ΔΙΕΘΝΕΣ
19/02/2019 20:21 EET

Στο δικαστήριο πρώην σύμβουλος του Τραμπ για απειλές δικαστή μέσω Instagram

Στις αναρτήσεις απειλεί τη δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεσή του.

Australian Associated Press

Ο Ρότζερ Στόουν, ο πρώην πολιτικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κλήθηκε σήμερα να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου με αφορμή αναρτήσεις που έκανε στο Instagram με τις οποίες επιτίθεται και φαίνεται να απειλεί τη δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεσή του.

Η δικαστής Έιμι Μπέρμαν Τζάκσον ανέφερε ότι ο Στόουν θα πρέπει να αποδείξει γιατί οι αναρτήσεις αυτές δεν παραβιάζουν την εντολή αποσιώπησης που είχε εκδώσει η ίδια ή τους όρους με τους οποίους διατάχθηκε η αποφυλάκισή του.

Με την εντολή αποσιώπησης ένας δικαστής διατάζει και τις δύο πλευρές σε μια υπόθεση να μην μιλούν στον Τύπο ή δημοσίως ενόψει της δίκης.

Ο Στόουν είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 250.000 δολαρίων και επιτρέπεται να ταξιδεύει σε ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ χωρίς την άδεια του δικαστηρίου. Είχε δηλώσει αθώος στις κατηγορίες που αφορούσαν ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο, παρεμπόδιση δικαιοσύνης και επηρεασμό μαρτύρων στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Οι δικηγόροι του επιστήθιου φίλου του Τραμπ ζήτησαν επισήμως συγγνώμη την Δευτέρα από το δικαστήριο αφού ο πελάτης τους ανήρτησε μια φωτογραφία της Τζάκσον με κάτι που έμοιαζε με στόχο όπλου. Στη συνέχεια διέγραψε τη φωτογραφία και την ανήρτησε ξανά, όμως χωρίς τον στόχο, ενώ αμέσως μετά την διέγραψε ξανά, αυτή τη φορά μάλλον οριστικά.

Στη λεζάντα που συνόδευε τη φωτογραφία της Τζάκσον ο Στόουν έγραφε ότι πρόκειται για ”μια δικαστή διορισμένη από τον Ομπάμα η οποία απέρριψε τις κατηγορίες” εναντίον της Χίλαρι Κλίντον για την υπόθεση της Βεγγάζης. Κατηγόρησε επίσης τον Μάλερ ίτι είναι ”εκτελεστής του Βαθέος Κράτους”.

Σε μια ανακοίνωση που ανήρτησε στον λογαριασμό του ο Στόουν ανέφερε ότι η φωτογραφία δεν είχε ως στόχο να απειλήσει τη δικαστή ή να δείξει ασέβεια προς το δικαστήριο.

Την περασμένη Παρασκευή η Τζάκσον είχε εκδώσει εντολή αποσιώπησης για τον Στόουν και τους δικηγόρους του, απαγορεύοντάς τους να μιλούν σε μέσα ενημέρωσης ή να κάνουν δηλώσεις για την υπόθεση ενώ βρίσκονται κοντά στο ομοσπονδιακό δικαστήριο. Μπορούν όμως να συζητούν την υπόθεση οπουδήποτε αλλού.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP)