ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/09/2018 07:59 EEST | Updated 20/09/2018 08:01 EEST

Στο «μαρτύριο» των καθυστερήσεων για τις μειώσεις συντάξεων

Alkis Konstantinidis / Reuters

Στο «μαρτύριο» των καθυστερήσεων ετοιμάζονται να υποβάλουν οι δανειστές την Ελληνική κυβέρνηση μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία για τα ανοιχτά μέτωπα και κυρίως για το θέμα την αναστολής ή της κατάργησης της μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι έστω και αν η πλειονότητα των αξιωματούχων της Κομισιόν είναι θετική στο να υπάρξουν «παρεμβάσεις σε κάποια από τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν τα χαρτιά τους πριν είναι απόλυτα σίγουροι για την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων και την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Αυτή τη στιγμή μοιάζει πιο πιθανό το πρώτο προσχέδιο του προϋπολογισμού σε περίπου 10 ημέρες από σήμερα να περιλαμβάνει κανονικά την περικοπή των συντάξεων. Η μάχη θα δοθεί  σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ κλιμακίων των Θεσμών και του Οικονομικού επιτελείου. Η ανταλλαγή στοιχείων έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιες μέρες, με την Ελληνική πλευρά να προμηθεύει με στοιχεία τους δανειστές προκειμένου να τους αποδείξει ότι υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να προχωρήσει η ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Γερμανό ομόλογο του Όλαφ Σόλτς Ο κ. Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξέθεσε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5% και για το έτος 2019 και για τα επόμενα χρόνια, το ακριβές μέγεθος του οποίου συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους θεσμούς.

Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι θα είναι θετικό να ξεκινήσει συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο χώρος αυτός, όχι μόνο για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια έως το 2022.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση στο τραπέζι δεν έχει βάλει μόνο το θέμα των συντάξεων, αλλά και του αφορολόγητου, ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα της εφαρμογής των λεγόμενων «αντιμέτρων». Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιχειρεί να «τρέξει» το πακέτο με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την  εξόφληση αναδρομικών σε ένστολους και πανεπιστημιακούς, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών επαγγελματιών.

Ένα πρώτο δυνατό τεστ για την πορεία των επαφών με τους Θεσμούς θα είναι η σημερινή συνάντηση των συνεργατών των υπουργών Οικονομικών στο πλαίσιο του EuroWorking Group, όπου και αναμένεται να γίνει η πρώτη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της παρουσίας των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.