Στιβ ΜακΚουίν: «Αν είστε το μεγάλο δέντρο, είμαστε το μικρό τσεκούρι» - Η αφιέρωση στον Τζορτζ Φλόιντ

Ο σκηνοθέτης του βραβευμένου με Όσκαρ «Δώδεκα χρόνια σκλάβος» και οι στίχοι του Μπομπ Μάρλεϊ.
Evening Standard via Getty Images

Ο Βρετανός σκηνοθέτης Στιβ ΜακΚουίν, δημιουργός της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας «Δώδεκα χρόνια σκλάβος», αφιερώνει τις νέες ταινίες του «Mangrove» και «Lovers Rock», οι οποίες επρόκειτο να προβληθούν στο Φεστιβάλ των Καννών, στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και στο κίνημα Black Lives Matter.

Οι δύο ταινίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Καννών (παρά την ακύρωση του φετινού φεστιβάλ), έχουν θέμα τον ρατσισμό στη Βρετανία. «Αφιερώνω αυτές τις ταινίες στον Τζορτζ Φλόιντ και σε όλους τους μαύρους που έχουν δολοφονηθεί, γνωστούς και αγνώστους, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού. ‘Αν εσείς είστε το μεγάλο δέντρο, εμείς είμαστε το μικρό τσεκούρι’. Black lives matter», είπε ο Στιβ ΜακΚουίν.

Ο σκηνοθέτης ανακοίνωσε ότι η μίνι τηλεοπτική σειρά αυτοτελών επεισοδίων υπό τον τίτλο «Small Axe» που ετοίμαζε για το BBC μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη ως μία ανθολογία πέντε ταινιών, οι οποίες θα προβληθούν από το BBC και το Amazon Prime.

Ο Στιβ ΜακΚουίν με το Όσκαρ στην τελετή απονομής του 2014.
Ο Στιβ ΜακΚουίν με το Όσκαρ στην τελετή απονομής του 2014.
Jordan Strauss/Invision/AP

Οι άλλες τρεις ταινίες έχουν τίτλο «Alex Wheatle», «Education» και «Red, White and Blue».

Κάθε ταινία αφηγείται και μία διαφορετική ιστορία μεταναστών από τις Δυτικές Ινδίες στο Λονδίνο, καλύπτοντας μία περίοδο από τη δεκαετία του ’60 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Το «Mangrove» αφηγείται την αληθινή ιστορία των Mangrove 9, των Βρετανών μαύρων ακτιβιστών που συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε διαδήλωση το 1970 και την πολύκροτη δίκη τους που είχε διάρκεια 55 ημερών. Το Mangrove Restaurant ήταν σημείο συνάντησης της κοινότητας των μαύρων ακτιβιστών και διανοουμένων του Λονδίνου στη συνοικία Νότινγκ Χιλ.

Η ταινία «Lovers Rock» περιστρέφεται γύρω από τον νεανικό έρωτα ενός ζευγαριού σε ένα blues party στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Όσο για τον τίτλο «Small Axe» προέρχεται από μία αφρικανική παροιμία, εξαιρετικά δημοφιλή στην Καραϊβική, που λέει «Αν εσείς είστε το μεγάλο δέντρο, εμείς είμαστε το μικρό τσεκούρι». Η φράση έγινε ευρέως γνωστή από το ομότιτλο τραγούδι του Μπομπ Μάρλεί (από το άλμπουμ «Burnin» του 1973).

Με πληροφορίες από Deadline

Popular in the Community