ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/09/2018 07:53 EEST | Updated 11/09/2018 08:56 EEST

Στο Υπουργείο Οικονομικών οι εκπρόσωποι των θεσμών ελέγχουν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού

Alkis Konstantinidis / Reuters

Στο υπουργείο Οικονομικών οι εικόνες θυμίζουν και πάλι τις τραυματικές εποχές της περιόδου 2010-2014, τότε δηλαδή που οι εκπρόσωποι της τρόικας μπαινοβγαίναν στα γραφεία του 6ου ορόφου της οδού Νίκης και πετσόκοβαν μισθούς, συντάξεις και παροχές. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι πλέον η χώρα είναι εκτός Μνημονίου και οι Θεσμοί έχουν σαφώς πιο φιλικές διαθέσεις. Καμία σχέση δηλαδή με τα πρώτα πέντε μνημονιακά χρόνια ή με τους πρώτους μήνες του 2015 όταν οι εκπρόσωποι της τρόικας «εξορίστηκαν» από τα υπουργεία και η ιστορία άρχισε να γράφεται σε λόμπι και αίθουσες ξενοδοχείων.  

Άλλωστε από την Δευτέρα η ιστορία καταγράφει την πρώτη μετα-μνημονιακή αξιολόγηση με στόχο να ελεγχθεί από τους Θεσμούς η πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ξεκινήσει εξονυχιστικό έλεγχο των στοιχείων εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Αντίστοιχα στο υπουργείο Οικονομικών θα βρεθούν την Τετάρτη και οι επικεφαλής των Θεσμών προκειμένου να διεξαχθούν οι  διαβουλεύσεις μεταξύ  κυβέρνησης και πιστωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ραντεβού με τους επικεφαλής των Θεσμών θα είναι δύο και θα γίνουν όπως όλα δείχνουν και τα δύο στο υπουργείο Οικονομικών.  

Επίσης, φαίνεται ότι οι επικεφαλής των Θεσμών σε αυτή τη φάση δεν θα συναντήσουν άλλους Έλληνες υπουργούς, καθώς τον κεντρικό συντονισμό και το ρόλο του βασικού διαπραγματευτή από ελληνικής πλευράς έχει αναλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αυτός θα παρουσιάσει στους επικεφαλής τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και αυτός θα διαπραγματευτεί τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης μέρος των ήδη συμφωνηθέντων μέτρων.  

Για αυτό το λόγο χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, της υπουργού Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και βέβαια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Στόχος της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός και οι τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαπραγματευτική γραμμή την οποία θα ακολουθήσει ο υπουργός Οικονομικών.  

«Σκανάρισμα» των στοιχείων

Από χθες έχουν πιάσει και πάλι δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, τα οποία περνούν από αυστηρό έλεγχο την πορεία των κρατικών εσόδων και των δαπανών, καθώς επίσης και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας. Από αύριο αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διαβουλεύσεις των επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατά τις οποίες θα γίνει ο πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.  

Βεβαιότητα για το αποτέλεσμα δεν υπάρχει καθώς ακόμα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρκέστηκε να πει ότι «το συγκεκριμένο μέτρο θα εξηγήσουμε στην Κομισιόν ότι είναι ένα μέτρο αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό», καθώς τα τελικά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς δεν αναμένονται πριν τον Οκτώβριο ή ακόμα και τον Νοέμβριο.  

Οι επικεφαλής των δανειστών έχουν προγραμματίσει για σήμερα Τρίτη συναντήσεις με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών φορέων. Τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τις συζητήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Πέρα από τα δημοσιονομικά μεγέθη, επί τάπητας θα τεθούν ως την Παρασκευή τα εργασιακά ζητήματα (αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση υποκατώτατου κ.λπ.), τα «κόκκινα» δάνεια, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο, θέματα Δικαιοσύνης κ.ά. 

Sponsored Post