Στο επίκεντρο του Euro Working Group οι μεταρρυθμίσεις που καθυστερεί η Ελλάδα

Πιέσεις στην Αθήνα για την υλοποίηση όλων όσων εκκρεμούν.
TERRY WILLIAMS VIA GETTY IMAGES

Στο μικροσκόπιο του EuroWorking Group θα μπουν οι καθυστερήσεις που σημείωσαν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην υλοποίηση των 16 μεταρρυθμίσεων τις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση. Οι επικεφαλής σημείωσαν στο μπλοκάκι τους κατά την πρόσφατη επίσκεψη τους στην Αθήνα τις καθυστερήσεις, τα προβλήματα και τις εμπλοκές που έχουν σημειωθεί κατά την εφαρμογή των 16 μεταμνημονιακών μεταρρυθμίσεων.

Ο κατάλογος με τις καθυστερήσεις θα τεθεί προς συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του σημερινού EWG, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνεδρίασης του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια του EWG οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών, σχετικά με την δεύτερη μεταμνημονιακή επίσκεψη στην Αθήνα.

Αν και η Ελλάδα παραμένει ακόμα εκτός κάδρου, καθώς το Eurogroup θα ασχοληθεί επίσημα με το θέμα του χρέους στη συνεδρίαση του Μαρτίου, θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκηθούν πιέσεις στην Αθήνα προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες για την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Ήδη οι θεσμοί έχουν θέσει σε προτεραιότητα τις διεργασίες για το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τους όρους για την ένταξη στο νόμο Κατσέλη. Οι επαφές μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών είναι σε εξέλιξη και πλέον θα πρέπει άμεσα να καταλήξουν στο τελικό σχήμα.

Το ίδιο ισχύει και για το όχημα ειδικού σκοπού για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι τράπεζες. Και τα δύο αυτά θέματα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν μέσα στο Φεβρουάριο, γεγονός που σημαίνει ότι οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί τις επόμενες 15 ημέρες.

Από τον υπόλοιπο κατάλογο των εκκρεμοτήτων ξεχωρίζουν: η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η επιλογή των νέων γενικών γραμματέων των υπουργείων, η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η αξιοποίηση του Ελληνικού κ.α.

Το δείγμα από την πλευρά των θεσμών είναι ότι δεν υπάρχει πρόθεση να προκαλέσουν καμία ένταση στις σχέσεις με την κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουν να υπάρξουν καθυστερήσεις. Αυτό το έκαναν άλλωστε ξεκάθαρο και στην ανακοίνωση τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης τους στην Αθήνα. Εκεί, σημείωσαν ότι ο διάλογος με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστεί προκειμένου να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα (το αργότερο ώς τις 15 Φεβρουαρίου).

Οι θεσμοί θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμη την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος καθώς η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου, θα χρησιμεύσει ως βάση για να συμφωνήσει το Eurogroup της 11ης Μαρτίου σχετικά με την επιστροφή της πρώτης δόσης από τα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα, αλλά και για την ακύρωση του περιθωρίου κέρδους σε ορισμένα δάνεια του EFSF.

Δημοφιλή