CULTURE
10/01/2018 15:12 EET

Στο Ηρώδειο η επόμενη επίδειξη του οίκου Zeus and Dione - Ομόφωνο «Ναι» από ΚΑΣ

A post shared by Zeus+Δione (@zeusndione) on

Επίδειξη μόδας στον αύλειο χώρο μπροστά από το Ηρώδειο θα πραγματοποιήσει ο οίκος μόδας «Zeus + Dione» στις 2 Απριλίου 2018, μετά και την ομόφωνη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Η εκδήλωση του γνωστού οίκου, που δημιούργησαν εν μέσω οικονομικής κρίσης η Μαρέβα Γκραμπόφσκι και η Δήμητρα Κολοτούρα, εντάσσεται στο πλαίσιο της 23ης Διεθνούς Εβδομάδας Μόδας («ATHENS XCLUSIVE DESIGNERS WEEK» ή AXDW), που θα γίνει στο Ζάππειο, από 29 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2018.

Pacific Press via Getty Images
Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι με τον σύζυγό της Κυριάκο Μητσοτάκη

Το αρχικό αίτημα της AXDW, ήταν να παραχωρηθεί για την επίδειξη το ίδιο το μνημείο. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Αθηνών ωστόσο, αντιπρότεινε τον αύλειο χώρο του Ηρωδείου, κάτι που οι διοργανωτές της Διεθνούς Εβδομάδας Μόδας αποδέχτηκαν, με το σχετικό αίτημα να αφορά πλέον την προσωρινή παραχώρηση της πλατείας που βρίσκεται μπροστά από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, καθώς και της σκάλας ανόδου.

Κατόπιν τούτου, η ΕΦΑ Αθηνών, λαμβάνοντας υπόψη της και την κείμενη νομοθεσία, δεν είχε καμία αντίρρηση στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, καθώς, όπως αναφέρθηκε στο ΚΑΣ, ο ελληνικός οίκος αποτελεί μια σοβαρή και αξιόλογη επιχείρηση στον χώρο της μόδας, με ενδύματα που εμπνέονται από την αρχαία ελληνική μυθολογία και πολιτισμό, αναδεικνύοντας την ελληνική παράδοση και κληρονομιά, αλλά και με διεθνής εξαγωγές και συνεργασίες με μεγάλα καταστήματα του σε Γαλλία, Αγγλία και Αμερική. 

Θετική στο αίτημα ήταν και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ) του ΥΠΠΟΑ. «Πέρσι, ανάμεσα στα πολύ δύσκολα θέματα που εξετάσαμε ήταν και το θέμα του οίκου μόδας Gucci, που ζήτησε τον Παρθενώνα και μόνον αυτόν, παρά το γεγονός ότι το ΚΑΣ πρότεινε και άλλους χώρους. Και τότε είχαν γραφτεί διάφορα, είχαμε πολλούς υποστηρικτές, αλλά και κάποιους που έλεγαν ότι έπρεπε να το είχαμε δώσει. Δεν είναι το ΚΑΣ αρνητικό σε σοβαρές εκδηλώσεις μόδας, αλλά βεβαίως να μπορούν να συνάδουν με τον χώρο που ζητούν», δήλωσε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ και πρόεδρος του ΚΑΣ, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, συμπληρώνοντας, ότι «πέρσι, συνήθως με ομοφωνία, αλλά και κατά πλειοψηφία, παλέψαμε δύσκολα θέματα με αξιοπρέπεια, όπως το Gucci, το Ελληνικό, το Μετρό Θεσσαλονίκης. Το ΚΑΣ, όσο κι αν κατά καιρούς γκρινιάζουν ότι δεν αντιμετωπίζει κάποια πράγματα όπως ορισμένοι θα ήθελαν, βρίσκεται πολύ υψηλά στον χώρο του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα θέματα και νομίζω ότι αυτό είναι άκρως σεβαστό από την ελληνική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Η AXDW πραγματοποιείται δυο φορές τον χρόνο, παρουσιάζοντας κολεξιόν για Άνοιξη/Καλοκαίρι και Φθινόπωρο/Χειμώνα, από σημαντικούς σχεδιαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι η μακροβιότερη ελληνική διοργάνωση μόδας (από το 2007). Στόχος της, η ενίσχυση της τοπικής βιομηχανίας και η υποστήριξη του έργου των Ελλήνων σχεδιαστών εντός και εκτός συνόρων, αλλά και η προβολή της Αθήνας, ως πόλης της μόδας. Σύμφωνα δε με τους διοργανωτές, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του τετραημέρου, η επισκεψιμότητα ξεπερνά τα 20.000 άτομα.

Στην επίδειξη μόδας του οίκου «Zeus + Dione» θα συμμετέχουν 40 μοντέλα, που θα περπατήσουν κατά μήκος της πλατείας, σε κυκλική διαδρομή, η οποία θα καλύπτει περίπου το μήκος των χαμηλών σωζόμενων καταλοίπων του μετασκηνίου του Ηρωδείου.

Οι προσκεκλημένοι θα καθίσουν σε 150-200 καθίσματα που θα τοποθετηθούν εκατέρωθεν της διαδρομής, ενώ η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από ζωντανή άρπα. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης ένα πάνελ για να μπορούν να αλλάζουν τα μοντέλα, ένας πάγκος για προσφορά νερού κι ένα αυτοστήρικτο banner.

Μεταξύ των όρων που τέθηκαν, ήταν όλες οι υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν να είναι ελαφρές και μεταφερόμενες, φυσικά να μην υπάρξει καμία φθορά στα χαμηλά αρχαία κατάλοιπα, η μεταφορά του εξοπλισμού να γίνει με όχημα βάρους μικρότερου των 8 τόνων και να καταβληθούν τα αναλογούντα τέλη υπέρ ΤΑΠΑ, δηλαδή 1.760 ευρώ. Η συνολική διάρκεια της εκδήλωσης θα είναι 2 ώρες, ενώ η επίδειξη θα διαρκέσει 20-30 λεπτά, με έναρξη στις 12.30.

Sponsored Post