Στο Άμστερνταμ για coffee shops; Οριακά προλαβαίνουμε

Ως το 2025 θα αναδειχθούν τα μουσεία, τα θέατρα, οι γκαλερί και οι ιστορικοί χώροι ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα των τουριστών.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.
.
.

Συνήθως τρεις είναι οι λόγοι που επισκέπτεται κανείς το Άμστερνταμ. Η Red Light district, τα coffee shops και τα Πανεπιστήμια για σπουδές. Όπως φαίνεται όμως, η ανέμελη και χωρίς όρια ελευθερία που προσφέρει η Ολλανδική πόλη εδώ και δεκαετίες, θα είναι παρελθόν μέσα στα επόμενα 4 χρόνια!

Η πανδημία και η απαγόρευση των πτήσεων και των μετακινήσεων που «ερήμωσε» το Άμστερνταμ των 850.000 κατοίκων από τα 19 εκατομμύρια (!) τουρίστες κάθε χρόνο, καλάρεσε στους Ολλανδούς.

Μετά από δεκαετίες, το μεσαιωνικό κέντρο της πόλης βρήκε μια απροσδόκητη ηρεμία με τους ντόπιους να δηλώνουν κατενθουσιασμένοι που ευχαριστιούνται και πάλι την πόλη τους.

.
.

Και όπως φαίνεται, την ίδια άποψη έχει και η δήμαρχος του Άμστερνταμ Femke Halsema η οποία στις 8 Ιανουαρίου, ζήτησε από το ΔΣ του Δήμου να απαγορευτεί από τους τουρίστες η αγορά και χρήση κάνναβης στα φημισμένα coffee shops της πόλης, όταν ξανά ανοίξει η οικονομία και ο τουρισμός.

Η Halsema παρουσίασε μια κυβερνητική έρευνα που δείχνει ότι το 57% των τουριστών που φτάνει στον Άμστερνταμ κάθε χρόνο είναι ηλικίας 18 έως 35 ετών και πάνε αποκλειστικά για τα coffee shops.

Έτσι η Δήμαρχος εισηγήθηκε οι 166 καφετέριες του Άμστερνταμ – σχεδόν το 30% του συνόλου στην Ολλανδία – θα μειωθούν σε 68, ένας αριθμός επαρκής για την κάλυψη της τοπικής ζήτησης.

Αυτό που θέλει πλέον το Άμστερνταμ, είναι να ξεφύγει από τους νεαρούς μεθυσμένους τουρίστες που δημιουργούν προβλήματα στους μόνιμους πολίτες οι οποίοι τα τελευταία 5 χρόνια εκφράζουν συνεχώς τη δυσαρέσκεια τους για τέτοια φαινόμενα.

.
.

Στόχος της δημοτικής αρχής της πόλης είναι να μετατραπεί το Άμστερνταμ τουριστικός πόλος για τον Πολιτισμό του.

Ως το 2025 θα αναδειχθούν τα μουσεία, τα θέατρα, οι γκαλερί και οι ιστορικοί χώροι της πόλης ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα των τουριστών.

Το υπουργείο τουρισμού της Ολλανδίας προσπαθεί εδώ και χρόνια να μειώσει τον υπερβολικό τουρισμό της πόλης, αυξάνοντας τους φόρους στις ξεναγήσεις και αφαιρώντας το εμβληματικό σήμα «I Amsterdam» από το Rijksmuseum ενώ έχει απαγορεύσει και τα Airbnb σε τρεις κεντρικές γειτονιές της πόλης.

Αν λοιπόν αναζητείς τον επόμενο τουριστικό προορισμό σου για ξέφρενα γλέντια, οριακά προλαβαίνεις να πας στο Άμστερνταμ!

Πρώτη δημοσίευση στο www.womenslife.gr