 2021, λέει ο Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι. Και αυτό προϋποθέτει ότι το εμβολίο αυτό θα είναι αποτελεσματικό.

Εμπόδιο οι αρνητές

Ένα μεγάλο εμπόδιο στον έλεγχο της πανδημίας είναι και οι αρνητές του ιού, που δεν είναι λίγοι. Αρνούνται να φορέσουν μάσκα ή να τηρήσουν αποστάσεις. Σίγουρα δεν θα εμπιστευτούν και το εμβόλιο όταν κυκλοφορήσει στην αγορά. «Στις καλές εποχές υπήρχαν ομάδες ανθρώπων που δεν εμπιστεύονταν τα εμβόλια. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε. Και αν ο κόσμος δεν εμβολιαστεί, επιστρέφουμε στο σημείο μηδέν», λέει ο Μπράουνσταϊν.

Andrew Lichtenstein via Getty Images

Και η αντίδραση πιθανότατα να αυξηθεί, όσο επέρχεται η λεγόμενη κόπωση της πανδημίας. Αρχίζει το μούδιασμα και όσο οι αριθμοί αυξάνονται, ο κόσμος δεν βλέπει ανθρώπους πίσω από αυτούς τους θανάτους, βλέπει νούμερα, στατιστική, εξηγεί ο Μπράουνσταϊν.

Περισσότεροι οι νεκροί του ιού από τους νεκρούς του Βιετμάν

Δεν αντιλαμβάνονται όμως ότι ο ιός σκότωσε πολύ περισσότερους Αμερικανούς από αυτούς που πέθαναν στον Α′ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον πόλεμο του Βιετνάμ. Μέχρι τώρα έχει αφήσει πίσω του 70 φορές πιο πολλούς νεκρούς από τις επιθέσεις της 9/11. Και ακόμα ο ιός δεν έχει τελειώσει με την ανθρωπότητα.

Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Θα το κάνουμε;

Όπως λένε οι ειδικοί, έχουμε μάθει πολλά αυτούς τους πρώτους έξι μήνες που δεν γνωρίζαμε στην αρχή: Οι μάσκες και οι αποστάσεις μας κρατούν ασφαλείς. Η αποφυγή συγκεντρώσεων σε εσωτερικούς χώρους κάνει μεγάλη διαφορά. Τα μαζικά τεστ και η ιχνηλάτηση είναι απαραίτητα για τον έλεγχο της μετάδοσης. Το εμβόλιο της γρίπης θα μας προστατεύσει από μια ακόμη χειρότερη κατάσταση.

«Συμπεριφορές που γνωρίζουμε ότι λειτουργούν μπορεί να βοηθήσουν ώστε το δεύτερο κύμα να μην είναι τόσο μεγάλο όσο περιμένουμε», δήλωσε ο Μπράουνσταϊν. «Αλλά είναι θέμα τι προτίθεται να κάνει αυτή η χώρα για να σταματήσει την επιδημία γιατί έχουμε τα εργαλεία, ξέρουμε τι λειτουργεί. Έχουμε εμπειρικές αποδείξεις για αυτές τις παρεμβάσεις, οπότε το ερώτημα είναι, είμαστε πρόθυμοι να τα συνεχίσουμε αυτά για άλλους έξι μήνες;».

Δημοφιλή