Στιβ Βόζνιακ: Φυσικά και θα μπορούσε να ιδρυθεί σε χώρες όπως η Ελλάδα η επόμενη Apple, το επόμενο Google ή Facebook

Στιβ Βόζνιακ: Φυσικά και θα μπορούσε να ιδρυθεί σε χώρες όπως η Ελλάδα η επόμενη Apple, το επόμενο Google ή Facebook
Robert Galbraith / Reuters

Τη βεβαιότητα ότι το επόμενο Facebook ή Google θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργηθεί ακόμη και σε χώρες υπό οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, εκφράζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Βόζνιακ (Steve Wozniak). Όπως λέει, ευφυείς άνθρωποι υπάρχουν παντού και τα εργαλεία για την ανάπτυξη λογισμικού είναι επίσης πανταχού διαθέσιμα, οπότε «φυσικά και θα μπορούσε» να ιδρυθεί σε χώρες όπως η Ελλάδα η επόμενη εταιρία, που θα δημιουργούσε, π.χ. στον χώρο της επικοινωνίας, κάτι ικανό «να κατακτήσει τον κόσμο -αν είναι καλό».

«Φυσικά και θα μπορούσαν! Για την ακρίβεια, το ελπίζω! Διότι ευφυείς άνθρωποι βρίσκονται παντού και τα εργαλεία για λογισμικό υπάρχουν επίσης παντού. Ελπίζω ότι κάποιος θα καταλήξει σε ένα νέο σύστημα. Κάθε τόσο η συνολική μέθοδος επικοινωνίας αλλάζει και αυτή (η αλλαγή) θα μπορούσε να προέλθει από οπουδήποτε και να κατακτήσει τον κόσμο -αν είναι καλή. Τι θα μπορούσε να είναι καλό; Αν κάνεις ένα ακόμη Facebook, απλά κάνεις ένα ακόμη Facebook. Γιατί να μην κάνεις ένα Facebook, όπου οι ίδιοι οι άνθρωποι που θα εισφέρουν τις πληροφορίες τους θα βγάζουν τα χρήματα, αντί να τα βγάζει όλα η εταιρεία;» είπε σχετικά.

Ο Στιβ Βόζνιακ, στη συνέντευξή του εξήγησε ότι δεν φοβάται πλέον την αλματώδη πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, σε αντίθεση με τους φόβους που είχε εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν, συμμεριζόμενος αντίστοιχες θέσεις του αείμνηστου φυσικού Στίβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking) και του ιδρυτή της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ (Elon Musk).

«Απλά κάθισα κάτω και το σκέφτηκα, παρακινημένος από έναν-δύο καλούς ανθρώπους. Σκέφτηκα τα πράγματα που χρειάζεται να γίνουν, προτού η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει πιο σημαντική από τους ανθρώπους και να τους ελέγχει (...) Και ήταν απλά γελοίο από την άποψη του μηχανικού, ότι αυτά τα πράγματα (ο έλεγχος των ανθρώπων από τις μηχανές) μπορεί ποτέ να συμβούν. Και επίσης σκέφτηκα ότι (κάποιοι) δρουν θαρρείς και ξέρουν πώς να είναι στο ανθρώπινο μυαλό. (Ενώ) ακόμη δεν ξέρουμε πώς λειτουργεί το ίδιο το ανθρώπινο μυαλό, πώς είναι δομημένο. Ξέρουμε πόση πληροφορία επεξεργάζεται, ναι, αλλά δεν ξέρουμε πώς αυτή ”συναρμολογείται”. Άρα όλες αυτές οι ιδέες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη που με φόβιζαν έχουν εξαφανιστεί, έχουν φύγει, και μην φοβόσαστε» σημείωσε.

Ο κ. Βόζνιακ εκτίμησε ότι οι προκλήσεις και τα προβλήματα, που αναμένεται να ανακύψουν την επόμενη δεκαετία στη σχέση τεχνολογίας-κοινωνίας, ενδέχεται να χρειαστούν ακόμη και δεκαετίες για να διορθωθούν -παρότι όπως χαρακτηριστικά λέει, «ο κόσμος είναι ορθάνοιχτος στη διόρθωσή τους».

Κατά τον Στιβ Βόζνιακ, σε μια εποχή που σκάνδαλα όπως αυτό της Cambridge Analytica και του Facebook έχουν αναδυθεί στον παγκόσμιο διάλογο, η κατάσταση ολοένα περισσότερο προσομοιάζει με παιχνίδι τύπου «Rooting for Your Home Team». Δηλώνει μη πολιτικοποιημένος, εξηγώντας ότι έχει υιοθετήσει αυτή την αρχή ήδη από την ηλικία των 20 ετών, όταν αποφάσισε να μην ψηφίζει καν.

Σημειώνεται πως η συνέντευξη με τον Βόζνιακ, που μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει τον «Apple I» (ευρέως αποδεκτό ως τον πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό υπολογιστή του κόσμου), έγινε στις 29 Μαρτίου, λίγες ώρες πριν από τα τεσσαρακοστά δεύτερα γενέθλια τής Apple: τα ιδρυτικά έγγραφα της εταιρείας, που φέρουν τις υπογραφές των Στιβ Τζόμπς, Στίβεν Βόζνιακ και Ρον Γουέιν, υπεγράφησαν την 1η Απριλίου 1976.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)